НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Четвер, 25.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Липень » 26 » КАФЕДРА ВІЙСЬКОВОЇ ПІДГОТОВКИ ВИПУСТИЛА БІЛЬШЕ СОТНІ ОФІЦЕРІВ
10:07
КАФЕДРА ВІЙСЬКОВОЇ ПІДГОТОВКИ ВИПУСТИЛА БІЛЬШЕ СОТНІ ОФІЦЕРІВ
Двадцятого липня 132 курсанти кафедри військової підготовки Чернівецького національного університету склали присягу на вірність українському народові. Ця подія завершила 30-денний військовий збір, половина якого проходила на полігоні «Прибан» (с.Ропча). Зборам же передували 2 нелегкі, проте цікаві та насичені роки навчання. За цей час хлопці неабияк подорослішали й здобули безцінні знання і навички у різних галузях військової справи. Про це та інше читайте далі.
 AB OVO
Два роки тому провідні студенти 3-4 курсів вищих навчальних закладів (ЧНУ, ЧТЕІ КНТЕУ, БДФЕУ) одягнули військову форму і з переляком в очах переступили поріг кафедри військової підготовки. Відтоді вони щотижня, у визначений день, відвідували заняття, що відбувалися переважно на території 300-го полку (вул. Московської Олімпіади).
– Спочатку було дуже важко, – зізнається курсант Олександр Царе. – Нові обличчя, нова атмосфера, висока вимогливість викладачів, жорстка дисципліна – все це було для мене певною мірою незвичним і наражало на великі труднощі. Особливо складно було поєднувати навчання у себе на факультеті історії, політології та міжнародних відносин із навчанням тут, на кафедрі. Але згодом, вже через кілька тижнів військової муштри, наш колектив пройшов стадію асиміляції, кожен із нас став дисциплінованішим і відповідальнішим, і навчання на кафедрі стало приємністю, яку із ностальгією згадуватиму в майбутньому.
За час навчання студенти складали курси з різних навчальних дисциплін – загальної тактики, військово-технічної підготовки, вогневої підготовки, зброї масового ураження, загальновійськових статутів, зв’язку, стрільби і управління вогнем артилерії, бойового застосування артилерійських підрозділів, бойової роботи вогневих підрозділів тощо. Теоретичні знання підкріплювали практичними вправами – тренуваннями на кінотренажерах, одяганням загальновійськового захисного комплекту, роботою з радіостанціями і т. ін.
Науково-педагогічний склад кафедри забезпечив і продовжує забезпечувати якісний рівень підготовки студентів, котрі після закінчення навчання на військовій кафедрі отримують фактично усе, що повинен знати і чим повинен володіти справжній офіцер Збройних сил України.

 «ПРИБАН»
Після двох років буднів на кафедрі військової підготовки студентам за наказом міністра оборони присвоюють звання «курсант»: для них настає час випробувань здобутих знань, вмінь і навичок під час навчально-польового збору. З початку липня цьогорічні випускники 2 тижні відбували радощі й труднощі справжньої військової служби, мали змогу пожити в казармі, скуштувати солдатської каші і краще пізнати одне одного.
У навчальний центр «Прибан», що розташований поблизу с. Ропча Сторожинецького району, курсанти прибули з метою здачі іспиту бойових стрільб зі стрілецької зброї та гранатометів, а також із практичного водіння БМП-2.
– Це є державним екзаменом на їхню придатність стати офіцером Збройних сил України, – зазначає старший викладач, підполковник у відставці Володимир Афанасійович Бойчук. – Курсанти кафедри військової підготовки ЧНУ є елітою нашої держави, вони зміцнюють її обороноздатність, якісно поповнюють офіцерський корпус, мають право нести службу як у кадрових силах, так і в резерві.
Окрім стрільби з вогнепальної зброї, водіння БМП та відпрацювання інших завдань, курсанти спостерігали за виконанням навчально-тренувальних вправ військовослужбовцями
300-го полку.
Під час перебування на полігоні курсанти брали участь у різних спортивних змаганнях – з волейболу, настільного тенісу, шахів, спортивної естафети і пейнтболу. Найкраще відзначився 402-й взвод (наставник – п/п-к В. А.Бойчук), який завоював аж 3 «золоті медалі».
Заступник завідувача кафедри військової підготовки з навчальної роботи підполковник Назар Макси­мович Дячук відзначив організованість проведення навчально-польових зборів:
– Цього року збір пройшов організовано, з боку курсантів порушень дисципліни не було. Хлопці отримали практичні навички з керування підрозділом у ході різних видів бою, водіння та стрільби, відчули плече бойового товариша, пізнали хто є хто.
Начальник предметно-ме­тодичної групи полковник запасу Іван Васильович Хомік теж не мав зауважень щодо проведення зборів:
– Подібні заняття дають змогу курсантам відчути реалії бойових дій та сприяють формуванню офіцерського обов’язку перед Бать­ківщиною. Хлопці виконували вправи навчальних стрільб з АК-74, пістолета Макарова, а також вправу зі стрільби прямим наведенням з гармати 2С1 накладним стволом. Збори пройшли загалом організовано, курсанти були дисциплінованими, дай Боже, щоб так було й надалі.
Своїми враженнями від зборів діляться й курсанти.
– Ці два тижні були надзвичайно цікаві й насичені, – розповів курсант 402-го взводу Ігор Делечук.
– Щодня нас чекали захоплюючі заняття з досвідченими викладачами кафедри, професіоналами у своїй справі, а також офіцерами 300-го полку. Кульмінацією стала практика водіння бойової машини піхоти БМП-2, стрільба з гранатомета РПГ-7, ПМ та АК-74. Важко переоцінити той професійний та життєвий досвід, який ми отримали на полігоні «Прибан», адже отримані навички, витримка та дисципліна є необхідними для того, щоб гордо носити звання молодшого лейтенанта ЗСУ.

 ПРИСЯГА
Завершальним етапом навчального збору є складання випускного екзамену та присяги на вірність українському народу. Цьогоріч присягу склали 132 курсанти, з них 8 виявили бажання присвятити своє життя служінню у Збройних силах. Урочиста подія збіглася з 65-річчям заснування військової кафедри, тож довгоочікувана церемонія мала ще й додатковий відтінок святковості.
Двадцятого липня на території 300-го полку зібралися увесь офіцерський склад кафедри військової підготовки, курсанти, їхні рідні й знайомі, чимало гостей з освітньої та культурної галузей. На свято завітав і ректор Чер­нівецького національного університету Степан Васильович Мельничук. За його словами, нинішній склад кафедри – це гідні продовжувачі справи своїх славних попередників.
Адже кафедра військової підготовки має славну історію. За час свого існування вона підготувала велику кількість офіцерів запасу, котрі присвятили життя службі в Збройних силах, в Службі безпеки України, Міністерстві внутрішніх справ  тощо.
Завідувач кафедри, полковник запасу Ярослав Богданович Зорій висловив подяку ректоратові університету за постійну підтримку і окремо – командуванню гарнізону 300-го механізованого полку, який надає кафедрі територію військової частини і організовує  матеріально-технічне забезпечення під час навчально-польових зборів на полігоні «Прибан». Ярослав Богданович запевнив, що кафедра й надалі буде високо нести ту планку, якої сягла за 65 років свого існування.
На церемонії прийняття курсантами присяги був присутній заступник голови ЧОДА Віталій Те­ме­рівський, який 9 років тому теж закінчив кафедру військової підготовки і так само читав текст присяги на просторому плацу 300-го полку. Від імені обласної державної адміністрації він привітав кафедру з 65-річчям, а курсантів – з днем складання присяги.
– Я думаю, що кожен студент ділить своє навчання в університеті на 2 періоди: до і після навчання на військовій кафедрі. Після кафедри зовсім по-іншому дивишся на життя, – зазначив п. Віталій.
«Присягаю ніколи не зрадити українському народові!», – саме цією фразою кожен курсант завершував читання тексту військової присяги. Бажаємо новоявленим офіцерам мужності, наполегливості й кар’єрного росту і, головне, бути вірними синами свого народу.
Микола ГУЦУЛЯК
Фото Ігоря ДЕЛЕЧУКА
Переглядів: 946 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz