НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Субота, 20.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 18 » ЧЕРГИ FOREVER
12:37
ЧЕРГИ FOREVER
Одним з найнеприємніших спогадів радянського періоду є черги, в яких людина не почувалася людиною. І справді, чи може бути якась самоповага у тих, хто не просто стояв, а страждав у нескінченних чергах за пачкою вершкового масла,  курчатами, сметаною або молоком? Це принижувало тим, що йшлося про елементарне, це ж не стояти в черзі за безкоштовним житлом.
Проте, здається, важка спад­­щина радянського періоду буття нас не відпустить ніколи, і черги за елементарним, хай і вже не продуктами, не зни­кнуть «як роса на сонці». Отож цей матеріал є продовженням теми радянських черг періоду незалежності України, яку наш часопис актуалізував у одному з минулих чисел.
Ми вже писали про те, що невеселі, песимістичні думки щодо важкої спадщини радянського періоду виникають, на­певно, у кожного, хто, приміром, завітає до відділу дер­жав­ної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що на вулиці Богдана Хмель­ницького, 64а у Чернів­цях, де черги – як до забальзамованого товариша Леніна (Улья­нова) у Мавзолеї.
Після публікації нашого матеріалу про цю проблему, в Чернівецькій міській раді повідомили про відчайдушні вжиті заходи: «За результатами засідання міської Коорди­наційної ради з питань розвитку підприємництва вирішено підготувати пропозиції до Верховної Ради України, Ка­бі­нету Мініс­трів Ук­раїни та Дер­жавної служ­би Ук­раї­ни з пи­тань регуляторної по­літики та розвитку підприємництва що­до скасування вимоги обо­в’язкового подання су­б’єк­тами підприємництва довідок з Єдиного державного реєст­ру юридичних осіб та фі­зичних осіб-підприємців до органів Пенсійного фонду Ук­раїни, Державної служби зайнятості та інших державних фон­дів, які вимагають від платників єдиного соціального внес­ку, для обліку зайнятості населення тощо.
З метою зменшення ви­т­рат часу відвідувачів та скасування існуючих черг до державних реєстраторів затверджено план діяльності міської Координа­ційної ради з питань роз­витку підприємництва на 2013 рік».
Проте після таких рішучих дій міськради черги в державних установах у Чернівцях все одно не зникли.
Приміром, зовсім не мен­ше за наших підприємців, які днюють і ночують біля відділу державної реєстрації на Бо­г­дана Хмельницького, страж­даю­ть від фантастичної за довжиною та незрозумілістю черги ті, хто хоче отримати но­вий закордонний паспорт. Біля кабінетів районних відділів громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб чернівчани також займають черги з ночі. І це ще зовсім не гарантує того, що ви в цей день зможете увійти до омріяного кабінету і подати документи на отримання нового закордонного паспорта. Поспілкувавшись з так званим адміністратором такої «живої» черги, звернув увагу на те, що ця жіночка із за­мусоленим списком у руках весь час трохи неадекватно пос­міхалася. Побачивши в моїх очах подив, вона пояснила: «Це від нервів, бо вже не перший раз займаю з ночі чергу. Я вже у цьому коридорі живу».
Ще одним прикладом то­го, як можна з нічого зробити щось (тобто проблему), є дов­же­лезні, нервові, а часом і агресивні черги, що створюють у коридорах районних  уп­рав­лінь праці та соціального за­хисту населення під час ма­сового оформлення субсидій. І хоча претендентів на субсидію іноді записують на певну дату й час, все одно приймають за принципом «жи­вої» черги. А в таких чергах і напруга досить жива. Тому чого лише не почуєш на адресу чиновників та влади у години пік. Напевно, це ідеальне місце й час для проведення телемостів для Пре­зидента та прем’єра, які іноді так хочуть по-простому поспілкуватися з країною.
Зрозуміло, що службовцям, які приймають людей чи то у відділі державної реєстрації на Богдана Хмельницького, чи то в районних СГІРФО та управліннях праці та соціального захисту населення, не дуже хочеться займатися організацією черг, тому вони заз­вичай стихійні, як природні лиха. А це й призводить до того, що люди там ледь не ду­шать одне одного, днюють й ночують біля державних установ та в тісних коридорах.
Ну, скажіть, невже так важко, приміром, у відділі державної реєстрації приймати людей, видаючи талони не лише на поточний день, протягом якого прийом ведуть лише близько 4 годин, а й на наступні дні, тобто попередньо? Або, врахувавши цей тимчасовий потужний потік людей, яким потрібно змінити КВЕДи, на певний період збільшити штат працівників, які б спокійно, без нер­вів, галасу в коридорах та пос­тійного стуку відвідувачів у зачинені на ключ туалети цієї установи, вирішили б цю проблему. Або ще простіше ріше­ння, як це зробили в інших містах, – просто попередньо за­писувати людей на прийом по телефону чи Інтернету.
Аналогічно можна було би боротися з чергами у районних СГІРФО та в управліннях праці та соціального захисту населення. Тобто приймати громадян винятково за попереднім записом, щоб не утворювали неймовірні черги, торгівлю прохідними місцями та інші конфліктні ситуації. І це ж ко­лись в тих же районних СГІРФО так було, проте чо­мусь відмовились від прийому за попереднім записом з аргументацією «щоб штучно не утворювали черги». А хіба зараз ці черги не штучні й менші? Навпаки, стихійність цих черг лише загострила проблему. А державні установи просто вмили руки й відреклися від цього.
Чому до стоматолога ми йдемо за попереднім записом, й він сам призначає час, а в державних установах це не вважають за потрібне? Тому що стоматолог поважає і себе, і свого пацієнта, цінує свій і чужий час. А в державних установах працівники значно частіше думають про свій стаж держслужбовця та хорошу пенсію. І таке ставлення до громадян формує негативне сприйняття держави (й влади) загалом. Тож на питання "хто і як створює штучні черги” відповідь очевидна. А так не хочеться жити за найгіршими традиціями радянського пе­ріо­ду буття, тим більше, відтоді минуло так багато часу...

Олег ТОКАРЧУК
Переглядів: 405 | Додав: Sunny | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz