НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Вівторок, 19.03.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Липень » 26
Чому селяни Глибоччини можуть залишитися без землі
Глибоцькі люди, як і всі за совєтів, тяжко наробилися на землі, маючи з того небагато. Але всі працювали в колгоспах, трохи несли додому, тож себе і дітей прогодувати якось могли. Жили незаможно, але якось упевнено у завтрашньому дні. Головне, тоді землі не заростали бур’янами, на поля приходила нова техніка, а у всіх газд, хто пам’ятав ще дорадянську любов селянина до власної землі, була надія, що система колись зміниться і ставлення до обробітку поля та господарювання на ньому зміниться.
Так селяни стали пайщиками, отримавши сертифікат власності на земельну ділянку. Проте ані сил працювати на землі, ані коштів на придбання добрив, техніки вони не мали. Бо весь їхній скарб - то земля. Так стояли земельні наділи, потроху заростаючи бур’янами, поки в села Глибоччини та й інших районів не потяглися різного штибу орендатори. Ті вчасно зрозуміли, щ ... Читати далі »
Переглядів: 1163 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Двадцятого липня 132 курсанти кафедри військової підготовки Чернівецького національного університету склали присягу на вірність українському народові. Ця подія завершила 30-денний військовий збір, половина якого проходила на полігоні «Прибан» (с.Ропча). Зборам же передували 2 нелегкі, проте цікаві та насичені роки навчання. За цей час хлопці неабияк подорослішали й здобули безцінні знання і навички у різних галузях військової справи. Про це та інше читайте далі.
 AB OVO
Два роки тому провідні студенти 3-4 курсів вищих навчальних закладів (ЧНУ, ЧТЕІ КНТЕУ, БДФЕУ) одягнули військову форму і з переляком в очах переступили поріг кафедри військової підготовки. Відтоді вони щотижня, у визначений день, відвідували заняття, що відбувалися переважно на території 300-го полку (вул. Московської Олімпіади).
– Спочатку було дуже важко, – зізнається курсант Олександр Царе. – Нові обличчя, нова атмосфера, ... Читати далі »
Переглядів: 935 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Минулого уїк-енду на чернівецькій трасі Міжнародного спортивного центру «Супер­крос» пройшов шостий етап Чемпіонату світу з мотокросу  в класі МХ3.
У перший день, суботу, 20 липня, відбулися кваліфікаційні заїзди. Для участі в змаганнях зареєструвались 26 гонщиків з 9 країн світу. Виграв кваліфікацію чинний чемпіон світу Мат­тіас Вал­кнер з Австрії на «КТМ», другим був італієць П’єрфіліппо Бер­туццо («Ямаха»), а третім – лідер поточного сезону Клемент Герчар зі Словенії («Хонда»). Та­кож відзначимо, що в десятці кращих було двоє українців (Роман Морозов і Андрій Бу­ренко, котрі посіли 8-е та 10-е місця відповідно), а також одразу троє чехів, котрі проявилися пізніше.
Наступного дня відбулися основні старти. В першому заїзді тріумфував чех Фран­тішек Смола («КТМ»), котрий май­же на 6 секунд випередив свого співвітчизника Мартіна Мічека на мотоциклі тієї ж марки. Третім був&n ... Читати далі »
Переглядів: 409 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

За інформацією директора департаменту економічного розвитку і торгівлі обласної державної адміністрації Ігоря Анатолійовича Сі­дляра з 15 липня 2013 року об­ласть одна із перших в Україні в усіх районах та місті Новод­ніст-ров­ськ відкрила Центри надання адміністративних послуг.
У місті Чернівці Центр надання адміністративних послуг працює з 1 травня 2012 року. З початку 2013 року надано понад 21000 адміністративних послуг, з них близько 900 документів дозвільного характеру.
На кожну адміністративну послугу затверджена інформаційна та технологічна картки, які розміщено у місцях здійснення прийому суб’єктів звернень та на офіційних веб-сайтах.
Відкриття Центрів надання адміністративних послуг та їхнє ефективне функціонування дасть змогу в повній мірі забезпечити проведення курсу реформ Прези­дента України В.Ф.Януковича, завдань Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження програми економічних реформ ... Читати далі »
Переглядів: 333 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

У Чернівцях проводять проти-епідемічні, санітарно-гігієнічні та дезінфекційні заходи для відповідних установ, розроблені мі­ським управлінням Головного управління Держсанепідслужби у Черні­вецькій області.
Для подальшої стабільної санітарно-епідеміологічної ситуації у Чернівцях здійснюють профілактику інфекційних хвороб, професійних захворювань, масових неінфекційних захворювань.
Завдяки організаційним та профілактичним заходам, у І півріччі цьо­­го року в місті спостерігалося зниження захворюваності та ста­бі­лі­за­ція епідемічного процесу. Порів­няно з минулим роком виявлено на 8 випадків менше захворюваності на туберкульоз. Також не виявили хворих із лептоспірозом та гепатитом А.  

Переглядів: 315 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Найближчим часом управління ДП «Путильське лісове господарство» переїжджає у нову споруду. Завершення будівництва нової контори лісгоспу заплановано завершити до 15 вересня цього року, тобто до Дня працівника лісу. Усі роботи проводили за кошти підприємства. Наразі залишилося закінчити внутрішнє оздоблення будівлі та облаштувати і озеленити ділянку поруч із нею.
Нагадаємо, що у 1995 році ДП «Путильське лісове господарство» виокремилося після реорганізації місцевого лісокомбінату, з того часу ось уже 18 років лісогосподарському підприємству доводиться орендувати приміщення колишньої сільгосптехніки лісокомбінату.

Переглядів: 378 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

У рамках програми «Оснащення центру дитячої хірургії» для Чернівецької міської дитячої лікарні придбали три надсучасні рентгенапарати. Спеціальна рентгентехніка дає можливість отримати зображення у реальному часі,  яка водночас є надійною та безпечною. Вартість таких апаратів становить майже 4,5 млн. грн.
Прилад дозволяє переглядати рентгензображення в он-лайн режимі, проектуючи його в динаміці. Оскільки прилад оснащений електронним підсилювачем, він має високий рівень безпеки і дозволяє робити 5-6 знімків без шкоди для пацієнта у разі комбінованих травм. Один із рентгенапаратів розмістили в операційній. Він має дуже потужну матрицю, яка дає миттєвий чіткий знімок.
Переглядів: 363 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Незважаючи на важкий фінансовий стан, на який нарікають більшість платників, сума збору за першу реєстрацію транспортних засобів стрімко зростає.
Прес-служба Міндоходів Чер­н­і­­вецької області повідомляє, що чернівецькі водії протягом першого півріччя 2013 сплатили майже 10 мільйонів гривень року за першу реєстрацію автомобілів. Торік за цей же період власники транспортних засобів за першу реєстрацію сплатили на 524,2 тисячі гривень менше.
Перша реєстрація транспортного засобу – це реєстрація транспортного засобу, яку здійснюють уповноважені державні органи України щодо цього транспортного засобу в Україні вперше. Першій реєстрації підлягають також і не нові автомобілі, тобто ті, які були у використанні, але на території України не реєструвались.
Переглядів: 296 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Наш земляк, мешканець Но­во­­селиці, Михайло Марандюк  по­вернувся із чергового особистісного Чемпіонату із шахової ком­позиції, виборовши «золото» та «срібло». На змаганнях, які проходили у США, Україну представляли 24 спортсмени, всього ж взяли участь 227 представників 36 країн світу. Обслуговували на чемпіонаті також 5 українських арбітрів. У підсумку чемпіонату Михайло Марандюк отримав "золото" в розділі багатоходових задач і "срібло" у розділі триходових за­дач.
Церемонія нагородження переможців цього чемпіонату відбудеться   27 вересня у грузинському місті Батумі.
Переглядів: 329 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Як інформує департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації, 26 липня об 11-й годині на території Музею народної архітектури та побуту просто неба на вул. Московської Олімпіади відбудеться обласний конкурс професійної майстерності серед бухгалтерів установ та організацій соціальної сфери „Кращий за професією”.
Мета заходу –  відзначення в Україні Дня бухгалтера відповідно до постанови президії обласної ради профспілки працівників соціальної сфери. У конкурсі візьмуть участь найкращі представники бухгалтерських колективів усіх установ системи соціального захисту населення області. Організатори також прагнуть удосконалити професійну майстерність бухгалтерів, підвищити імідж цієї сфери діяльності та обмін досвідом.
Переглядів: 288 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Акцію проводила днями буковинська молодь на Калинівському ринку для зібрання коштів вихованцям Оршовецького дитячого будинку. Дітям зібрали кілька десятків пакетів іграшок, одягу, продуктів та інших подарунків. Це вже не перша акція, яку проводять у місті для дітей-сиріт.
Переглядів: 373 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

За даними департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації,    в усіх категоріях господарств Чернівецької області збиранню підлягає 84 тис. гектарів ранніх сільськогосподарських культур, зокрема озимини, ярої пшениці та ячменю, в меншій кількості – гороху, квасолі, гречки, вівса й озимого ріпаку.       
Аграрії сподіваються зібрати цьогоріч 630 тис. тонн зерна при середній урожайності 45,2 ц/га. Станом на 23 липня оброблено 30% усієї площі зернових та зернобобових культур, змолочено понад 78 тис. тонн збіжжя. Як повідомляє департамент, найінтенсивніше  жниварські роботи проходять у Новоселицькому районі. Аграрії області зазначають, що на полях Сокирянщини досягнуто чи не найкращих показників – зі 111 гектарів поля там зібрали понад 530 тонн пшениці,  середня врожайність складає 48,3 ц/га.

Переглядів: 342 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

У понеділок, 22 липня, Михайло Папієв на черговій апаратній нараді за участі керівників структурних підрозділів і відомств регіональних органів виконавчої влади повідомив про плани з нагоди  святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Після неї голова обласної державної адміністрації провів брифінг з представниками засобів масової інформації, під час якого окреслив найважливіші акценти роботи крайової влади цього тижня.

Губернатор краю переконаний, що буковинська релігійна громада та краяни продемонструють утвердженні століттями на цій землі принципи толерантності, міжконфесійного спокою та взаємоповаги.
– Нагадаю, що Глава держави наполіг, аби ювілей запровадження християнства як державної релігії України-Руси було святом торжества Укра­їнської державності, її європейської ідентичності, духовного і культурного злету, – повідомив Михайло Папієв і додав: – Я маю впевненість, що удосконалення законодавчої бази у сфері державно-церковних відносин, як цьо ... Читати далі »
Переглядів: 339 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Цього тижня під керівництвом голови облдержадміністрації Михайла Папієва відбулося чергове засідання робочої групи з реалізації Національного проекту «Нове життя» – нова якість охорони материнства та дитинства» у Чернівецькій області.
Нагадаємо, що мета проекту – покращення показників репродуктивного здоров`я населення регіону, зменшення показників материнської та малюкової захворюваності та смертності, шляхом створення потужного полого-допоміжного закладу третинного рівня.
Він передбачає створення в кожному регіоні потужних перинатальних центрів, які об`єднають зусилля акушерсько-гінекологічної та педіа­тричної служб для пок­ращення показників репродуктивного здоров`я населення. Згідно з нормативами МОЗ України (наказ МОЗ України від 31.10.2011 р. №726) у Чернівецькій області має бути створений один обласний перинатальний центр – високотехнологічний медичний заклад третього рівня, який надаватиме спеціалізовану акушерсько-гінекологічну та неонатологічну допомогу. ... Читати далі »
Переглядів: 310 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області повідомляє, що з метою підвищення рівня поінформованості та надання соціальної підтримки населенню безпосередньо за місцем проживання проведено виїзний прийом громадян у форматі мобільного соціального офісу в селах Несвоя Новоселицького району, Баламутівка, Ржавинці на Заставнівщині та Перебиківці Хотинського району. В роботі мобільного офісу взяли участь представники районних управлінь Пенсійного фонду України та управлінь районних державних адміністрацій.
У зв’язку з роботою мобільних офісів, у Заставнівському районі уже надали роз`яснення та консультації більше тридцяти відвідувачам щодо пенсійних складових, термінів виплати пенсій, особливості проведення їх перерахунку працюючим пенсіонерам, надання листів для призначення субсидій та інших соціальних допомог. У Новоселицькому районі пенсіонерам повідомили про зміни до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо ... Читати далі »
Переглядів: 264 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

За даними департаменту фінансів обласної державної адміністрації, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 20.03.2013 р. №167 «Про затвердження порядку та умов надання у 2013 році субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що виробляли, транспортували та постачали населенню, яка виникла у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії  та послуг з централізованого водопостачання та водовідведення тарифам,  що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування» та відповідно до погоджених договорів на проведення взаєморозрахунків, Чернівецькій області з Державного бюджету надійшли кошти відповідної субвенції в сумі 556,3 тис. гривень.
Місцева влада вважає, що з допомогою цих коштів буде погашена заборгованість з різниці в тарифах за послуги з це ... Читати далі »
Переглядів: 289 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Прикордонники Чернівецького загону зупинили українця, який намагався перетнути державний кордон за чужим паспортом. Рухаючись пішки до Молдови через пункт пропуску «Кельменці», чоловік надав для оформлення  документ, що посвідчує особу, але охоронці рубежу під час перевірки все ж встановили, що паспортний документ належить не йому. Згодом 19-річний українець зізнався, що паспорт він взяв у свого брата-близнюка нібито випадково, повідомили у державній прикордонній службі.
Переглядів: 346 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Візит дільничного інспектора міліції до 53-річного чоловіка, який тимчасово мешкав у незавершеному будинку, був далеко не першим, адже у травні цього року стосовно останнього працівники міліції склали адміністративні протоколи. Чоловік повністю ігнорував всі запрошення правоохоронців з’явитись до Глибоцького райвідділу для супроводу до суду.

Цього ранку дільничний разом із помічником знов завітали до чоловіка, щоб нагадати про необхідність з’явитись у суд. Останній зустрів правоохоронців лайкою, як тільки вони ступили на подвір’я, а коли дільничний намагався пройти у будинок, чоловік схопив сокиру та обухом завдав міліціонеру удар у скроню. Незважаючи на травму,   23-річний правоохоронець не розгубився та з допомогою помічника обеззброїв правопорушника.
Травмованого міліціонера доправили до Чер­ні­вецької лікарні швидкої допомоги з діагнозом забій лівого ока, струс головного мозку та закрита черепно-мозкова травма. Право­охоронець знаходиться на ста ... Читати далі »
Переглядів: 360 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Тридцятип’ятирічний житель с.Баламутівка Заставнівського району розкопував піщану суміш на території недіючого кар’єру неподалік сільського сміттєзвалища. Але несподівано на нього обвалилася порода, кам’яна брила, і чоловіка засипало каменем, глиною та піском, розповіла прокурор Заставнівського району Людмила Кініщук. Медичні працівники, які приїхали на місце пригоди, лише констатували його смерть. Слідчі відділення Заставнівського РВ УМВС України в Чернівецькій області розпочали досудове розслідування за цим фактом.
Переглядів: 358 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Завдяки пильності та професійності дільничного інспектора міліції новоселицькі правоохоронці виявили та вилучили понад 8 тисяч кущів коноплі.

На перший погляд засіяна кукурудзою присадибна ді­лянка 38-річного мешканця села Берестя мала звичайний вигляд. Підозру правоохоронців викликав той факт, що чоловік особливо ретельно доглядав за ділянкою у середині кукурудзяної плантації.
Своїми підозрами дільничний інспектор міліції поділився з колегами – працівниками карного розшуку Но­во­селицького райвідділу міліції.
У результаті проведення оперативних заходів з’ясували, що за кукурудзою винахідливий господар посадив коноплю і саме ця рослина займала левову частку його присадибної ділянки.
Правоохоронці вилучили майже 8 тисяч кущів цієї нарковмісної рослини.
Як повідомив начальник Новоселицького РВ УМВС України в Чернівецькій області Віорел Барбакар, стосовно власника ... Читати далі »
Переглядів: 359 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

До міліції звернулися працівники бару «Хелен», що на вулиці Сагайдачного обласного центру, та повідомили, що невідома жінка залишила дитину.
Як повідомив старший оперуповноважений кримінальної міліції у справах дітей УМВС області Андрій Єремія: «На місце події одразу прибули наші співробітники. У ході опитування працівників кафе, правоохоронці з’ясували, що 18 липня близько 15 години до приміщення бару зайшла невідома жінка із дівчинкою віком 3-4 роки. Мати підсіла до молодої пари і через деякий час покинула разом із чоловіком кафе, а дитину залишила із невідомою жінкою. Згодом жінка теж покинула кафе, залишивши дитину».
Каріну, так звати дівчинку, поки шукали її родичів, відправили до дитячого притулку. Через кілька днів її родичів знайшли, але віддавати дитину з притулку поки не поспішають. До того ж правоохоронці все ж сподіваються знайти матір, адже за подібний вчинок їй загрожує адміністративна чи навіть кримінальна відповідальність, яка передб ... Читати далі »
Переглядів: 325 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Автопригода трапилась у неділю, 21  липня, близько 8 години  на автодорозі між районним центром Кельменці та селом Ленківці.
Як повідомили в прес-службі УДАІ області, 52-річний водій, мешканець цього ж району, не впорався з керуванням та наїхав на дерево. В результаті ДТП водій загинув на місці пригоди. Численних травм зазнав і пасажир автомобіля, 33-річний мешканець Кельменців, якого доправили в центральну районну лікарню. Ще одного пасажира, 72-річного пенсіонера, лікарі оглянули і відпустили додому.
ДАІ Буковини нагадує водіям про обережність, уважність за кермом, потребу постійного аналізу дорожньої ситуації під час руху. Пам’ятайте, що наїзд на перешкоду є одним із чинників скоєння автопригод з потерпілими. За І півріччя цього року з 114-ти ДТП, у яких люди загинули і отримали травми, наїзд ... Читати далі »
Переглядів: 354 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Кіцманський районний суд викликає Коломіну Олену Георгіївну, 9 серпня 1986 року народження, останнє місце проживання якої за адресою с.Суховерхів Кіцманського району Чер­нівецької області у судове засідання як відповідача у цивільній справі за позовом публічного акціонерного товариства КБ "ПриватБанк” до Коломіної Олени Георгіївни про стягнення заборгованості, яку призначено на 15 годину 30 хвилин 29 липня 2013 року за адресою: м.Кіцмань, вул.Незалежності, 50.
Явка до суду є обов’язковою, а в разі неявки в судове засідання справа буде розглянута без вашої участі.
Л.О.МАСЮК, суддя Кіцманського районного суду

Кіцманський районний суд викликає Мазурика Марка Васильовича, 10 лютого 1964 року народження, останнє місце проживання якого за адресою вул.Барнаульська, 1а м.Чернівці у судове засідання як відповідача у цивільній справі за позовом публічного акціонерного товариства КБ "ПриватБанк” до Мазурика Марка Васильовича про стягнення заборгованості, яку призначено ... Читати далі »
Переглядів: 384 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Два дні диміла Турецька площа. Ні, пожежі дякувати Богові, не було, зате було свято. А яке ж свято без шашликів?..
Ми вдома вже якось звикли, що двічі на рік – у липні (Петрівський ярмарок) та жовтні (День міста) – є такі вихідні, коли ми не можемо провітрювати квартиру. Цьо­го року пощастило: дощова погода прибивала дим донизу і не дозволяла підніматися вище пагорбів. Натомість не пощастило дітям, які проводили по кілька годин у візочках біля пластмасових столів і стільців, де "відпочивали" їхні батьки. Зі своїм малюком ми лише кілька разів пройшли повз шашличне дійство, і увечері я відчула легкий запах диму від його кучерявого волоссячка. Як же тоді пахло від тих малюків? Втім, люди, котрі "коптили" своїх дітей біля мангалів, навряд чи могли щось відчути, бо нас­крізь пропахли самі. Причому
не лише димом. ... Читати далі »
Переглядів: 386 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

У прем’єрному командному Кубку Центральної Європи з богатирського багатоборства, який гостював у Львові, українське тріо на чолі з найсильнішою людиною України чернівчанином Кос­тян­тином Ільїним випередило суперників з Польщі та Білорусі.
У складі збірної України вис­тупали Костянтин Ільїн (Чернівці), Сергій Ро­ман­чук (Макіївка) та Сергій Топалов (Макіївка, у 2011 р. машиніст ГП «Макіїв­вугілля» виг­рав богатирські змагання серед шахтарів України).
Кубок Центральної Єв­ропи з богатирського багатоборства цього року був присвячений пам’яті державного діяча Георгія Кірпи і відбувся на площі Двір­цевій (поруч із залізничним вокзалом). Ор­га­ніза­тором змагань виступила Феде­рація найсильніших ат­летів України та перетягування канату.
Як зазначив порталу sportbuk.com лідер української збірної Костянтин Ільїн, попри те, що деякі команди з різних причин не доїхали н ... Читати далі »
Переглядів: 356 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Від 15 до 18 липня в азербайджанському місті Гусар пройшов чемпіонат Європи-2013 з універсального бою серед юнаків та дівчат середнього (14-15 років) та старшого віку (16-17 років), у якому взяли участь 156 спортсменів з 20 країн Старого Світу.
В цьому відносно но­вому виді спорту, що з'явився в середині 1990-х в надрах російських си­лових структур, є дві частини. В першій фазі змагань спортсмени повинні подолати смугу перешкод з метанням ножа та стрільбою з пневматичної зброї. В другій же частині йде безпосередньо бій на рингу, де спортсмен повинен провести два раунди (а у фінальних боях – чотири). Під час бою спортсменам дозволяється завдавати ударів ногами і руками, використовувати задушливі й больові прийоми.
Першим буковинцем, який брав участь в Чемпіонаті Європи з унібою, став чернівчанин Ігор Лучак, котрий тренується у відомих чернівецьких рукопашників Р ... Читати далі »
Переглядів: 502 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

«Титан» (Армянськ) – «Буковина» (Чернівці) – 1:0 (1:0)
20 липня. Армянськ. Стадіон «Хімік». 750 глядачів.
«Титан»: Кошелев, Ша­повал, Гальчук, Та­ра­сенко, Карпенко, Вой­на­ровський, Куче­ренко, Нудний, Култишев, Су­бочев (Кліментовський, 45), Жигалов (Кравченко, 51; Морозов, 90+3). Запасні: Іваненко, Кудь, Симончук, Башлай. Тре­нер – Олег Лутков.
«Буковина»: Когут, Донець, Новотрясов, Кер­чу, Вечтомов (Ди­тя­тьєв, 84), Дорош (Каськов, 62), Лупашко, Сібіряков (Ма­ко­війчук, 77), Гри­щенко, Рибковський, Алан (Се­ме­нюк, 62). Запасні: Одоль-­с­ький, Орловський, Ци­ко­лія. Тренер – Вадим Заяць.
Гол: 1:0, Жигалов (11).
Попередження: Ку­че­ренко (14), Нудний (20), Гальчук (24), Та­расенко (30), Вой­на­ров­ський (40) – Дорош (10), Керчу (44), Рибковський (56), Дитятьєв (88).
Вилучення: Вой­на­ров­ський (44, друге попередження), ­Риб­ков­ський (90+1, друге попередження).
... Читати далі »
Переглядів: 347 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Приємна новина  та унікальна можливість для всіх любителів креативного фотомистецтва: у п’ятницю, 26 липня, о 15 годині у Центрі культури «Вернісаж» відбудеться відкриття виставок «Дев’яності» голови Національної спілки фотохудожників України Едуарда Странадка та «Сканограми» російського фотографа Світлани Пожарської. Акція відбувається за підтримки ГО "Рідне місто”.
ДОВІДКА
Сканографія – це новий напрям сучасного фотомистецтва, у результаті виконання якого отримують фотороботу без жодної участі фотоапарата. Суть технології полягає насамперед у розміщенні предметів на панелі сканера, що при знанні кількох секретів та певного художнього хисту дозволяє отримати сканограму, тобто зображення з різкістю по всьому полі кадру та високою розподільністю. Художнього завершення роботі надасть мінімальна обробка у графічному редакторі та відповідний друк.
Едуард Странадко – родом із мальовничо ... Читати далі »
Переглядів: 371 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Хочу розчарувати або ж, навпаки, потішити тих, у кого при слові «бібліотека» в уяві одразу з’являються моторошні картини запилених полиць з книгами, суворих бібліотекарок та приміщення, де можна розмовляти тільки пошепки. Відтепер це в минулому. Незабаром в обласній юнацькій бібліотеці вперше у Чернівцях запрацює клуб журналістики та фотожурналістики для буковинської молоді, організований корпусом Миру за сприяння посольства Сполучених Штатів Америки. Така ініціатива була погоджена у понеділок під час візиту на Буковину волонтера корпусу Миру Деніела Хейдена. Проект готують для підтримки потреб молоді, щоб зацікавити її у відвідуванні бібліотек, а разом з тим підтримати у виборі майбутньої професії, реалізувати себе в тому, що найбільш актуальне на сьогодні.
Як розповіла  завідувач відділу іноземної мови обласної бібліотеки, а за сумісництвом керівник центру «Вікно в Америку» Тетяна Мик ... Читати далі »
Переглядів: 395 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Oстеопороз – захворювання, при якому знижується щільність кісткової тканини, кістка стає рихлою і може зламатися навіть при незначному навантаженні. Зазвичай «вимивання» кальцію прогресує з віком, особливо це позначається на жінках (даються взнаки зміни гормонального фону): якщо 0,5-1% – щорічна втрата кісткової маси до 50 років, то в перший рік після менопаузи втрата становить 10%, далі – 2-5% на рік.
Їжа, багата кальцієм, і належна фізична активність – найкраща профілактика остеопорозу. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, оптимальна щоденна норма цього мінералу має становити 1200 мг. Набрати її за день не так уже й складно: наприклад, випивши літр кефіру або з’ївши 100 г твердого сиру – це буде половина добової норми. Але навіть якщо мінералу надійшло достатньо, це зовсім не означає, що все засвоїться. Ще потрібні фосфор і магній. І для засвоєння кальцію однаково ... Читати далі »
Переглядів: 421 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Принаймні сім годин сну на добу захищають нас від серцево-судинних захворювань. Це з'ясували голландські вчені з Національного інституту суспільної охорони здоров'я і навколишнього середовища.
Вони відстежували випадки серцево-судинних захворювань серед 14 тис. чоловіків і жінок впродовж десятиліття. До кінця дослідження близько 600 людей захворіли і 129 померли. Як виявилося, найменш схильні до ризику були ті, хто дотримувався чотирьох основних рекомендацій щодо здорового способу життя: достатньо гуляв, уживав здорову їжу, не зловживав алкоголем і відмовився від куріння. Це дало 57% зниження ризику серцево-судинних захворювань і 67% – смерті від інсульту або інфаркту. Але коли до списку рекомендацій додали достатню тривалість сну – не менше семи годин, позитивний ефект здорового способу життя різко зріс. Вірогідність захворіти від серцево-судинних патологій знизила ... Читати далі »
Переглядів: 368 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

Для підвищення ефективності процесу мислення та підвищення уважності треба просто… випити склянку звичайної води, стверджують британські дослідники з Університету Східного Лондона.
У ході експерименту добровольці обох статей відповідали на запитання різної складності. Тестування провели двічі – у звичайному стані й після того як людей нагодували їжею, що викликає спрагу. Після чого одній групі учасників дозволили випити води, а інший – ні. Результати тестів довели, що ті, хто втамував спрагу, відповідали на запитання швидше і правильніше ніж ті, хто хотів пити. Як вважають експерти, причина такого поліпшення в тому, що частина мозку, раніше «зайнята» думками про воду, вивільняється і бере участь у процесі мислення.

Переглядів: 337 | Додав: Sunny | Дата: 26.07.2013 | Коментарі (0)

ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz