НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Субота, 20.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 4 » Колекція маленьких див та рекордів
10:52
Колекція маленьких див та рекордів
Є речі, які страшенно потішили чи здивували, але до статті якось не підійшли, й так і залишаються цвяшками у пам’яті.  І з часом розумієш, що вони можуть існувати самі по собі.

Сокирянський вихователь та його чудо
Хто пам’ятає, а хто просто чув про «Біле братство» та Марію Деві Христос. Одна з найзнаменитіших сект в Ук­раїні, яка пророкувала кінець світу. За­кінчилося кримінальним скандалом: Марію та її соратника Юрія Кривоногова заарештували.
Юрій Кривоногов – один з лідерів братства, колишній радянський науковець, займався дослідженнями у галузі психології. Радянські НІІ породили не одне чудовисько. На Буковині ж Кривоногова бу­ду­ть перевиховувати. У Соки­рянській колонії.
Якось доля звела мене з поважним працівником цієї колонії. Займаючись виховною роботою у закладі, посадовець неабияк турбувався, щоб Кривоногов не займався проповідницькою діяльністю серед ув’язнених. Спосіб бо­ротьби він обрав оригінальний. На його прохання, коли Кривоногов проповідував, «до­вірені особи» починали закидати пророка чоботами. Виявилося, прекрасний засіб. Допомагає. Але головна родзинка перевиховання була не в тому.  На першій же співбесіді суворий сокирянський вихователь зі співчуттям спитав у Кривоногова: «Юро, а коли буде кінець світу?». Той, не вагаючись, відповів: «Такого-то числа, такого-то місяця». І назвав досить близьку дату. Це була стратегічна помилка. Щодня вихователь викликав Кривоногова і задавав одне й ж питання: «Коли буде кінець світу?». Згодом Кривоногов  почав відповідати вже із запинанням. А річ у тім, що вихователь, з посмішкою, якось, між іншим, попередив: «Якщо кінця світу не буде, Юро, то настане твій кінець». Зрештою Кривоногов здався і на одній із співбесід сказав: «Я помилився в розрахунках,  я не знаю цієї дати», на що сокирянський знавець душ  поп­лескав пророка по плечу і сказав: «Нарешті правильна відповідь».  Так сталося чудо про­зріння, і кінець світу було перенесено.  У Сокирянах свої методи відтермінування апокаліпсису і перевірки релігійних ідей.

Якщо дуже любить держава, значить надурює
Патріот – це той, хто любить власну землю, свій край, і за сумісництвом – рідну державу. Мене ж завжди цікавило, як держава любить людей.  І ось десь в якійсь історичній розвідці  мене зацікавила реабілітація постраждалих від радянської влади. Коли Україна стала незалежною, про цих людей ней­мовірно багато писали, всюди запрошували, громадськість, можна сказати, цілувала в чоло. Газетні шпальти були заповнені обуреними розповідями про страждання жертв «совєтов». Активно пра­цювала комісія Чер­ні­вець­кої обласної ради з питань репресованих. Вона розглядала, що показово, численні скарги колишніх в’язнів, але не на радянську владу, а на владу незалежної України. По-перше. Виявляється, ніхто не поспішав повертати цим людям конфісковане майно. Хоча, безумовно, без міри любили постраждалих. Хто не знає, у п’ятдесяті–шістдесяті роки радянська влада також проводила часткову реабілітацію деяких політв’язнів. Так от спеціально порівнював. Од­но­му з постраждалих у Кіц­манському районі, який був реабілітований у 1968 році, за конфіскований будинок вип­латили дві з половиною тисячі карбованців (середня зарплата тоді складала 100-115 карбованців). У ті роки це була достатньо вагома сума.  Але ні про яку любов до репресованих, звісно, не йшлося, про них не писали у газетах. Все це робилося тихо.
У дев’яності за конфіскований будинок буковинська влада пропонує улюбленим мученикам всього лише чо­тир­надцять-п’ятнадцять ти­сяч карбованців (середня зарплата на  той момент – 3 тисячі карбованців). П’ять зарплат вчителя. Любов влади – сумнівне задоволення. Без­ду­ш­ний поцілунок любовника-скнари. А хочеться ж відповідності. Чи не так?   Чим більше держава любить, тим менше сплачує.

Рекордсмени
Десь у Івана Снігура чи­тав історію його села Гро­зин­ці. Там він пише, хто з села першим купив  кишенькового годинника з ланцюжком, хто швейну машинку, у кого був найбільший сливовий сад. Ну, такі часи тоді були. Так визначався рух прогресу. Ці люди, очевидно, почувалися рекордсменами, першими.  Подібну ж сторінку рекордів захотілося скласти для Чер­нівців у дев’яності, коли все було нове.
Десь так вийшло.

Перше звинувачення
в наявності рахунку на  Кіпрі (актуально, блін)
Першим, кого в цьому зви­нуватили у  Чернівцях, був Вангеліс Фотокакіс – директор машинобудівного заводу. В 1992 році його арештували. Закиди були суто радянські – звідки ваш «Вольво» за шістнадцять тисяч доларів, пане директоре? Чому валютні кошти заводу зберігаються у кіпрських та грецьких банках? Звучало це приблизно як, чо­му у вас рахунки на Марсі. Нині нікого цим не здивуєш.  
Тоді, до речі, склалася дивна ситуація. За якими законами діяти і працювати: за тими, що прийняті всюди, чи за радянськими? Втім, все закінчилося пшиком. Зви­нувачення доведено не було. Через кілька років Фотокакіс балотується на посаду губернатора і стає другим після Гна­тишина з результатом бли­зько тридцяти відсотків голосів.

Піонери приватизації у Чернівцях
Приватизація – епохальний процес роздачі народних слонів - прагнучим. Роздача проходила у хвацьких дев’я­ностих. Офі­ційно (важливе уточнення) очолювали процес Володимир Ку­ліш, Геннадій Кміта, Георгій Манчуленко.
Володимир Куліш займався цим на міському рівні, а Ман­чуленко був керівником відділу роздержавлення власності Чернівецької ОДА. Цікаво, що один вийшов з комсомолу, а інший – з Руху. Але дії були тотожні. Що є знаковим. Але хочеться зазначити, що Куліш був набагато відвертішим і одразу попереджав, чим все закінчиться.
Прогноз Куліша 1994 року абсолютно прозорий: псевдосправедливість, якої чекають люди, – нереальна. Вже на по­чатку статті економіста позиціонують як противника передачі підприємств трудовим колективам.  Вис­ло­влю­вання самого Куліша такі: «Майже всі підприємства,  орендовані трудовими колективами, зупинились. При­чина – брак інвестицій.  При­ва­тизація у такий спосіб не утвердила реального господаря, він не вніс готівку для утворення необхідних обігових коштів підприємства. Від­крите ж акціонування дає змо­гу стати акціонерами не тільки працівникам самого підприємства, але й іншим громадянам, комерційним структурам, в тому числі – іноземним (...). Відбулося не що інше, як колективізація промисловості, що дуже нагадує колективізацію у сільському господарстві у пам’ятні всім часи». Звісно, пан Куліш пропонує інший шлях – відкрите акціонування. На­віщо ці заводи-колгоспи?  І це цілком логічно. Чому працівник «Квар­цу» має право на «Кварц», а працівник дитячого садочка, що, на грибок на дитячому майданчику? Чому виробничники отримують все, а працівники соціальних сфер – нічого? Звісно, зараз ця аргументація виглядає смішною. Адже тепер ми знаємо, що внаслідок розрекламованого відкритого акціонування втратили все не тільки працівники соціальної сфери, але й виробничники, які хоч щось мали. А власність зосередилася в руках невеликого прошарку. І от цікаво. Гадаю, ці звіти Куліша громадяни не так, щоб читали. А вони визначили їхню долю на багато років.  
А ось пан Манчуленко не дружив із реальністю. І його звіти з позицій сьогодення, на відміну від відвертостей Ку­ліша, виглядають розфарбованою ширмою.
У своїх тодішніх інтерв’ю Георгій Манчуленко звітує про піонерів приватизації: взуттєву і панчішну фабрику, ВО «Трем­біта». Нові власники підприємств, звісно, трударі, колективи згаданих підприємств. Лише за умов капіталістичної України народ на­правду стає власником за­водів, газет, пароплавів. Але це перший етап. Про другий  Манчуленко дуже ту­манно висловлюється, мовляв, не всі підприємства рентабельні, тож потребують більш реального власника, аніж колектив. Влас­ника, який може вкласти інвестиції. Ці непримітні сло­ва, їх кілька, але вони і є доленосними. Ніякого розподілу не вийшло. Взяли – хто як вмів. Досить швидко підприємства у власності працівників  ус­піш­но банкрутують і отримують реальних власників, ни­ми, як правило, стають ті ж директори підприємств. І од­разу підприємства, які вважали банкрутами, стають досить таки рентабельними.  Тут відбувається кілька українських див: працівники за­мість того, щоб влаштовувати грандіозні скандали, страйки, спокійно віддають свою власність на­віть без спроби відновити справедливість. А пан Ман­чуленко стає популярним політиком і йде на три скликання у Вер­ховну Раду. Країна  чудес.

Перші біржові гравці
У 1991 році відбулися перші торги універсальної торгової біржі. Проходили вони, іронія долі, в бу­динку політосвіти обкому КПУ. Ке­рів­ником біржі був Іван Істенюк, відоме в буковинському бізнесі прізвище. Про ці іс­торичні торги повідомляли май­же усі буковинські газети. СРСР ще існував. Один з брокерів чернівецької біржі за один вечір тих торгів заробив 250 тисяч карбованців (історія не зберегла ім’я, принаймні на шпальтах) (зар­плата слюсаря на той момент - 600-700 карбованців на місяць). Шес­ти­кімнатний будинок на тій же біржі продавали за 206 тисяч карбованців, автомобіль Ка­мАЗ - за 180 тисяч. Вартість виступу співачки Алли Пуга­чової у Чернівцях тоді складала сто тисяч карбованців.
Цікаво, що всі були в захваті від самого факту торгів. Очевидно, уявляючи себе на місці цього брокера. Але більшість з тих, хто мріяв опинитися на місці брокера, поїхала до Італії та Греції поповнювати ряди дешевої робочої сили.
Підготував Сергій ВОРОНЦОВ
Переглядів: 477 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz