НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Субота, 20.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 5 » ГОЛОС В ЄДИНОМУ ЕКЗЕМПЛЯРІ: НЕВІДОМА КВІТКА ЦІСИК
19:03
ГОЛОС В ЄДИНОМУ ЕКЗЕМПЛЯРІ: НЕВІДОМА КВІТКА ЦІСИК
Згадали…
Минулого четверга відбувся допрем’єрний показ документальної стрічки «Квітка. Голос єдиному екземплярі» про життя та творчість всесвітньо відомої співачки з українським корінням. Їй би виповнилось 60, якби страшна хвороба передчасно не забрала її життя. Американці називали її КейСі – за першими літерами ім’я та прізвища, а для нас співачка завжди буде Квіткою. Її життя – це яскравий приклад майже здійсненої «американської мрії». Зробивши дивовижну кар’єру, співачці не вистачило єдиного кроку для підкорення найбільшої вершини. Не маючи звання народної артистки України, вона стала уособленням української самобутності для українців всього світу.
На диво організаторів, зібралося дуже багато бажаючих побачити невідомі сторінки життя Квітки Цісик. Приємним подарунком став диск з її піснями, який роздавали кожному глядачеві. Фільм дає відповідь на питання, у чому полягає феномен цієї співачки і розкриває нові грані її життя та творчості. У ньому показано спогади чоловіка Еда Раковича, сина Едді, двоюрідної сестри Христини та людей, для яких її пісні стали знаковими. Великий внесок у створення проекту зробив продюсер Алекс Гутмахер – американець українського походження, для якого випадкова поїздка у таксі стала майбутнім сенсом життя. Він ніколи не був особисто знайомий зі співачкою, але присвятив їй своє життя. Алекс розповідає, що, почувши у виконанні Цісик «Черемшину», яку поставив таксист, він почав плакати. Автори фільму знайшли і одеського таксиста, який включив для американського пасажира доленосний запис. Після цього Гутмахер став фанатом співачки, досі вкладає сили і власні кошти в популяризацію її імені – організував фестиваль романсу імені Квітки Цісик, привіз особисті речі виконавиці для музею у Львові, а цього року влаштував вечір пам’яті до її 60-річчя. Ще один момент пов’язав його з Квіткою – вони в той самий час лікувались в одній клініці від раку, але так і не зустрілись.
Квітка Цісик народилася 4 квітня 1953 року у Нью-Йорку у родині українських емігрантів Володимира та Іванки. Після приходу радянської влади до Львова Цісики, побоюючись репресій, вирішили тікати і перечекати важкі часи за кордоном. Вони сподівалися повернутись якнайшвидше додому і народжувати дітей у США не планували. Та життя склалося по-іншому. Володимир Цісик був професійним скрипалем, свого часу закінчив Львівську консерваторію, тому любов до музики дівчинка відчувала ще з дитинства. Музичну освіту отримала в Mannes School of Music. Захоплення Квітки стало сімейною справою, адже продюсером став чоловік, акомпанувала старша сестра Марія, відома піаністка, мати стежила за українською вимовою у співі. Проект фінансувався власним коштом.
Чоловік Ед згадує, що дружина навчила його української, демонструє свої вміння. Але коли звучить її голос, не може стримати сліз. Згадуючи історію кохання, зізнається, що завжди вважав Квітку Цісик найвродливішою жінкою, котру коли-небудь зустрічав. Він розповідає, як доля зіграла злий жарт зі співачкою. У 25 років Квітка Цісик записала саундтрек до фільму «You Light Up My Life», але «Оскар» за кращу пісню отримала не вона. Нагорода дісталась виконавиці Деббі Бун, дочці приятеля режисера стрічки Джозефа Брукса, яка довгий час слухала виконання Квітки, а потім імітувала її манеру. В останній момент Брукс як автор пісні віддав оскароносну пісню не їй. Усі довкола знали, що він був не байдужим до КейСі, але взаємністю вона так і не відповіла. Квітка навіть відмовилась прийти на церемонію вручення «Оскара». Деббі все життя співала цю пісню, але так і залишилась зіркою одного хіта. За словами Еда, Брукс був настільки озлоблений прагненням Квітки жити власним життям, що робив все можливе, щоб знищити її сліди у фільмі. Через помсту режисера ім’я Цісик навіть вирізали з титрів.
Син Едді розповідає, як мама протягом семи років не полишала традиції фотографуватись з гарбузом на Хеловін, на його день народження, починаючи з останнього місяця вагітності.
Після неприємного випадку з Деббі Бун, Квітка вирішила спрямувати свій талант в інший бік – почала співати рекламні джингли і стала найвідомішою виконавицею у цій галузі. Її голос знає майже кожен американець. Вона десять років озвучувала рекламі компаній брендів «Coca-cola», «American Airlines», «McDonald’s» та «Ford». Фахівці називають це безпрецедентним випадком в історії реклами.
Ед Ракович ділиться спогадами про становлення сольної кар’єри Квітки. Вони зібрали команду найкращих музикантів США, вклали чверть мільйона доларів і створили альбом українських пісень. Він був номінований на «Греммі», але за крок до перемоги зазнав невдачі. Українська екзотика зіграла з Квіткою злий жарт: її пісні не були потрібні американським слухачам. Та навіть сильно хворіючи, жінка до останнього боролась і не переставала працювати.
В інтерв’ю з Олександром Горностаєм Квітка дізналася, наскільки її любить український слухач. Співачка була приємно вражена, що вона популярна на Батьківщині свої батьків і нарешті відчула, що її творчість потрібна людям.
Вона мріяла повернутися, організувати в Україні декілька концертів у супроводі симфонічного оркестру, але ця мрія так і не здійснилась. Квітка померла від онкології молочної залози у березні 1998 року. Сьогодні Алекс Гутмахер збирає кошти від благодійних концертів для придбання пересувного момографа – пристрою, за допомогою якого українські жінки зможуть виявляти рак молочної залози на ранніх стадіях.
Слава та широке визнання, яких вона так щиро прагнула, прийшли врешті решт не до КейСі, а до Квітки Цісик, і не в США, а в Україні завдяки двом альбомам «Пісні України» та «Два кольори».
Координатор проекту Марія Павлюк вважає, що Квітка Цісик феноменальна, бо вона, народившись в Америці, виросла американською дівчинкою, але не забувала своє походження. Випустила два альбоми з українським піснями, які не стали популярними в США, але у 80-ті роки давали наснаги і надихали людей, які тоді боролися за незалежність.
– Від показу фільми ми чекаємо, що більше людей дізнаються про Квітку Цісик, про те, що вона була, що вона варта наслідування. Вона була пластункою, що нам особливо приємно. Варто розказувати про своїх героїчних людей. Власне, Квітка була такою людиною. Знаю, що молодь у Чернівцях захоплюється Квіткою Цісик, її неперевершеним виконанням пісень.
Невідомі факти з життя Квітки Цісик, які розкриває нам фільм:
Манері співати «білим голосом» ще маленьку дівчину навчив батько Володимир, який був викладачем гри на скрипці в Українському музичному інституті в Америці. Така манера притаманна виконавцям українських фольклорних пісень і найбільше поширена у карпатських селах.
У 1983 році співачка разом з мамою вперше і востаннє відвідали свою історичну Батьківщину.
Довгий час в Україні знали її голос, але ніхто не знав, як вона виглядає.
Цісик планувала випустити третій альбом з українськими колисковими для сина, але так і встигла.
Є тільки одне інтерв’ю із Квіткою, записане на початку 90-х Генеральним директором Національного симфонічного оркестру України Олександром Горностаєм. Саме ці унікальні кадри увійшли до фільму.
Платівка в єдиному екземплярі з її піснями потрапила в СРСР контрабандою. Буквально через тиждень копії касет розлетілись по всій Західній Україні. Хто ця героїчна людина, яка дала життя пісням Квітки в Україні, – дізнаємось від першої особи.
Квітка Цісик ще з дитинства захоплювалась живописом і збирала колекцію картин українських живописців.
За словами родичів, співачка все життя боялася великої сцени, хоча завжди мріяла стати оперною співачкою.
Цісик зіграла епізодичну роль подруги головної героїні у фільмі «You Light Up My Life» («Ти світло мого життя»), але всі пісні в ній звучали саме голосом Квітки. Фільм у 1978 році отримав «Оскар» за найкращу пісню. Згодом її переспівали Вітні Х’юстон та Хосе Каррерас.
Маленькою дівчинкою батьки віддали її до скаутської організації «Пласт», де дітей українських емігрантів виховували в національному дусі.
Вдома всі розмовляли лише українською мовою.
У Львові одна з вулиць названа на честь Квітки Цісик.
Вона працювала у команді Майкла Джексона та Вітні Х’юстон, була їхньою бек-вокалісткою, але ніколи не стояла з ними на одній сцені.
Сестра Марія також присвятила себе музиці. Вона була директором консерваторії у Сан-Франциско, часто проводила майстер-класи з гри на фортепіано, завжди акомпанувала під час виступів та записів альбомів Квітки Цісик.
Оксана Куцак
Переглядів: 534 | Додав: Informer | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz