НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Четвер, 25.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 3 » Браконьєри на гачку в інспекторів Держрибоохорони
12:39
Браконьєри на гачку в інспекторів Держрибоохорони
Любителів риби на буковинських водоймах можна зустріти у будь-яку пору року. Певно, вам не раз доводилося бачити, як совісні рибалки з вудочками годинами чекають навіть найменшого улову. Така картина викликає принаймні повагу. Та є й інший бік риболовлі – браконьєрство. Грубо порушуючи закон та ховаючись у заростях, любителі легкої наживи часто недооцінюють професіоналізм інспекторів Чернівецької держрибоохорони. Про браконьєрів, нерест та рибні перспективи розповідає начальник Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Чернівецькій області Денис САКАЛОВ.  
– На часі підходить до завершення нерестовий період. Настільки він успішний?  
– Поки що нерестовий період триває, і ми докладаємо всіх зусиль, щоб він пройшов успішно. Одразу нагадаю, що любительський та спортивний вилов водних біоресурсів заборонений від 10 квітня до 19 червня, а промисловий вилов водних біоресурсів – від 10 квітня до 9 липня. Загалом, з початком нерестового періоду Управ­лінням охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства було задіяно для участі в охороні водних біоресурсів органи прокуратури та правоохоронні органи; збільшилась кількість рейдів та нічних чергувань, особливу увагу приділено головним нерестилищам області на Дністровському водосховищі. Рівневий режим Дніс­тров­ського водосховища в період проходження еколого-репродукційного попуску цього року був надзвичайно сприятливий для проходження нересту риби, порівняно з 2010-2012 роками. Для пок­ращення природного нересту водних біоресурсів встановлено понад 200 одиниць штучних нерестових гнізд на основних нерестилищах Дніс­тровського водосховища, в межах сіл Анадоли, Пригородок, Хотинського та Комарів, Дніс­трівка Кельме­нецького районів. Також завершується встановлення ще понад 400 таких споруд.  Суттєву роль мало й те, що представники Чернів­ці­рибо­охоро­ни неод­норазово брали участь у міжвідомчих та оперативних нарадах щодо охорони та відтворення водних біоресурсів, проводили масово-роз’яснювальну роботу. Також один із факторів, що позитивно вплинув на хід нересту цього року, це температурний ре­жим повітря й води, який змістив початок масового нересту риби та розмежував його з початком еколого-репродукційних попусків. Де­тальні висновки щодо ефективності нересту риби у Дністровському водосховищі в період проведення еколого-репродукційного попуску можна буде надати після проведення детальних іхтіологічних дос­ліджень.
Суттєвим є й те, що з ініціативи Чернівці­рибоо­хо­рони розроблено проект розпорядження за підписом голови Чернівецької ОДА «Про створення робочої комісії з попередження можливої масової загибелі риби на лопатях Дністровської ГЕС-1 у період весняного нересту в 2013 році» від 15.03.2013 року №149-р.  Тож завдяки організованій співпраці з органами місцевого самоврядування та іншими зацікавленими органами державного контролю і нагляду, не допущена масова загибель водних біоресурсів (зокрема товстолобика) на лопатях Дніс­тров­ської ГЕС-1.
– Яка доцільність проведення еколого-репродукційних попусків?
– Йдеться про нижній Дністер. Загалом екопопуски були запроваджені в середині 90-х років як вимушений захід для стабілізації екологічної ситуації у дністровських плавнях, що утворилися через нестачу води в маловодні роки та в період наповнення водосховища. На сьогодні водосховище вже 26 років як заповнене, тому паводкові води, які надходили із верхнього Дністра, безперешкодно проводили в нижню ділянку ріки без різких коливань рівня води у Дністровському водосховищі. Відтак вдалося підтримати стабільний рівень води у Дністровському водосховищі протягом нерестової кампанії, що дасть змогу успішно віднереститись місцевим плідникам.
– З першого липня цього року набуває чинності Закон України "Про аквакультуру". Розкажіть, будь ласка, в чому його суть?
– Цей закон регламентує порядок ведення рибного господарства в умовах аквакультури. Відповідно до на­казу Мінагрополітики "Про затвердження зон аквакультури (рибництва) та рибопродуктивності по регіонах України" від 30.01.2013 р. Чернівецька область відноситься до зони Лісостепу та Прикарпаття. Рибо­проду­ктив­­ність в цій зоні при інтенсивному (підгодівлі) та екстенсивному (без підгодівлі) веденні рибного господарства становить відповідно – 1,5 т/га та 0,6 т/га. Всі інші орендарі, які не являються суб’єктами аквакультури,  здійснюють свою діяльність в умовах Спеціальних товарних рибних господарств (СТРГ), якщо водні  об’єкти більше 10 га і відповідно до Режимів розроблених науковими установами, або Нау­ково-біологічних обгрунтувань (НБО), затверджених територіальними органами рибоохорони, якщо водний об’єкт менше 10 га. Також орендарі для надання платних послуг з любительського спортивного рибальства мо­жуть організовувати Куль­турні рибні господарства (КРГ) відповідно до НБО та Режимів.
– Чимало клопоту рибоохоронцям завдають браконьєри. Скільки порушників виявили з початку року?
– Боротьба з незаконним виловом риби є одним з першочергових завдань. Саме тому організовуємо рейди, під час яких виявляємо правопорушників. Відтак – офор­­­­млення протоколів і притягнення їх до відповідальності. З початку року інспектори Чернівціриб­оо­хо­рони особисто та спільно з представниками УМВС області, екоінспекції, громадськими інспекторами викрили 239 порушень, з яких грубих 84, вилучили 214 одиниць заборонених знарядь лову, нараховано збитків на 195052 грн., накладено штрафів на 17590 грн. Вик­рили три грубі правопорушення правил рибальства, які мають ознаки кримінального правопорушення за сумами, завданих державі збитків. Зокрема 15 травня я особисто та інспектори оперативної групи затримали правопорушників, які ловили рибу з допомогою сітки на гумовому човні. В результаті незаконних дій правопорушник зловив 24,8 кг водних біоресурсів, серед яких був червонокнижний вид риб (вирезуб). Своїми діями вони завдали державі збитків на 15 335 гривень. А минулого тижня начальник відділу охорони водних біоресурсів та регулювання ри­бальства спільно з інспекторами Хотинської рибоохоронної дільниці також викрили грубе порушення правил рибальства, сума збитків – понад 20 тис гривень. До того ж в браконьєрському улові також зафіксований вирезуб. Таких випадків є достатньо. Го­ловне їх одразу викрити і винних притягти до відповідальності.
– Займаються незаконним виловом риби й посадові особи. Нещодавно ваші працівники затримали сокирянського правоохоронця. На якій стадії ця справа?
– Так, порушують заборону на риболовлю і посадовці. Але закон для всіх один. І всі браконьєри, незалежно від статусу чи рангу, рано чи пізно потрапляють на гачок до інспекторів Держриб­оо­хо­ро­ни. А це означає, що відповідати за скоєне порушники будуть перед буквою закону. В нашому відомстві працюють тільки кваліфіковані фахівці, які добре знають і законодавчу базу, і місця, де засідають браконьєри.
Щодо справи з працівником міліції, то під час одного з чергувань, начальник Уп­равління та інспектори Кель­менецької рибоохоронної дільниці, за участі працівників прокуратури і внутрішньої безпеки УМВС України, викрили грубе правопорушення рибоохоронного законодавства (за ч. 4 ст. 85 КУпАП), при якому затримали 251,55 кг водних біоресурсів та вилучено 6 заборонених знарядь лову. Відповідно до постанови КМУ «Про зат­вердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів» від 21 листопада 2011 року №1209, розраховано завдані державі незаконними діями збитки 145 464 грн. Також слід зазначити, що серед незаконно добутих водних біоресурсів було 3 червонокнижні вирезуби, вилов яких суворо заборонений законодавством протягом всього року на постійній основі. Безпосередньо під час викриття правопорушення встановлено, що браконьєром виявився дільничний інспектор Сокирянського рай­­відділу міліції. Свої дії він ні чим не обгрунтував. Пра­во­порушника затримано та доставлено  в органи прокуратури для з’ясування обставин. Порушено кримінальну справу.
– Високі показники у роботі часто пов’язані з достатнім фінансуванням. Чи вистачає виділених із бюджету коштів на забезпечення безперебійної роботи вашого відомства?
– Ми навчилися боротися з багатьма труднощами. І з фінансовими також. Нез­важаючи на складну ситуацію із матеріальним забезпеченням, відсутністю фінансування на найнеобхідніші витрати, такі як: паливно-мастильні матеріали, оплату послуг із обслуговування транспорту і флоту та ін., працівникам Чернівці­рибо­охорони вдається забезпечити належний рівень рибоохоронної роботи і підтримувати порядок на водних об’єктах області.
– Які подальші перспективні плани у діяльності вашого Управління?

– Ми ставимо пе­­­ред собою перспективні завдання. Серед них:
1. Будівництво у верхній частині Дністровського водо­сховища державного заводу з риборозведення цінних, зникаючих та рідкісних видів водних біоресурсів, потужністю понад 500 тис. мальків, для подальшого їхнього зариблення у водосховище;
2. Створення на новозбудованій водоймі Дніс­тров­ської ГАЕС садкової лінії з вирощення водних біоресурсів для подальшого їхнього зариблення у Дніс­тровське водосховище;
3. Будівництво власного при­міщення для розміщення персоналу, техніки та проведення заходів з організації рибоохоронної роботи.
Також, судячи з прогнозу синоптиків, очікуємо на спекотне літо. Для риби це не дуже добре. Тому ми вже попередньо узгодили план щодо убезпечення її від задухи. Звер­таюся до всіх орендаторів ставків з проханням не спускати воду. Оскільки у спеку це може негативно вплинути на рибу. В разі, якщо будуть факти за­духи, прошу всіх повідомляти на гарячу лінію:
098 88 70 709.
Альона ЧОРНА
Переглядів: 412 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz