НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     П`ятниця, 19.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 18 » БУКОВИНСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ПРИЙМАТИМЕ ГОСТЕЙ
12:43
БУКОВИНСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ПРИЙМАТИМЕ ГОСТЕЙ
Третього-п’ятого квітня на базі Буковинського університету відбудеться традиційна вже студентська міжнародна науково-практична конференція «Інформаційні технології, економіка та право: стан та перспективи розвитку». Ректор цього навчального закладу Михайло Іванович МАНИЛІЧ поділився досвідом проведення таких заходів, розповів про рівень кваліфікації своїх студентів та окреслив перспективи майбутнього розвитку галузі інформаційних технологій.

– Наскільки актуальним є проведення такого роду олімпіад?
– Швидкі зміни в політичній та економічній сферах країни ще більше підкреслили роль своєчасного інформаційного забезпечення для управління соціально-економічними процесами в нашій державі. Роз­­виток індустрії високих технологій у перспективі може забезпечити Ук­раї­ні економічну стабільність й конкурентоспроможність на світових ринках, адже навіть сьогодні наша держава посідає п’яте місце за обсягом експорту програмного забезпечення. Економічний розвиток галузі стримується нестачею кваліфікованих кадрів, тому проведення такої олімпіади є дуже актуальним.
– Хто братиме участь
у змаганні?
– У грудні 2012 року близько 7000 студентів з установ вищої і се­ре­дньої професійної освіти Росії, Ук­раїни, Білорусі й Казах­ста­ну прой­шли онлайн-тестування на сайті олімпіади за конкурсами таких компаній, як Огасlе, D-Lіnк, 1С, Linuх Center. За результатами були відібрані понад 1000 переможців, які візьмуть участь у конкурентній боро­тьбі за звання кращих молодих ІТ-фахівців своїх регіонів.
– Як пройшов регіональний етап олімпіади?
– Регіональні тури проходять у шести містах України: Суми, До­нецьк, Одеса, Чернівці, Севас­то­по­ль, Київ, а також в різних регіонах Росії і Казахстану. Регіо­нальний етап західних областей Ук­раїни Шостої Міжна­родної студентської олімпіади у сфері інформаційних технологій «ІТ-Планета 2012/ 2013», відповідно до наказу Міністерства освіти і науки, проводили у нашому навча­льному закладі 28 лютого. Студенти вищих нав­чальних закладів І-ІV рівнів акредитації з Львівської, Тер­но­піль­ської, Волинської, Рів­н­ен­ської, Івано-Фран­ків­ської, За­карпа­т­сь­кої, Хме­ль­ницької та Чернівецької об­лас­тей зібралися на базі Буковин­ського університету, де брали участь в таких конкурсах: «Вико­ристання 1С: Бух­галтерії 8», «Програ­мування 1С: Під­приємство 8»,  «Програму­вання Оrасle: SQL», «Про­токоли, сер­віси та обладнання» і «Адмі­ністру­вання Linuх».
Отримані результати до­поможуть у підготовці висококваліфікованих випускників вищих навчальних закладів, створення кадрового резер­ву талановитих молодих           ІТ-фахівців для підприємств усіх галузей економіки України.
- Яким чином здійснюєте розвиток інформаційних технологій в університеті?
- Необхідно зазначити, що Буковинський університет один з перших вищих нав­чальних закладів у Чер­ніве­цькій області розпочав підготовку фахівців з ком­п’ю­терних наук, зокрема з систем штучного інтелекту. Він також здійснює підготовку наукових кадрів у аспірантурі за спеціальністю «Інфор­маційні технології». В нашому вузі вже 12 років як відкритий напрям підготовки «Комп’ютерні нау­ки». З того часу ми постійно шукаємо нові місця роботи для своїх студентів, проводимо презентації випускних та магістерських робіт, влаштовуємо «Ярмарки кар’є­ри». Олімпіада «ІТ-Планета» - один із таких заходів, адже її проведення спрямоване на зближення інтересів бізнесу, освіти, науки та держави, на підвищення якості освіти у сфері інформаційних технологій, підтримку ініціативної і талановитої молоді.
- Хто фінансує такі заходи?
- Доброю традицією стало те, що провідні фірми в галузі ІТ долучаються до навчального процесу та залучають своїх фахівців до проведення лекцій, а також виступають спонсорами різних заходів. Зокрема це SoftServe, Sekuriti-Не1р, фонд «Буко­вина інноваційна», Вірта сервіс, Calkulino.
- Який рівень підготовки студентів?
- Про рівень підготовки наших студентів свідчить той факт, що зазначені організації запрошують їх на роботу. Прак­­тичні навички нав­чання студенти апробовують при створенні різних проектів ІТ для потреб Буковинського університету. Це дає їм змогу отримати практичний досвід роботи та закінчити Буко­винський університет сформованими фахівцями. До найбільших проектів слід віднести сайт Збір­ника наукових праць «Еконо­мічні нау­ки», сайт Буковинського університету (зараз на стадії тестування), сайт міжнародної олімпіади з математики В&S, автоматизація СМС - розсилки, система SNМ факультету КСіТ та ін. Зараз активно проводять розробки єдиного порталу Наукової частини Бу­ковинського університету на основі Оrасlе.
– Чи забезпечений ваш заклад сучасною технікою?
– Ми постійно піклуємося про оновлення комп’ютерної техніки та використання новітніх інформаційних технологій у навчальному процесі, а електронну бібліотеку закладу постійно поповнюємо сучасними виданнями.
Вже понад 10 років Буко­вин­сь­кий університет співпрацює з консалтинговою компанією «Супре­мум», ке­рів­ництво якої увійшло до Органі­за­ційного комітету з підготовки до Міжнародної олімпіади «ІТ-Планета» при Міністерстві освіти і нау­ки України. Завдяки цій співпраці навчальні програми з ком­п’ютерних дисциплін по­стій­но оновлюються і професійні навички студентів зак­ріп­люються на практиці в такій компанії та інших організаціях.
Принагідно зауважу, що наш заклад очолює регіональний осередок Всеу­країн­ської громадської організації "Спів­товариство   ІТ- директорів України”, основна мета якої – об'єднання професіоналів та популяризація інформаційних технологій і методів та засобів їх ефективного ви­користання суспільством.

Розмову записав
Микола ГУЦУЛЯК

Переглядів: 370 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz