НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Четвер, 28.03.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 12 » ІГРИ ДОВКОЛА ПОСАДИ головного лікаря госпіталю для інвалідів Вітчизняної війни
15:28
ІГРИ ДОВКОЛА ПОСАДИ головного лікаря госпіталю для інвалідів Вітчизняної війни
Днями на чернівецьких сайтах з’явилася інформація, що місцеві "афганці” вимагають звільнити головного лікаря Чернівецького обласного госпіталю для інвалідів Вітчизняної війни Манолія Мигайчука. У так званій заяві, яка гуляє нетом, нема конкретних прізвищ і підписів шукачів справедливості. Йдеться про те, що організації  ветеранів війни Афганістану беруть на себе  відповідальність  заявити про «самоусування від виконання своїх обов’язків головного лікаря, систематичний тиск на працівників з погрозами про звільнення, ремонти за рахунок коштів медперсоналу і пацієнтів, зловживання коштами, відсутність гарячого душу, погіршення харчування  хворих...».

Заява за власними нормами
Голова чернівецької міської організації УСВА Михайло Коломієць відповів, що заяву справді готували його підопічні. І зараз її подали до Чер­нівецької ОДА.
– Визрівало це вже давно. Ще з 2011 року . У 2012 році підлили масла у вогонь кадровими змінами, що відбулися в госпіталі. Люди були змушені звільнитися. А ремонти робили силами пацієнтів і персоналу. Ще премії поврізали і так далі. Треба у всьому розібратися. А на все викладене у заяві є докази, – каже Михайло Тимо­фійович. Однак які саме докази – так і не сказав. Додав тільки, що про це мають говорити компетентні люди. Хто вони, теж не вдалося дізнатися.
– Ми хочемо розібратися на місцях. У разі невиконання не зупинимося і звертатимемося до прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України Віктора Пшонки, міністра охорони здоров’я України Раїси Бога­тирьової. Загалом зібрали 203 підписи.
Якщо люди не задоволені якістю надання медичних послуг, вони скаржаться. Питаю, чому не було скарг?  
– Ну, це питання до людей. Вони бояться. Давайте я вам краще дам повний текст заяви, і ви все почитаєте. Бо на сайтах неповний текст, – сказав пан Михайло.
Щоб побачити повний текст заяви, приходимо у відділ роботи зі зверненнями громадян та доступу до публічної інформації, де начальник Олександр Тіщенко демонструє подані папери. Керівник розповідає, що заяву зареєстрували, але вона не оформлена згідно з нормативними вимогами. До всього підписи подані як копія. Що­правда, до завершення нашої розмови в кабінеті Олександра Тіщенка з'явилися й оригінали. Над підписами фраза – «попереджувальна акція».  Зміст заяви подано на окремих аркушах. Тобто те, що підписували люди, може стосуватися будь-якої попереджувальної акції.
– Звернення на розгляд ще не надіслали, оскільки отримали тільки восьмого квітня. Наразі оформили реєстраційну картку. Це питання можемо розглядати протягом місяця, – сказав Олександр Олександрович.

Новини з третіх джерел
У госпіталі для інвалідів Віт­чизняної війни про бунт дізналися, як не дивно, з Інтернет-сайтів. Хоча мали б знати від заявників.
– Попередньо до мене ніхто зі скаргами не звертався. Побачив ці заяви в Інтернеті, – розповідає головний лікар Манолій Мигайчук. І додає, що такий спосіб деякі люди використовують для вирішення своїх особистих проблем. Підстав робити відповідні заяви, за словами головного лікаря, нема. Тому він готуватиме у свою чергу відповідні заяви.
Читаючи пункти зі скаргами, Манолій Михайлович розповідає, що медикаментозне і харчове забезпечення здійснюють у межах постанови Кабінету Міністрів. – Жодної скарги, заяви від людей, які у нас проходили лікування, не було. Таких звернень нема ні  в департаменті, ні в МОЗ України. Я вважаю, що це піар-акція на фоні політичних інтриг. Провокації давно вже були проти мене. Бог їм суддя, – продовжує лікар.
За п'ять років його керівництва в установі зроблено багато для покращення матеріально-технічної бази. Зокрема, проведено ремонтні роботи в поліклінічному, приймальному, неврологічному відділеннях, низку палат приведено до належного стану з покращеними умовами. Про­ведено воду, облаштовано санітарно-гігієнічні кімнати. Сама переконалася, що у кожному відділенні є душ, гаряча вода.
– Нам колись було важко подати холодну воду. А тепер є і холодна, і гаряча. Може, десь колись нема холодної води, це може бути пов’язано з ремонтними роботами, – каже лікар.
Крім цього, придбано нову апаратуру, в тому числі й за позабюджетні кошти. – Я розумію, що не­мож­ливо сьогодні забезпечити пот­реби госпіталю тільки бюджетними коштами. Тому намагаємося залучати спонсорів, благодійників, які з розумінням підходять до вирішення тієї чи іншої проблеми.  Ремонт робили як за бюджетні, так і за спонсорські кошти. Те, що в заяві вказано, що у хворих гроші вимагали, також не відповідає дійсності. Вони могли допомогти у роботах, але вимог ми не ставили, – розповідає Манолій Михайлович.
Побачили ми і згаданий у заяві автомобіль ВАЗ. На машину є всі відповідні документи, номерні знаки. І автомобіль використовують за призначенням. Є водій.

Наклеп тільки для піару?
Прозвучала інформація і про те, що головний лікар госпіталю під час виникнення проблем взяв відпустку. – Знаєте, на сьогодні я не відгуляв чотирьох відпусток. Не мав такої можливості, оскільки на перший план ставив роботу і ніколи ні від чого не ухилявся. Навпаки, намагався допомогти колективу і пацієнтам. Під­тримати, порадити. Тому  я думаю, що цей наклеп необхідний тільки для того, щоб себе попіарити. Не можуть вони іншим шляхом усунути мене від виконання своїх обов’язків, тому вирішили провести таку брудну роботу, щоб вплинути бодай таким чином. У нас проводять різні  перевірки, зокрема і КРУ. Суттєвих недоліків не ви­я­вили. На зауваження намагаємося реагувати і усувати їх. Ще раз наголошую: жодного звернення-скарги за період мого перебування на посаді не було. Лише подяки: люди задоволені й перебуванням, і лікуванням, і тими умовами, які зараз є, – констатує лікар і додає: – Я знаю як працювати, бо пройшов шлях від дільничного лікаря. Тривалий час працював у сільських лікарнях. Згодом начальником відділу охорони здоров’я Сторожинецької РДА. Тому я добре обізнаний зі всіма проблемами, які є в медичній галузі.
– Говорять про звільнення за власним бажанням. Кожна людина може обирати собі місце роботи. В тому числі й наші працівники. Якщо хтось звільняється, це його особисте право. Людина вирішує де працювати, за яких умов. Перш за все це впирається в заробітну плату і колектив, з яким доводиться працювати. Ці люди вимагають до себе підвищеної уваги, вони багато в житті пройшли, їм важ­ко. Я нікого не змушував звільнятися, такого ніколи не було. А якщо людина звільнилася, то яким чином її втримати? Так у будь-якій установі, – зау­важує лікар.
Щодо пункту, де вказується, що буцімто за наслідками перевірки КРУ в 2012 році було виявлено зловживань понад півмільйона гривень, Манолій Михайлович  каже, що це також дійсності не відповідає: – Я не знаю хто і звідки бере всі наведені факти, циф­ри.
Голова Чернівецької обласної аф­ган­ської організації Станіслав Козак теж стверджує, що жодного питання не було порушено про незадоволення лікуванням чи ставленням персоналу: «Мене вразила така заява. Хтось хоче проявитися як політик, втягуючи в це афганську організацію. Я переконаний, що це замовлення, які виконують нечистими руками».
Крім цього, з власних джерел редакції стало відомо, що один з активних ініціаторів звернення перебуває на обліку в наркодиспансері.

Самокритика від колишнього головного лікаря
Тим часом, поки листи від "афганців” розглядають в адміністрації, не стихає обурення тих, хто знає Манолія Михайловича як лікаря і як людину.
– Я працював на цій  посаді й добре можу оцінювати стан справ у госпіталі. Керівником госпіталю  я пропрацював 17 років. Але за цей час  я стільки не зробив для установи, скільки зробив Манолій Ми­хай­лович за п’ять років у плані ремонтів, перебування хворих, придбання необхідного обладнання (медичного і господарського), залучення позабюджетних коштів. Який головний лікар може таким похвалитися? Всі знають про недофінансування. Але за таких умов він знаходить кошти. Я впевнений, що нема в області такої лікарні. Може, ще в Сторожинці.  Один з кращих госпіталів. Це підтверджується численними грамотами, показниками на всеукраїнському рівні, – каже колишній головний лікар Омелян Шипот. – Тепер щодо стосунків з працівниками. Я буваю на всіх нарадах, бачу  і знаю, що Манолій Ми­хайлович принциповий, любить порядок, вміє організувати колектив до роботи, проконтролює і запитає. Він об’єктивний, без прискіпливості. Не експансивний, вихований, витриманий, поміркований. Буде прикро, якщо сьогодні перше слово скаже якийсь натовп. Думаю, що ці слова не тільки мої. Пере­го­во­ріть з працівниками. У мене не було таланту знайти позабюджетні кошти. А Манолій вміє і продовжує працювати в цьому нап­рямі. А в нас ще треба й треба робити. Я свого часу зривався, більш емоційним був. І з цього шкодував. Манолій ніколи цього не робить. Ще хочу сказати про скромність. Ма­но­лій – вже заслужений лікар України, депутат обласної ради. Я йому кажу: "Чому вивіску не зробите, хто ви є”. – "Та навіщо? Люди мене знають. А зайві почесті не потрібні” – відповідає. Тому з якого боку не підійди, нема претензій. Ті люди, які вірять в Бога, не можуть нічого сказати поганого. А говорити пусте, то таке, – з висоти медичного досвіду  констатує Оме­лян Васи­льо­вич.
Завідуючі відділеннями також дивуються з почутого.  Лікарі, уважно читаючи заяву, обурюються кожному пункту.  
– Це нісенітниця. Якщо люди звільняються, то за власним бажанням. Тиску нема. Згідно з нормами у нас 4-разове харчування. Вода є. Хворі всім необхідним забезпечені, - каже завідувач нев­рологічного відділення Ігор Курик.
Із зазначеним у заяві "афганців” не погоджуються і завідувач кардіологічного відділення  Марія Козар та в.о. завідувача хірургічного відділення Петро Здробилко. Ме­дики дивуються і кажуть, що краще говорити з самими пацієнтами.

Я не знаю, як вони так смачно готують
Заходжу в відремонтовані й охайно прибрані палати. Ветеран Степан Бодруг розповідає, що лікуванням задоволений.  – Я – учасник бойових дій, інвалід І групи. Мені важливо, щоб був уважний персонал, якісне лікування і смачна їжа. А все це є. То чого шукати гудза? Коли лікуєшся, дуже важливою є їжа. А тут все таке смачне. Я не знаю, як вони так смачно готують. Але пацієнтам подобається. Приносять і яблука, і банани, і котлети, – розповідає старенький.
У сусідній палаті проходить лікування доцент кафедри травматології та ортопедії, учасник бойових дій Петро Ковальчук. Чоловік каже, що умовами і ставленням персоналу також задоволений. – Головне, що тут комфортно, є необхідні медикаменти.
Заходимо на кухню. Одразу впадає в очі ідеальна чистота, працівники у формі. Буфетниця Тетяна Давиденко каже, що кухарі готують страви тільки зі свіжих продуктів, завжди вкладають душу в свою працю, оскільки добре знають, що, крім лікування, хворим вкрай необхідна турбота і корисна їжа.
Альона ЧОРНА
Фото автора
Переглядів: 479 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz