НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Субота, 20.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Липень » 26 » Як запобігти остеопорозу
08:41
Як запобігти остеопорозу
Oстеопороз – захворювання, при якому знижується щільність кісткової тканини, кістка стає рихлою і може зламатися навіть при незначному навантаженні. Зазвичай «вимивання» кальцію прогресує з віком, особливо це позначається на жінках (даються взнаки зміни гормонального фону): якщо 0,5-1% – щорічна втрата кісткової маси до 50 років, то в перший рік після менопаузи втрата становить 10%, далі – 2-5% на рік.
Їжа, багата кальцієм, і належна фізична активність – найкраща профілактика остеопорозу. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, оптимальна щоденна норма цього мінералу має становити 1200 мг. Набрати її за день не так уже й складно: наприклад, випивши літр кефіру або з’ївши 100 г твердого сиру – це буде половина добової норми. Але навіть якщо мінералу надійшло достатньо, це зовсім не означає, що все засвоїться. Ще потрібні фосфор і магній. І для засвоєння кальцію однаково небезпечний як нестача, так і надлишок двох «дружніх» речовин. Оптимальне співвідношення кальцію і фосфору, так само, як і кальцію і магнію – 2:1 (де кальцію вдвічі більше). Також необхідно забезпечити достатнє надходження в організм вітамінів D і A. Отож харчуйтеся правильно.
Після 60 років віковий остеопороз може розвинутися у будь-якої людини. Найчастіше страждають шийка стегна і передпліччя. При цьому ризик розвитку остеопорозу для чоловіків утричі менший, ніж для жінок.
Кальцій: молочні продукти, яйця, вівсянка, гречка, риба і морепродукти (особливо скумбрія, тріска і судак), твердий сир, кунжут, свіжа зелень, насіння, морська капуста, багато фруктів і сухофруктів.
Магній: висівки, пророщені зерна пшениці, буряк, гарбуз, морква, куряче м'ясо, кедрові горішки, сухофрукти та крупи.
Вітамін D: риб'ячий жир, печінка тріски, ікра, курячі та перепелині яйця.
Фосфор: горіхи, сир, м'ясні субпродукти, бобові, птиця, шоколад, яйця, а також більшість інших продуктів харчування.
Вітамін А: морква, гарбуз, яйця, печінка, шпинат, зелений горошок.
Білкові продукти: м'ясо, птиця, бобові, яйця.
Обмежте в раціоні:
  Цукор і сіль.
  Кава і газовані напої.
 Тваринні жири (свинина, сало, вершкове масло).
 Легкозасвоювані вуглеводи (білий хліб, тістечка, солодощі).
Переглядів: 423 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz