НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Четвер, 28.03.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 12 » Cтворення єдиного Міністерства доходів і зборів - це світова практика
14:58
Cтворення єдиного Міністерства доходів і зборів - це світова практика
Це підтверджують європейські дипломати та вітчизняні економісти
Об’єднання Державної митної і Податкової служб у Міндоходів і зборів уже третій місяць є темою для палких дебатів. Плюси, мінуси, можливі ризики від такої реорганізації обговорюють і чернівецькі експерти. Частіше за все вони схиляються до позитивного сприйняття реформи.
Робота нового відомства зробить систему оподаткування більш прозорою, а головне – зрозумілою та доступною.  Не треба бути експертом-економістом, щоб зрозуміти, наскільки це важливо для вітчизняного бізнесу.
Вкрай складна і заплутана система обрахунку і сплати податків, що існувала раніше, була головним болем бухгалтерів численних чернівецьких підприємств. Унаслідок цього вони припускались помилок, потрапляли під чималі штрафні санкції. Аналітики не раз заявляли, що український бізнес зможе встати на ноги, тільки коли система стане проcтою та прозорою. При цьому важливо уникнути збіль­шення тиску держави на бізнес.
У перші дні після створення Міністерства доходів і зборів нове відомство багато критикували. Оцінки йому давали колишні високопосадовці – ті самі, яким у 2008-2009 роках не вдалося знайти правильних управлінських рішень і врятувати вітчизняну економіку від кризи.
Сьогодні ж, коли країна поступово вибирається з економічного провалу, їхні аргументи більш ніж скромні. Наприклад, колишній перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Сергій Терьохін запевняє, що міністерство, яке поєднує функції двох відомств, не зможе працювати без зміни українського законодавства. Але об'єднання декількох відомств в одне не є українським нововведенням і вже багато років ефективно працює в країнах єврозони. Це факт, прямим підтвердженням якого можуть служити позитивні оцінки створення міністерства європейськими експертами і дипломатами.
Пригадуємо, свого часу керівництво нашої області пропонувало Словаччині співробітництво в туристичній, рекреаційній, фармацевтичній галузях, м’ясопереробці, меблевій промисловості. Тепер для такої співпраці є не просто задекларовані, а реальні можливості.
Сьогодні ж Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Павло Гамжик називає значний перелік переваг від такого об'єднання відомств. «З першого січня 2012 податкові та митні органи Словацької Республіки почали працювати в рамках об'єднаної структури Фінансового директорату. Фі­нансова служба Словаччини після завершення реформи має стати більш ефективною і компактною. Відбулося скорочення чисельності працівників податкової служби», – зазначає посол.
За його словами, Словаччина, яка об'єднала податкове та митне відомства, заощаджує на адміністративних витратах майже 300 мільйонів євро. Ці дані підтверджуються цифрами Міністерства фінансів Словацької Республіки.
Для словаків така економія бюджетних коштів – не головне. Куди важливіше, на думку Павла Гамжика, те, що реформа підвищує  ефективність одержання та адміністрування податків і митних зборів, запобігатиме дублюванню багатьох процесів, робить доступними держоргани. Поліпшиться і спілкування бізнесу з податковими й митними відомствами.
Система, що стала більш прозорою і зрозумілою, зменшить ризик ухилення від податків. Коментуючи об'єднання податкової та митної служб України, Павло Гамжик визнав, що нове українське відомство враховує досвід Словаччини. Важливо провести тестування об'єднаних інформаційних систем податкової та митної служб, щоб вони могли надійно працювати після їх впровадження.
За кордоном ефективність цих відомств давно доведена практично. Василь Роговий, колишній віце-прем'єр України, підтверджує цю тезу заявою про те, що  створення єдиного Міністерства доходів і зборів – це світова практика.
Переглядів: 334 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz