НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Вівторок, 19.03.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Липень » 11
Під Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича розпочався вступний ажіотаж
Ми всі вчилися потроху
Чому-небудь і як-небудь.
(О. Пушкін "Євгеній Онєгін")
У липні разом з півнями прокидаються не тільки працьовиті селяни, але й абітурієнти. Ще тільки починає світати, а позавчорашні учні разом з батьками чи бабусями чергують під стінами вишів. Сонні, позіхаючи, вони сентиментально поглядають на  величну колишню резиденцію буковинських митрополитів і переглядають документи. Аби нічого не забути, аби якнайшвидше пройти, повернутися додому і спокійно відпочивати. Саме такі міркування і лідерські здібності абітурієнтів спричинили під Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича справжній ажіотаж. Незважаючи на те, що термін подачі документів триватиме до кінця липня, люди вистоюють шалені черги до самого вечора. Приймальна комісія з розумінням ставиться ... Читати далі »
Переглядів: 393 | Додав: Sunny | Дата: 11.07.2013 | Коментарі (0)

Днями у Чернівцях відбувся шостий обласний благодійний фестиваль народної творчості для людей з обмеженими фізичними можливостями «На крилах надій». Передували йому районні змагання. Відтак право представляти свою творчість на обласному рівні вибороли
55 учасників.
Цьогоріч учасники змагалися у шести номінаціях, а саме: пісенне, літературне, музичне, хореографічне, театральне та декоративно-прикладне мистецтво. Кон­курс започаткований для виявлення нових талантів, широкого залучення їх до народної творчості та реалізації їхніх творчих здібностей. З вітальним словом виступили зас­ту­пник голови Чер­ніве­цької облдержадміністрації Віталій Тимерівський, заступник Чер­ні­вецького міського голови Олександр Паскар та голова Чернівецького обласного осередку національної спілки мистецтв України Микола Шкрібляк. Фестиваль проходив за підтримки чернівецького місцевого осередку міжнародної громадської ор ... Читати далі »
Переглядів: 341 | Додав: Sunny | Дата: 11.07.2013 | Коментарі (0)

Учасника акції протесту, який вимагав відремонтувати дорогу, госпіталізували унаслідок наїзду на нього автомобіля під керуванням громадянина Італії в селі Задубрівка Заставнівського району.
Про це повідомив начальник управління Держ­автоін­спекції Міністерства внутрішніх справ у Чернівецькій області Ігор Дого­ліч.  За його словами, ДТП сталася близько 10 години вчора під час перекриття жителями Задубрівки дороги «Чернівці-Заставна» з вимогами відремонтувати дорогу. Громадянин Італії на своєму автомобілі збив одного з учасників акції протесту і втік з місця події. По­терпілий госпіталізований з травмами голови. Незабаром співробітники ДАІ затримали італійця в Чер­нівцях. Щоб затримати винуватця ДТП правоохоронцям знадобилося менше однієї години.  Наразі проводять слідчі дії.
Переглядів: 330 | Додав: Sunny | Дата: 11.07.2013 | Коментарі (0)

17-а сесія обласної ради розпочалась після завершення другого пленарного засідання 16-ї сесії. Депутати затвердили порядок денний та розглянули три його питання, зокрема про виконання обласного бюджету за перший квартал 2013 року, про внесення змін до обласного бюджету на 2013 рік та про реорганізацію Черні­вецького обласного комунального підприємства «Бальнео­логічний санаторій «Брус­ниця» в ТзОВ «Бальне­ологічний санаторій «Брусниця» із залученням інвестора. Після планової перерви перереєстрація депутатів засвідчила відсутність кворуму, що унеможливило подальше проведення сесії. У зв’язку з цим голова обласної ради оголосив перерву в роботі сесії.
Переглядів: 322 | Додав: Sunny | Дата: 11.07.2013 | Коментарі (0)

У Чернівцях інспекція у справах захисту прав споживачів на одній з АЗС виявила у солярці російського виробництва перевищення рівня сірки у 26 разів.
Як повідомляють в інспекції, рівень сірки у дизпаливі російського виробництва, яку реалізовувала одна із чернівецьких заправних станцій, перевищував норму в 26 разів. Заправляти таке пальне дуже небезпечно, адже при потраплянні та осіданні на деяких деталях двигуна автомобіль може самовільно загорітися. За результатами лабораторних досліджень складено протокол. Підприємство оштрафовано на 20 тис. грн.  Суб’єкт господарювання незгідний з результатами досліджень і буде їх оскаржувати. Це підприємство вже не вперше притягують до відповідальності.
Переглядів: 333 | Додав: Sunny | Дата: 11.07.2013 | Коментарі (0)

З офіційним візитом до Буковинського державного медичного університету прибула делегація психіатричної клініки м. Мюнстерлінген (Швейцарська Конфедерація) у рамках багаторічної співпраці. Під час зустрічі з професором Тарасом Бойчуком, ректором університету обговорили питання подальшої співпраці, академічного обміну викладачів та студентів між навчальними закладами. Крім того, Тарас Миколайович розповів професору Ізі Самміт, яка вперше в Україні, про систему вищої медичної освіти в нашій країні та про основні навчальні та наукові напрями Буковинського державного медичного університету.  До слова, БДМУ вже 5 років співпрацює з психіатричною клінікою м. Мюнстерлінген. Досить велика кількість студентів та викладачів мали змогу за програмою академічного обміну відвідати медичний заклад та пройти там стажування.

Переглядів: 345 | Додав: Sunny | Дата: 11.07.2013 | Коментарі (0)

У рамках відзначення цього року 150-річчя від дня народження відомої української письменниці, славетної буковинки Ольги Кобилянської передбачається, серед іншого, здійснити ремонт в меморіальному музеї письменниці в м.Чернівці та садибі Ольги Кобилянської у с.Димка Глибоцького району. Оскільки на виконання ремонтних робіт бюджетних коштів бракує, крайова влада звертається до буковинської громади, підприємців регіону, політиків з проханням надати посильну допомогу для приведення музеїв «буковинської орлиці» до належного стану. Доброчинні внески можна переказати на банківський рахунок: код ЄДРПОУ 02224181, р/р 35424004000627 у ГУДКСУ в Чернівецькій області м. Чернівці, МФО 856135 з позначкою «призначення платежу: ремонт меморіального музею Ольги Кобилянської в м. Чернівці та меморіальної садиби Ольги Кобилянської в с.Димка Глибоцького району».
Переглядів: 298 | Додав: Sunny | Дата: 11.07.2013 | Коментарі (0)

У Чернівецькій міській раді відбулася прес-конференція, присвячена Петрівському ярмарку, який відбудеться 13-14 липня у Чернівцях. Це дійство є однією з найбільших торговельно-розважальних подій країни, другий після Сорочинського за масштабом та популярністю в Україні. Кожен з майданчиків ярмарку матиме окрему тематику. Свою продукцію представлять кількасот підприємств-виробників різних галузей, представники малого та середнього бізнесу не лише з 17 регіонів України, а також ближнього та дальнього зарубіжжя. На Петрівський ярмарок приїдуть делегації з міст-побратимів та інших міст, з якими Чернівці підтримують давні дружні зв’язки, представники посольств та консульств багатьох зарубіжних держав.
У рамках ярмарку відбудеться один з найбільших в Європі Міжнародний фольк-фестиваль «Буковинські зустрічі», в якому буде задіяно понад 500 учасників з різних країн. Ще одна родзинка дійства – масштабний дводенний фест пива і апетитних страв, під час якого на публіку чекатиме ... Читати далі »
Переглядів: 371 | Додав: Sunny | Дата: 11.07.2013 | Коментарі (0)

Департамент освіти і науки, молоді й спорту обл­держ­ад­міністрації повідомляє, що в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича відбудеться презентація науково-популярних та методичних видань, присвячених 1025-річчю Хрещення Київської Русі – презентація вібдудеться 11 липня о 16-й годині в приміщенні Наукової бібліотеки вищого навчального закладу. Окрім цього, тут експонуватимуть 20 портретів видатних державних та військових діячів держави, виконаних студентами факультету образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва університету – відтак ці твори передадуть академії Служби безпеки України.
Переглядів: 324 | Додав: Sunny | Дата: 11.07.2013 | Коментарі (0)

Дев’ятого липня з метою запобігання загибелі людей на воді та проведення роз’яснювальної роботи серед громадян, рятувальники спільно зі співробітниками Чернівецької обласної організації Товариства Червоного Хреста провели показові заняття із відпочивальниками в місцях з масовим перебуванням людей на річці Прут у Чернівцях. Працівники ДСНС не лише провели роз’яснювальні бесіди з людьми та вручили пам’ятки і листівки з правилами поведінки на воді, а організували міні-курси з надання першої медичної допомоги. Для цього рятувальники та волонтери детально розповіли та продемонстрували на практиці всім охочим, яких виявилось чимало, що потрібно робити у разі, коли потопаючого витягнули з води і йому потрібна допомога.  Окрім того, кожний охочий міг сам спробувати, наскільки він вміє правильно проводити непрямий масаж серця та штучне дихання. Проведення таких заходів є надзвичайно важливим, адже завдяки практичним заняттям в небезпечній ситуації людина зможе швидше зорієнт ... Читати далі »
Переглядів: 367 | Додав: Sunny | Дата: 11.07.2013 | Коментарі (0)

Три тролейбуси шведського виробництва марки Volvo виїхали на чернівецькі дороги. Вік цих тролейбусів – 15-17 років, але тролейбусники запевняють, їздитимуть ще чимало років. Від сьогодні вони курсуватимуть за маршрутом тролейбуса №2.
– Вартість одного тролейбуса 285 тисяч гривень, а новий коштує понад 1,7 мільйона гривень. Це повністю з дорогою, митом і ремонтом, – повідомив секретар міської ради Віталій Ми­хайлішин. – Плануємо надалі оновлювати автопарк депо. Можливо, на наступний рік купимо ще 2-3 тролейбуси.
Переглядів: 354 | Додав: Sunny | Дата: 11.07.2013 | Коментарі (0)

У понеділок, 8 липня, під керівництвом першого заступника голови Чернівецької облдержадміністрації Георгія Галиця відбулася чергова апаратна нарада.
 Про обмеження руху великогабаритного транспорту
Георгій Галиць зазначив, що відповідним службам необхідно вжити заходів щодо обмеження руху великогабаритного транспорту дорогами області у зв’язку з підвищенням температурного режиму.
– Якщо не організувати відстій такого великотоннажного транспорту в спеку понад 28 градусів, то буде знівельована вся досі виконана робота на дорогах регіону, і про ремонт інших ділянок, на яких нині працюють дорожники, не йтиметься, – сказав Георгій Галиць. – Службі автодоріг і облавтодору необхідно дотримуватися наміченого графіка робіт, зосередившись насамперед на основних магістралях, відтак братися за ремонт стратегічно менш важливих автошляхів.
За повідомленням Держав­тоінспекції, відповідно до чинного за ... Читати далі »
Переглядів: 375 | Додав: Sunny | Дата: 11.07.2013 | Коментарі (0)

Початок липня збігається з найвизначнішим святом усього слов’янства – святом Купала, що в українській народній творчості займає багатющу образно-поетичну спадщину, воно певною мірою залишається до наших днів ще загадкою щодо свого основного змісту.
Та все ж Купала в основному нам відоме як свято торжества краси й молодості, як апофеоз у розвиткові всього того найкращого, що є в світі, в уяві людей. Народна фантазія наділила це свято символами нечуваного щастя, до якого прагне все людство.
Саме тому в дошкільному навчальному закладі №1 м.Чернівці було організовано свято Івана Купала дітьми середньої групи під керівництвом вихователя М.В.Бо­гачик, на якому діти водили хороводи, зокрема «Кривий танец», співали купальські пісні, стрибали через багаття, плели та пускали на воду віночки.
Поряд з вихованцями до свята приєдналися й батьки. З великим бажанням виконували пісню «Кругом мариноньки...». Н ... Читати далі »
Переглядів: 380 | Додав: Sunny | Дата: 11.07.2013 | Коментарі (0)

Шевченківський районний суд  м.Чер­нівці викликає Ткачук Альо­ну Петрівну, зареєстровану в м. Чер­нівці, вул.Південно-Кільцева, 4а/118, як відповідача по справі за по­зовом ПАТ КБ "Приват­банк” до відповідача про стягне­ння заборгованості.
Судове засідання відбудеться 25 лип­ня 2013 року о 9.30 за адресою: 58001, м.Чернівці, вул.Кафедральна, 4, кабінет №19.
Ваша явка обов’язкова і у випадку неявки в судове засідання справа буде розглянута у вашу відсутність.
В.Г.СМОТРИЦЬКИЙ, суддя Шевченківського районного суду м.Чернівці

Першотравневий районний суд м.Чернівці викликає Чахлова Олек­сандра Павловича, останнє відоме місце реєстрації за адресою: м.Чернівці, вул.М.Олімпіади, 6, гуртожиток №10, як відповідача у судове засідання по цивільній справі за позовом Чахлової Тетяни Михайлівни до  Чахлова Олександра Павловича. Справа призначена на 9 год. 00 хв. 19 липня 2013 року за адресою: м.Чернівці, вул.Головна, 105, каб. №5.
У разі вашої неявки в судо ... Читати далі »
Переглядів: 455 | Додав: Sunny | Дата: 11.07.2013 | Коментарі (0)

Цього року Україна вже вдруге в історії вітчизняного мотокросу отримала право приймати Чемпіонат світу з мотокросу в класі МХ3 – класі найпотужніших мотоциклів з об’ємом двигуна до 650 см3. Змагання проходитимуть 20 та
21 липня у м. Чернівці. Відповідне рішення було прийняте Між­на­родною Федерацією Мотоспорту (FIM), до складу якої входять 108 країн світу.
Чемпіони світу з мотокросу в класі МХ3
на мотоциклах до 650 см3
Рік    Гонщик            Країна        Мотоцикл
2012    Валкнер Матіас        Австрія         КТМ
2011    Білл Джул’єн         Швейцарія    Хонда
2010    Кампано Карлос         Іспанія   ... Читати далі »
Переглядів: 365 | Додав: Sunny | Дата: 11.07.2013 | Коментарі (0)

Чернівецька «Буковина» завершила підготовку до першості сезону 2013/2014 серед команд першої ліги.

Як ви пам’ятаєте, шановні читачі, нашим надіям на те, що «Буковина» вже цього року потрапить до Прем’єр-ліги, збутися не судилося, тому чернівецька команда знову готується до боротьби в першій лізі. Традиційно ця підготовка проходила в Криму, на базі ГСК «Скіф» у Новопавлівці. Нав­чально-тренувальний процес був досить інтенсивним: триразові та навіть чотириразові тренування на день перемежовувалися з контрольними матчами, тому у футболістів часу на відпочинок було обмаль. Спо­діваємось, що тренерському штабу команди вдалося за короткий проміжок міжсезоння закласти ту базу «фізики», котра дасть змогу витримати усі навантаження довгого футбольного сезону. А як гравці витримали це випробування, чи не «загнали» їх тренери, ми побачимо вже найближчої неділі.
Останній контрольний матч в Криму «Буков ... Читати далі »
Переглядів: 411 | Додав: Sunny | Дата: 11.07.2013 | Коментарі (0)

Колись жовті бочки з написом "квас” були невід’ємним атрибутом спекотного міського літа. Щороку на вулицях наших міст їх стає все менше. Натомість полиці магазинів рясніють пластиковими пляшками, наповненими квасом. Принаймні так називають свою продукцію виробники. Та ця рідина дуже часто є просто імітацією улюбленого всіма напою за кольором, смаком і запахом. Наприклад, читаємо на етикетці: "Склад: підготовлена вода, солодовий екстракт, двоокис вуглеводу, лимонна кислота, молочна кислота, ароматизатор,  ідентичний натуральному «Квас», підсолоджувач (фруктоза, аспартам, ацесульфам, сахарин), бензонат натрію, барвник, ідентичний натуральному”. Тож виходить, що квас на українському ринку, виходячи з технології виробництва, можна поділити на дві категорії: перша – шляхом природного (натурального) бродіння, друга – на основі змішування концентрату квасного сусла та різних ароматичних основ ... Читати далі »
Переглядів: 419 | Додав: Sunny | Дата: 11.07.2013 | Коментарі (0)

ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz