НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Вівторок, 19.03.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 26
Хвилина мовчання
Сьогодні, 26 квітня, заступник голови обласної державної адміністрації Віталій Темерівський, керівники обласної і Чернівецької міської рад, представники релігійних, громадських організацій, жителі обласного центру вшанували пам'ять ліквідаторів Чорнобильської катастрофи на поминальній панахиді та мітингу-реквіємі, що відбулися на Центральному кладовищі Чернівців з нагоди 27-ої річниці аварії на ЧАЕС.
«Сьогодні ми з почуттям вдячності і з щемом у серці згадуємо людей, які долучились до ліквідації екологічної катастрофи людства. Ми вшановуємо всіх наших співвітчизників, які заплатили життям, прийнявши першими на себе хвилі радіаційного вибуху і тих, хто з честю виконав обов’язок і вступив у смертельний двобій з невидимим ворогом. Вони стали героями, їх імена н ... Читати далі »
Переглядів: 393 | Додав: Informer | Дата: 26.04.2013 | Коментарі (0)

Відкрити аптеку в ХХІ ст. може будь-який підприємець з хорошим стартовим капіталом. Освіта значення не має. Ліки ж відпускають фармацевти. Ніби все просто і зручно. Та з кожним роком аптек стає все більше. Як і самих хворих. Тому й доречне питання: «Яка їхня дія, протидія, ціна і якість?». І ще не менш важливо, хто те все контролює? Бо якщо почитати трохи історії, то диву даєшся. Зокрема, за часів Австро-Угор­щини на Західній Україні аптеки контролювали монастирі та службові особи. На Сході України під свій контроль аптечну справу колись взяв сам цар Михайло Федорович. Про жодні антибіотики не знали, лікувалися рослинними, тваринними препаратами, рід­ше хімічними. І навіть при таких гуманних ліках за найменше порушення – за високу вартість чи низьку якість – суворо карали. В наш час монастирі займаються ду­ховними справами, царі тим же, чим і раніше, а народний депутат Ген­надій Моск ... Читати далі »
Переглядів: 554 | Додав: Sunny | Дата: 26.04.2013 | Коментарі (0)

Щорічну акцію «За чисте довкілля» міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький відзначив благоустроєм краєвидів довкола Дністровської ГАЕС. Разом з ним на виїзному суботнику, що відбувся 19 квітня, працювали керівники Чернівецької облдерж-адміністрації, ПАТ «Укргідроенерго» і Дирекції з будівництва цього найпотужнішого гідроакумулятора Європи.
– Мені особливо приємно долучитися до передвеликодньої буковинської толоки, позаяк гідроенергетика вважається найбільш екологічною серед усіх джерел енергії, а одна з найпотужніших у світі гідроакумулюючих електростанцій працюватиме саме тут, на Дністрі, – зазначив міністр. – Окрім того? це добра нагода обміркувати дії, які варто зробити кожному з нас для розв’язання екологічних проблем, задля спільної турботи про безпечне довкілля.
В рамках свого робочого візиту d Чернівецьку область Едуард Ставицький оглянув підземний компле ... Читати далі »
Переглядів: 434 | Додав: Sunny | Дата: 26.04.2013 | Коментарі (0)

У понеділок під керівництвом голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва відбулася чергова апаратна нарада. Спершу очільник крайової виконавчої влади подякував всім, хто взяв участь у місячнику благоустрою. Особливо відзначив організацію роботи начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Ігоря Чебана.
Водночас Михайло Мико­ла­йович наголосив, що прибирання території триває і її масштаби необхідно розширити. – Чи­нов­ники беруть участь у прибиранні, деякі політичні сили також. Далі необхідно підключити громади населених пунктів, районні ради, адміністрації і нашу улюблену службу автомобільних доріг, – наголосив губернатор. – У мене виникає багато питань. Бо коли готувалися до приїзду міністра енергетики, то ремонтом доріг займалися будівничі Новодністровської  ГАЕС. Ас­фальт вони брали у Могилеві-Подільському. Його якість є вищою, ніж Ново­селицького асфа ... Читати далі »
Переглядів: 437 | Додав: Sunny | Дата: 26.04.2013 | Коментарі (0)

Всеукраїнський День навколишнього середовища, що відзначають у третю суботу квітня, з'явився завдяки підписанню спеціального президентського указу в 1999 році. Цікаво, що поява цього свята пов'язана з проведенням Стокгольмської конференції. Саме на її річницю і була призначена дата свята. Тож конференція, що відбулася в Стокгольмі, зіграла вирішальну роль у глобальному екологічному русі. Відтоді кожен намагався цього дня зробити Україну чистішою. Як треба прибирати довкілля і покращувати екологічну ситуацію буковинцям продемонстрували обласні посадовці.
У парку «Жовтневий» керівники крайової влади, працівники обласної державної адміністрації і обласної ради висадили близько 1 тис. дерев на території 1 га, зокрема саджанці клена, ясеня, дуба, ялини, ялиці, берези. Перший заступник голови обласної державної адміністрації Георгій Галиць, такі акції обласна влада проводить щорічно і хотілося б, щоб більше буковинців до них долучалося, оскільки попереду Вел ... Читати далі »
Переглядів: 344 | Додав: Sunny | Дата: 26.04.2013 | Коментарі (0)

До проблеми про альтернативний варіант українського правопису
Мало кому відомо, що звичні для нас слова, які ми щодня чуємо, прочитуємо, вимовляємо, котрими думаємо і мріємо, насправді мали би писати і вимовляти «инакше». А багато з тих, кому відомо, ігнорують це або іронічно примружують око. Мовляв, яка різниця, як писати слова, є й нагальніші проблеми. Але така думка притаманна лише обмеженим, духовно обділеним людям, для яких пристосуванство і принцип «моя хата скраю» стали способом життя. Адже мова - душа народу, - у цьому твердо переконаний видатний мовознавець сучасності, реформатор українського правопису, народний депутат Ірина Фаріон, яка у вівторок завітала до нашого міста.
У стінах 6-го корпусу Чернівецького національного університету ім. Ю. Федь­ко­вича на філологічному фа­куль­теті Ірина Фаріон презентувала нове видання своєї книги «Мовна норма: знищення, пошук, віднова». За її словам ... Читати далі »
Переглядів: 606 | Додав: Sunny | Дата: 26.04.2013 | Коментарі (0)

Не виключено, що після «Панночки», прем’єра якої щойно відбулася на чернівецькій сцені, Гоголь ще раз перевернувся
у гробу.
Віталій Денисенко вирішив приміряти роль деміурга – дарував Хомі Бруту життя. У прозаїка і драматурга філософ помер, у нього, режисера, схоже, вижив. І тепер просвітлений і навчений, що чудеса таки є, з багатим і унікальним досвідом стоїть твердий і тверезий не лише перед шинком – а й перед самим життям. Такий собі другий Лазар – бачив те і повернувся.
Втім, одвічне питання «хто переміг?» Віталій Де­нисенко залишає все ж відкритим, надаючи глядачам безмежний простір для фантазій. В його виставі цілком ймовірна й «нічия», як у п’єсі Ніни Садур, за якою вона поставлена (сценічна інтерпретація «Вія» Миколи Го­голя). Фінальну сцену кожний вільний трактувати по-своєму: Панночку таки винесли уперед ногами, а от Брута, мо­же, схопить запізнілий ін­фаркт після пережитих страхіть.
Вижив ... Читати далі »
Переглядів: 538 | Додав: Sunny | Дата: 26.04.2013 | Коментарі (0)

Наприкінці  минулого тижня  у Художньому музеї представили книжку,  присвячену життю і творчості Августи Кохановської.
З монастирської лікарні міста Торунь (Польща) 7 грудня 1927 року видали довідку, в якій констатували факт смерті жінки приблизно 43 років. Насправді ж пані Августі, а цей сумний документ стосувався саме її, на той час виповнилося 59 літ.
Хто ж вона така, Августа Кохановська? Знімечена полька, як писала про товаришку Ольга Кобилянська, народилася 6 липня 1868 року в Чернівцях у шляхетній родині. Трохи згодом батько дістав місце повітового старости у Кимполунзі, й сім’я переїхала на Південну Буко­вину. Дім Кохановських – серед найповажніших у містечку, славився, між іншим, багатою бібліотекою. У Кимполунзі тоді мешкала й Ольга Кобилянська, тож не дивно, що дівчата за­прия­те­лювали. «Дім старости Коха­новського, батька малярки і моєї приятельки панни Августи, що хоч і не українка, а знімечена полька, перша з буковинських малярок задержалася к ... Читати далі »
Переглядів: 601 | Додав: Sunny | Дата: 26.04.2013 | Коментарі (0)

Минулого тижня у Чернівцях гостював піаніст з Франції Шарлі Фельтер, котрий дав кілька концертів, зокрема в Училищі мистецтв імені Сидора Воробкевича, музичній школі №2, Центрі імені Миколи Реріха та у літературній кав’ярні.
Музикант виконував твори Шо­­-п­е­­на, Моцарта, Гайдна, Баха, Бет­ховена, авторські композиції. І якщо про манеру його гри можна посперечатися, то відкритість, відвертість, щирість і доброзичливість пана Шарлі були незаперечні. Особливо ж полонили чернівецьких меломанів багатий репертуар і пристрасна відданість музиці.
– Пане Шарлі, кілька слів про себе.    
– Я народився в Африці, де на той час працювали батьки. Вони – вчи­телі, викладають різні предмети, але і тато, й мама грають на фортепіано. Я сів за піаніно років у п’ять. Мені дуже подобалося грати, і  скоро му­зика стала най­головнішим у моєму житті. Нав­чався у Франції, Англії, Іспанії. Саме в Мадриді я познайомився з російською музичною школою, позаяк викладачка, грузинк ... Читати далі »
Переглядів: 386 | Додав: Sunny | Дата: 26.04.2013 | Коментарі (0)

Проблема
Як повідомив на сесії Чернівецької обласної ради начальник Служби автомобільних доріг області Ігор Гах, зараз готується проектно-кошторисна документація на будівництво нового мосту.
За словами Ігора Гаха, наразі ремонтують старий міст. Через три місяці рух мостом буде повністю відновлено.
Переглядів: 324 | Додав: Informer | Дата: 26.04.2013 | Коментарі (0)

Напоготові
Як інформує відділ взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату обласної державної адміністрації, в обласному центрі координаційною групою антитерористичного центру при управлінні Служби безпеки України в Чернівецькій області проведено планове антитерористичне командно-штабне навчання на одному із важливих об’єктів газотранспортної системи краю. Було відпрацьовано алгоритм взаємодії сил та засобів координаційної групи з іншими відомствами при проведенні антитерористичної операції у випадку локалізації терористичної загрози на обраному підприємстві.
Метою тренування є перевірка ступеню готовності та вдосконалення системи оповіщення і взаємодії підрозділів силових відомств, органів влади та управління під час антитерористичних заходів, перевірка ... Читати далі »
Переглядів: 391 | Додав: Informer | Дата: 26.04.2013 | Коментарі (0)

Нараді в Кабінеті Міністрів
25 квітня, голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв взяв участь у нараді в Кабінеті Міністрів України під головуванням Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, під час якої обговорювались питання удосконалення системи роботи контролюючих органів, що надають адміністративні послуги.
У своєму виступі керівник виконавчої влади Буковини наголосив, що це питання є актуальним та навіть нагальним для жителів регіону. «На жаль, рівень роботи контролюючих органів та органів, що надають адміністративні послуги поки-що далекий не лише від європейського, а й просто від належного. Саме тому система роботи цих відомств потребує удосконалення та докорінно нового підходу, і нинішня нарада на такому високому державному рівні, впевнений, цьому сприяти ... Читати далі »
Переглядів: 382 | Додав: Informer | Дата: 26.04.2013 | Коментарі (0)

Оточення формує особистість…
Прокуратура Сокирянського району внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення стосовно тепер уже колишнього головного бухгалтера Сокирянської ВК-67 К. за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України. Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України «Про державний захист працівників суду та правоохоронних органів» працівники установ виконання покарань відносяться до категорії працівників правоохоронних органів. А тому, згідно зі ст. 216 КПК України, досудове розслідування кримінальних проваджень, вчинених працівниками правоохоронних органів, розслідуються слідчими прокуратури.
- Колишній головний бухгалте ... Читати далі »
Переглядів: 360 | Додав: Informer | Дата: 26.04.2013 | Коментарі (0)

ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz