НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     П`ятниця, 26.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 26 » Київські ревізори виявили на Буковині низку аптек із забороненими препаратами
15:32
Київські ревізори виявили на Буковині низку аптек із забороненими препаратами
Відкрити аптеку в ХХІ ст. може будь-який підприємець з хорошим стартовим капіталом. Освіта значення не має. Ліки ж відпускають фармацевти. Ніби все просто і зручно. Та з кожним роком аптек стає все більше. Як і самих хворих. Тому й доречне питання: «Яка їхня дія, протидія, ціна і якість?». І ще не менш важливо, хто те все контролює? Бо якщо почитати трохи історії, то диву даєшся. Зокрема, за часів Австро-Угор­щини на Західній Україні аптеки контролювали монастирі та службові особи. На Сході України під свій контроль аптечну справу колись взяв сам цар Михайло Федорович. Про жодні антибіотики не знали, лікувалися рослинними, тваринними препаратами, рід­ше хімічними. І навіть при таких гуманних ліках за найменше порушення – за високу вартість чи низьку якість – суворо карали. В наш час монастирі займаються ду­ховними справами, царі тим же, чим і раніше, а народний депутат Ген­надій Москаль на­ра­зі зацікавився  аптеками. Днями його прес-служба оприлюднила заяву, в якій йдеться про завищення цін, фальсифікати і отруєння нації.
◄ Фармацевтична мафія?
– Я проводжу депутатське розслідування щодо вартості ліків, – заявив Ген­на­дій Москаль. – Витребував з Державної служби з контролю за лікарськими засобами перелік всіх ліків іноземного виробництва, які дозволені для продажу в Україні. Я групую ліки за країнами-виробниками. Купую ці ліки в аптеках України і аналогічні – в аптеках країн Європейського Союзу. На жаль, я це можу зробити тільки в Румунії, бо поки це ще єдина країна ЄС, яка продає ліки без рецептів. Усі інші – строго за рецептом, – сказав нардеп. Після порівняння цін, Геннадій Геннадійович зробив висновок, що ціни на деякі ліки в Україні у 2-5 разів вищі, ніж в країнах Євросоюзу: «При тому, що рівень зарплат і пенсій значно відрізняється. Їдучи в Чернівецьку область, я вибрав 48 найменувань ліків, які, за даними Державної служби з контролю за лікарськими засобами, мали б імпортувати з Молдови. І захотів їх купити в аптеках Києва, а потім порівняти з цінами в аптеках сусідньої Молдови. Але ні одного лікарського засобу виробництва Молдови я в аптеках Києва не знайшов, і про них там ніхто не чув. Нас дурять. І найбільша мафія, яка є в Україні, – це фармацевтична. На жаль, поняття "мафія" у нас не закладено в Кримінальному кодексі Ук­ра­їни». Велику смертність українців депутат пояснює тим, що люди не мають за що купувати ліки. Через їхню високу вартість та фальсифікацію. За словами пана Геннадія, українцям постачають ліки з офшорних компаній Кіпру, які в свою чергу закуповують фаль­си­фі­кати в Індії.

◄ Відповідь від Олексія Соловйова
Відповіді від Державної служби України з контролю за лікарськими засобами нардепу не довелося довго чекати. Зок­рема, у відкритому листі голови  Держлік­служби України Олек­сія Соловйова надійшов перелік ліків із зазначенням країн, які в 2012 році імпортували свою продукцію до України. Також вказано, що у 2012 році з Румунії до України постачали 28 готових лікарських засобів (за торговельними найменуваннями), з них половина – проти­пухлинні засоби, які до­сить рідко реалізують в аптечній мережі. І що дані щодо постачань до України 97 препаратів румунського виробництва не відповідають дійсності. Усі згадані в статті лікарські засоби зареєстровані в Україні, а дільниці, де їх виробляють, відповідають вимогам Належної виробничої практики, – йдеться у відповіді.
– За даними Держ­служ­би з контролю за лікарськими засобами, в 2012 р. Румунія імпортувала до нас 97 лікарських препаратів. З цього переліку я зумів знайти в аптеках Києва тільки 10 препаратів. Інші 87 столичні провізори не те, що не продавали, а навіть ніколи про них не чули. У наданому Держслужбою з контролю за лікарськими засобами переліку вказано, що торік в Україну імпортували 98 лікар­ських препаратів виробництва Франції. Мені вдалося купити тільки 56 найменувань ліків, про решту українські провізори іноді на­віть не чули. Куплені в київських аптеках препарати набагато до­рожчі, ніж аналогічні в Румунії. Наприклад, «Дріптан r». У цьому випадку можна сміливо говорити про шахрайство, тому що цей препарат виробник випускає в упаковці по 60 таблеток, а в Україні його фасують по 30. Упаковка з 30 таблетками в нас коштує 121 грн., що дорівнює 15,12 долара. Відповідно 60 таблеток коштують 30,24 долара, тоді як у Румунії упаковка з 60 таблетками коштує 7,6 долара. Тобто ціна в Україні в 4 рази більша, ніж у Румунії. Про шахрайство можна говорити й при ціноутворенні на відому «Віагру». 100 міліграмів цього препарату в Румунії коштує          39,66 долара, а 50 міліграмів в Україні – 52 долари. Відчуйте різницю подвійного шахрайства, – зазначив Геннадій Мос­каль.

◄ Скарг нема, а заборонені ліки є
На озвучені порушення у сфері фармації заступник начальника Державної інспекції з контролю лікарських засобів у Чернівецькій області Ігор Мой­сеюк повідомив, що скарги на лікарські препарати до їхньої структури не надходять. – Були колись давно. Але то таки дуже давно. А тепер нема, – каже Ігор Мар’я­нович.  Щодо заяв Ген­на­дія Москаля, посадовець роз’яснив, що нардеп не є аптекарем. А отже, не може компетентно аналізувати такі справи.  Такий коментар я отримала у телефонному режимі, оскільки на зустріч пан Ігор не мав часу – у нього саме була київська перевірка. Багато посадовців таким чином ухиляються від зустрічі з журналістами. Але Ігор Мой­сеюк говорив щиру правду. Інспектори Держ­авної служби України з лікарських засобів не тільки приїхали, але й виявили в аптеках різних регіонів України заборонені лікарські засоби. У списку порушників і низка буковинських аптек, які продавали заборонені ліки. Отож це:
ФОП Мельник Г.М., аптека №1 (м. Чернівці, п-кт Неза­лежності, 119);
Центральна районна ап­тека №34 (Чернівецька обл., м. Вижниця, вул. Ук­ра­їн­ська, 20);
ФОП Кравчук В.М. «FARMEC», аптека, (Чернівецька обл., Глибоцький р-н, с. Оп­ришени);
КП «Аптека №14» (м. Чернівці, вул. Універ­си­тет­ська, 12);
ТзОВ «Аполло», Аптека №4 (м. Чернівці, вул. Бук­о­винська, 25).
Заборонені та прострочені лікарські засоби виявили в лікувально-профілактичних закладах: міська лікарня №4 (м.Чернівці, вул. Підкови, 14); амбулаторія загального типу сімейної медицини (Чер­ні­вецька обл. Герцаївський р-н,  с. Горбова). За результатами поза­планових перевірок складено акти про результати перевірки, а на відповідальних осіб накладуть адміністративні стягнення. На сайті http://region.diklz.gov.ua/control/chv/uk/publish/article/352768 також вказано, що існує небезпека, що заборонені ліки можуть продавати і в інших аптеках цих ліцензіатів. "Держ­лік­служба України попереджає: намагаючись отримати прибутки від продажу неякісних ліків, несумлінні працівники аптек наражають тим самим на небезпеку вітчизняних пацієнтів. Вони забувають, що основна мета роботи аптечного закладу – надання фармацевтичної послуги, забезпечення громадян якісними та ефективними ліками”, – йдеться  у повідомленні.
Ось так від комісії до комісії і живемо. Бо, крім Дер­жавної лікарської служби, контроль за аптеками ніхто особливо не веде. Начальник управління охорони здоров'я Чер­ні­вецької міської ради Ігор Нез­бо­рецький розповів, що згідно з чинним законодавством України його відомство не має права здійснювати перевірки в аптеках.                І можливо це тільки в тому разі, коли є скарги. До того ж практично всі аптеки є приватними. Ко­му­наль­ними ж у Чернівцях є лише дві аптеки. І одна з них уже в стадії ліквідації. – Чому така ситуація з державними аптеками? – питаю пана Ігоря. «Вони просто не витримують конкуренції, тому змушені припиняти роботу», – зауважив посадовець.

◄ Ліки, які не повертаються
Чимало обурення як серед чернівчан, так  і серед мешканців інших регіонів викликає факт чарівного зникнення багатьох препаратів з аптечних полиць. Не­мож­ливо придбати «Ана­ферон» дитячий, «Біфі­форм», «Теравіт», «Силі­марин Sandoz» та низку інших препаратів. 1 березня цього року набув чинності Закон України "Про ліцензування імпортних ліків №5038-VI”, який практично паралізує ввезення іноземних ліків на територію України. Згідно з законом, починаючи з весни, всі іноземні медичні препарати повинні мати додаткові українські ліцензії на ввезення на територію України. Окрім ліцензії, потрібно буде отримати сертифікат якості в українській лабораторії, що коштуватиме близько 30 тис. гривень за кожну серію. Такі кроки можуть призвести до ще більшого зростання цін на іноземні ліки. Зауважимо, що ліки іноземного виробництва складають левову частку для лікування тяжких захворювань в Україні: 100% – для лікування діабету в дітей і вагітних; 97% – дитяча онкологія та онкогематологія; 80% – доросла онкологія та онкогематологія; пульмонологія – 100%; анестезія – 98%; ВІЛ/СНІД, туберкульоз, гепатит – 97%.  
– Коли дізналася, що в аптеці біля нашого будинку нема «Анаферону», оббігала інші аптеки. Однак ніде цього препарату не було. Лікар приписав інші ліки, але все ж таки ефект не той. Були в нас й такі випадки, коли в лікарнях чітко рекомендували придбати необ­­хідні препарати саме в «тій» аптеці. Спочатку так і робили. Але якось прочитала, що лікарі отримують 10% від суми, котру сплатив спрямований до аптеки клієнт. Тому тепер не зважаємо на рекомендації, де саме купувати. Оскільки є перевірені аптеки, з прийнятними цінами, – розповідає  молода мама Євгенія Віщук.

Альона ЧОРНА

Чи довіряєте ви якості ліків
в чернівецьких аптеках?

Микола Ткачук,
підприємець:
 – Звісно, ні. Якість не та, що була раніше. От купував колись «Анальгін», «Колд­флю» і одразу відчував ре­зультат. Тепер майже не до­по­магає. Це ж стосується спреїв для горла.
Людмила Борисівна, пенсіонерка:
– Цінами точно не задоволена. А якість… Одразу важко дізнатися, чи ліки хороші. Побічні ефекти не завжди проявляються одразу. Добре відомо, що коли лікуєшся антибіотиками, то треба додатково захищати організм.
Петро Іванович, пенсіонер:
– Це лікарі добре знають. Я ж – звичайний пацієнт. Виписався з лікарні тиждень тому. Написали мені список препаратів, пішов до аптеки, купив, залишив гроші. Чи якісні вони – не знаю. Краще не хворіти, радіти весняній погоді.
Галина Куліш, хімік:
– Більшості ліків довіряю. Але вкрай не задоволена тим, що багато препаратів зникають з аптек. Фармацевти кажуть, що на перереєстрації. Однак повернення багатьох препаратів не спостерігаю.
Яна Грушецька, філолог:
– Частково довіряю.             Я зараз перебуваю у декретній відпустці. Тож найбільш необхідними є вітаміни. Ціни на них є високими, але для майбутньої дитини нічого не шкода.
Переглядів: 560 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz