НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     П`ятниця, 29.03.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 27 » Ігор Шкробанець: Реформа охорони здоров’я потрібна і пацієнтам, і медикам, і державі в цілому
08:14
Ігор Шкробанець: Реформа охорони здоров’я потрібна і пацієнтам, і медикам, і державі в цілому
Суттєвих реформ вітчизняна медицина очікує вже не перший рік. На їхній необхідності наголошує Президент України Віктор Янукович, оскільки забезпечення населення якісними медичними послугами є одним із державних пріоритетів. Медична реформа передбачає забезпечення загальної доступності та рівності в одержанні якісної медичної допомоги, створення мотивації для медичних працівників та низку інших переваг.

Про сучасне медицини та її перспективи спілкуємося з директором департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА Ігорем ШКРОБАНЦЕМ.

- Ігоре Дмитровичу, нещодавно медики відзначили своє професійне свято. Певно, найкращим подарунком для них було б удосконалення системи охорони здоров’я...
- Цього року День медичного працівника ми зустріли в умовах реального реформування галузі, її модернізації, а точніше – в умовах початку створення нової системи охорони здоров’я. Існуюча дотепер була сформована ще у першій половині минулого століття для країни з соціалістичним устроєм, тож вона жодним чином не відповідає вимогам європейсько орієнтованої держави з ринковою економікою. З цієї причини реформування медицини конче потрібне. Його слід було розпочинати на самому початку розбудови незалежної України, або навіть іще раніше – у роки перебудови СРСР. Та досі далі балачок справа не рухалася. По­переднім керівникам держави забракло волі взяти на себе відповідальність за зміни у найбільш соціально чутливій галузі, яка зачіпає фактично всіх. Якщо не зробити цього й сьогодні, можемо взагалі втратити охорону здоров’я як галузеве системне явище. Тому медики вдячні керівництву держави за мужність, за початок реформ, що є по-справжньому патріотичним кроком до створення сучасної і дієвої медичної допомоги.
Нещодавно був на парламентських слуханнях. Зди­вувало, що опозиційні сили використовують складнощі реформування галузі як зброю для нападу на владу. Звісно, це виграшне питання для різного штибу спекуляцій, на яко­му дуже просто заробити політичні дивіденди, вдаючи  псев­додобренькими і до медиків, і до пацієнтів. Легкого старту, як і швидкого виграшу від глибокої системної реформи бути не може, бо це виграш на майбутнє. Користуватися цим, закликаючи нічого не робити, є ведмежою послугою щодо створення в Україні єв­ропейської моделі медичної галузі. Це не лише дешевий популізм, а й прояв антидержавності, оскільки здоров’я населення є одним із головних питань національної безпеки.  
Невже опозиція щиро хоче, щоб усе в медицині за­лишалося таким як є? Невже цього хочуть люди? Чи задоволені пацієнти умовами пере­бування у лікарнях, якістю лі­кування, використанням сучасних технологій тощо? Чи задоволені медики умовами праці, існуючими соціальними гарантіями, заробітною платою? В обох випадках радше відповідь: "Ні". То до чого такі розмови про непотрібність модернізації і змін у медичній галузі? Так, це складно. Важко змінювати і змінюватися, бо це напруження й проблеми, аналогічні до того, коли відбувається ре­монт оселі. Але ж опісля настає задоволення від комфортного життя у відремонтованому помешканні. Так і ре­форма. Попри труднощі реалізації, в кінцевому підсумку вона конче потрібна всім: і пацієнтам, і медикам, і державі в цілому.   
- Що для цього потрібно зробити?
- Реформування - надзвичайно складний процес, який об’єднує принаймні дві складові. Одна із них суто медична і стосується організації охорони здоров’я. Вона пов’язана з тим, щоб зробити систему охорони здоров’я та її напрямки відповідними до вимог часу та загальноприйнятих у світі стандартів. Коли фінансується не утримання цілого закладу, як це є тепер, а лікування конкретного хворого (принцип "гроші за пацієнтом"), використовуються су­часні технології, забезпечується якісна медична допомога на засадах доказової медицини та наукових алгоритмів лікування, а, з іншого боку, забезпечено належні умови праці та соціальний захист медичних працівників.
У цій же складовій – ре­формування основних медичних напрямків, зокрема створення центрів первинної медико-санітарної допомоги. Ще у Стародавньому Китаї на запитання, який лікар є найкращим, відповідали, що не той, який добре лікує імператора, а котрий не дає йому захворіти. Тобто навіть кілька тисячоліть тому однією з основних вимог до медицини була її профілактична спрямованість. Вона ж і залишається наріжним каменем сучасної системи охорони здоров’я. Її форпостом є первинна медико-санітарна допомога. Тому політика держави щодо створення центрів ПМСД – це формування умов для розвитку профілактичної медицини, а відтак якісного поліпшення здоров’я населення.
На сьогодні центри ПМСД створено в усіх районах Чер­ні­вецької області, з 1 липня вони будуть обслуговувати 100% мешканців районів, а до кінця першого кварталу нас­туп­ного року – населення об­ласті в ці­ло­му, включно із містом Чер­нівці.   
- У контексті реформи створення також системи екстреної медичної допомоги, перинатальних центрів. Що зроблено в області у цьому напрямі?
- Створення єдиної цілісної системи екстреної медичної допомоги є надзвичайно складним завданням. Про­тягом де­кількох років вивчаю досвід функціонування системи екстреної медичної допомоги в європейських країнах, у складі робочої групи МОЗ мав нагоду ознайомитися з її організацією в Ізраїлі. Скрізь якісна, невідкладна й ефективна екстрена медична допомога дає людям гарантію безпеки у житті. Наскільки це важливо, проілюструю на прикладі нашої області. Забезпечені дер­жавою необхідним арсеналом ліків, у тому числі дороговартісними препаратами, які раніше мав навіть не кожен стаціонар, бригади «швидкої» вже мають можливість розчиняти тромби безпосередньо на борту машини. Завдяки цьому у хворих із гострою ішемією міокарда вдається запобігти інфарктам, тож вони виходять із кардіодиспансеру вже за кілька днів після госпіталізації та не мають ризику стати інвалідами.
Реформа «швидкої» змінює сам принцип її роботи. Дотепер фактично службою керував Бюджетний кодекс, адже її фінансування здійснювали за територіальним принципом. Відтак доходило до абсурду, коли на виклик у село, що поруч із містом, їхала карета не з обласного, а зі значно віддаленішого районного центру. Тепер це докорінно змінилося і на виклик їде машина, яка найближче до пацієнта.
Нові стандарти роботи служби потребують збільшення кількості бригад, створення нових пунктів базування "швидкої" (на території краю їх слід додати 29), якісного оновлення автопарку. Тому реформа екстреної медицини є показовим прикладом суті модернізації галузі, в основі якої не скорочення, а розвиток, поліпшення захищеності населення та демографічних показників.  
Із демографічною ситуацією пов’язане ще одне нагальне завдання – створення мережі перинатальних центрів у рамках реалізації проекту «Нове життя, нова якість материнства і дитинства», який патронує Адміністрація Президента України. Такі центри запрацюють у кожній області. Йдеться про створення загальнодержавної системи безпечного материнства. Завдяки підтримці обласної влади, голови Чернівецької обласної державної адміністрації Михайла Папієва, який очолює робочу групу зі створення обласного перинатального центру, ми виграли конкурс і одержали "зелене світло" з фінансування його будівництва уже ни­нішнього року. Для цього в область надійдуть 68 мільйонів гривень державних інвестицій – сума, яку малобюджетна аграрна Чернівецька об­ласть самостійно не змогла б профінансувати. Ці кошти пот­рібно буде освоїти до кінця року, отож попереду величезна напружена робота.
Чернівецький обласний перинатальний центр запрацює у реконструйованому приміщенні колишнього міського пологового будинку №1. За умовами перебування, оснащеністю та застосовування високих технологій він стане закладом світового рівня, який обслуговуватиме всіх потребуючих буковинок: і з Путили чи Сокирян, і з Чернівців. Ство­рення такого центру в Чернівцях є наочним свідченням реалізації соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича щодо за­безпечення рівної доступності до якісних медичних послуг, незалежно від місця проживання людей та їхніх статків.  
- Якою ж є друга складова реформи та чи є в умовах реформування майбутнє за безкоштовною медициною?
- Інша складова – політична та соціально-економічна, вона залежить від волі депутатів Верховної Ради, адже реформування медицини має вивести її і на прозорі фінансові відносини. Медики мають виробляти якісну медичну пос­лугу на засадах науково доказової медицини та обґрун­тованої ціни, а держава через впровадження різних механізмів має її купити. Щоб медицина отримувала гроші не від пацієнта, а від певного фінансового фонду за конкретно пролікованого хворого.
Дивуюся, чому опозиція не хоче говорити правду і спекулює на радянській тезі безкоштовності всього для всіх. Ніде у світі цього немає. Без­кош­товною медицина має бути для людини, яка захворіла, та коли вона здорова, одержує заробітну плату, то повинна сплачувати гроші, аби заздалегідь про це подбати. Сис­тема, коли громадянин дбає про своє здоров’я, у тому числі через сплату медичного податку, це вулиця із двостороннім рухом, система взаємної відповідальності. Євро­пейський принцип – здоровий платить за хворого, а багатий за бідного, абсолютно соціальний  і справедливий, він дозволяє людині під час хвороби не переживати про те, де взяти гроші на лікування. Чи не є це справжньою гуманністю і хіба варто триматися за застарілий комуністичний принцип безкоштовної медицини, якщо це породжує хиби? Тому ми закликаємо політиків не гратися у популізм і мати мужність прийняти законодавчі рішення, завдяки яким в Україні буде створено систему багатоканального фінансування системи охорони здоров’я для реалізації гасла – безкоштовна медицина для хворого. Зі свого боку Міністерство охорони здоров’я робить усі необхідні підготовчі кроки: черга за законотворцями.
Анна ГАРГАЛЯ
Альона ЧОРНА
Переглядів: 395 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz