НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     П`ятниця, 19.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 25 » ЛЮДИ НА МІСЦЯХ НЕЗГІДНІ ІЗ ЗАЯВАМИ ГЕННАДІЯ МОСКАЛЯ, АЛЕ ЙОГО КРАЩЕ ПУСКАТИ НА ТРИБУНИ
12:18
ЛЮДИ НА МІСЦЯХ НЕЗГІДНІ ІЗ ЗАЯВАМИ ГЕННАДІЯ МОСКАЛЯ, АЛЕ ЙОГО КРАЩЕ ПУСКАТИ НА ТРИБУНИ
Не так давно народний депутат Геннадій Москаль заявив про розкрадання десятків мільйонів гривень у будівельній сфері нашого краю. За його словами, багато тендерів, які проводило Управління капітального будівництва Чернівецької обласної державної адміністрації, вигравали фірми-одноденки, які  мають відношення до керівника управління Валерія Карвацького. І що тривалий час багато інших будівельних фірм не можуть виграти тендер з різних причин. Нардеп також заявив, що будівельна фірма ТзОВ «Трейдербуд» є «лівою структурою, яка немає навіть адреси». Такими заявами відразу зацікавилися відповідні структури, які й нагрянули до всіх згаданих фірм з численними перевірками. Тим часом ми вирішили відвідати найсвіжіші об’єкти (за 2011-2012 роки), що будували фірми-переможці. Та на власні очі побачити їхню роботу.
 ОБЛИЧЧЯ БУДІВЕЛЬНИХ ФІРМ – ЇХНІ БУДІВЛІ
Не далеко від обласного центру видніється Ка­м’ян­ська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів. Знають про неї не тільки в області, але й по всій Україні. Будівельними роботами тут займалася фірма ТОВ «Тер­раГід­ро­Буд». Нез­ва­жа­ю­чи на труднощі у фінансуванні, нав­чальний заклад вчасно здали в експлуатацію і діти першого вересня 2011 року пішли здобувати нові знання. Шкільну тему продовжує  ТОВ «Інвест-Буд Бу­ко­вина», що збудувала спортивну залу в селі  Зруб-Кома­рівський. Далі – ТОВ «АвтоТрансМаркет», яке теж не завдяки, а  всупереч не­дос­татньому й невчасному фінансуванню, проводить реконструкцію і добудову учбового корпусу, спортзалу, їдальні в селі Горішні Ше­рівці Зас­тав­нівського району. Спор­тивну тему продовжує ТзОВ «Трей­дер­буд», яке провело реконструкцію Кель­менецької ДЮСШ на загальну суму 200 тисяч гривень.
Чимало згаданими Ген­надієм Москалем фірмами зроблено і в медичній галузі. Зокрема фірмою «Інвест-Буд Буковина» проведено капітальний ремонт приміщень терапевтичного, хірургічного, приймального відділень Кель­­менецької ЦРЛ. Цікав­лю­ся у головного лікаря, чи є зауваження до роботи будівельників.
– Ми дуже задоволені ремонтом як в терапевтичному, так і в приймальному відділенні, оскільки роботи виконані якісно. Жодних нарікань нема. Знаєте, у такий важкий час зробити великий капітальний ре­монт - це рідкість. А в таких умовах і хворі краще почуваються, і лікарям легше працювати, – розповідає  головний лікар Кель­ме­нецької ЦРЛ Ми­ко­ла ЛЕЧУК.
Великий обсяг будівельних робіт фірмою «Авто­Транс­Маркет» проведено й у Виж­ницькій центральній районній лікарні. Зау­ва­жимо, що заборгованість за виконані роботи становить 298.477 тис. грн. І попри  це фірма вклала свої кошти, аби завершити роботи в зазначений час. Як розповів головний лікар Тарас Лу­чик, Виж­ниц­ькій лікарні вже понад 100 років. За той час про капітальний ремонт мож­на було тільки мріяти. – Най­більша біда у нас – це двері й вікна, які забивали цвяхами, бо випадали. У багатьох відділеннях їх неможливо було відкрити. Це була основна причина. А інша – необхідний був справ­жній капітальний ре­монт. І слава Богу, взялися за ці роботи. Пам’ятаю, розпочали роботи у серпні 2012-го і тривали до самих холодів. За цей короткий проміжок часу виконано чималий обсяг робіт. Хоча лікарню не закривали і лікувальний процес тривав. Звісно, була й напруга. То треба було перенести, винести. Але все погоджували і жодних непорозумінь, конфліктів не виникало. Ке­рів­ники завжди приїжджали, контролювали процес. Керівник управління капітального будівництва ОДА Валерій Кар­ваць­кий особисто перебував на об’єкті, цікавився ходом робіт. Відтак проведено утеплення, пов­ністю замінені вікна, двері, – ділиться Тарас ЛУЧИК. За його словами, цієї зими лікарня сплачувала в рази менші суми за опалення та електроенергію. Лікар сподівається й на подальшу співпрацю з цією фірмою. Адже необхідно провести ремонт й інших корпусів, а також перенести в інше приміщення морг.
Крім цього, збудували прибудову до приймального відділення Ново­се­лицької центральної районної лікарні («Тер­ра­Гід­ро­Буд»), капітальний ремонт лікарні швидкої медичної допомоги на вул. Фас­тівській (ПП «Кар­вацький-Буд»), капітальний ремонт центральної районної лікарні с.Вікно Зас­тав­нівського району («Інвест-Буд Буковина») та ряд інших робіт, більшість з яких виконані на іміджі та ентузіазмі самих фірм. Оскільки державне фінансування не завжди йшло в ногу з будівельними роботами, а людям і су­між­никам треба платити.

 ХТО ШУКАЄ, ТОЙ ЗНАЙДЕ
Голослівними виявилися повідомлення нардепа Ген­надія Москаля і про те, що неможливо знайти офіси будівельних фірм. Чи не найбільше було сказано про ТзОВ «Трейд­ербуд», яке, бу­цім­то, не має навіть адреси. Що ж, приїжджаємо до Путили. Без проблем знаходимо вулицю Українську, 136. Відтак на власні очі бачу офіс з необхідним обладнанням, вивіскою та ще й з номером телефону (для довідок). Оскільки через призупинення будівельних робіт працівники поки що не постійно перебувають в офісі.
Виконавчий директор фірми ТзОВ «Трейдербуд» Олександра КОВАЛЮК розповідає, що не розуміє, чому не могли знайти офіс. Хоча припускає, що через властивості цієї території. Та, як то кажуть, хто шукає, той знайде.
На закиди, що фірма є «лівою» структурою, її керівник відповідає чітко і зрозуміло: «Фірма є новоствореною. У мене є 23 штатні працівники, з них 12 – кваліфіковані будівельники, монтажники, інженери, електрики, яким нараховують зарплату, сплачують податки. Тому гуч­ні заяви не мають жодних підтверджень. Це комусь вигідно. Але ту людину по­винна мучити совість, бо ми якісно і відповідально проводимо роботи. Після виходу статей у мене були на перевірці всі установи. Всі перевіряють, але вагомих порушень не знаходять».
Важливим є той факт, що фахівці ТзОВ «Трей­дербуд» мають багаторічний досвід роботи в будівельній галузі. Торік фірма займалася ук­ладкою габіонів, проводила ряд берегоукріплювальних ро­біт, зокрема у селах Плос­ка та Шепоті. Олек­сан­дра КОВАЛЮК розповідає, що на ці роботи їм було виділено по кожному об’єкті тільки 30% від загальних сум. Але роботи виконані в повному обсязі й навіть більше. – Якби ми поставили тільки те, що по кошторису, і не вклали свої кошти, то все забрала б вода. Також гроші нам за те не заплатили, – каже пані Олек­сандра. До виконаних робіт «Трейдербуду» належить також реконструкція терапевтичного відділення Путильської ЦРЛ. Оглядаючи новісінькі палати, на власні очі бачу, що залишилося тільки двері встановити. І знову ж таки всі задокументовані роботи завершені, але кошти отримані тільки в обсязі 60%.
 
 А ДІТИ
ЧЕКАЮТЬ НА ШКОЛУ
Серед найбільш відомих і благородних робіт ТзОВ «Трейдербуд» є бу­дів­ництво Усть-Пу­тиль­ської школи І-ІІ ступенів на 240 учнівських місць (розпочали роботи в кінці липня 2012 р). Кош­торисна вартість нав­чального закладу 17,5 млн. Це тільки виведення стін і перекриття. Тому необхідне ще дофінансування. Нині ж діти навчаються у старих приміщеннях.
Директор Усть-Путиль­ської школи Юрій СКИДАН розповідає, що перспектива будівництва школи з’явилася ще в 1975 році. Але цеглу перевезли в сусіднє село. Там з’явилася школа. – А в нас до торішнього року це було тільки мрією. На щастя, питання вирішено і будівництво розпочали, – каже директор. А коментувати чутки вважає марною справою.
 – Для мене головне, щоб приміщення школи було якісним. І претензій до фірми у мене нема. Я особисто бачив, як люди працювали до пізньої ночі, навіть 31 грудня. І ми сподіваємося, що буде фінансування, і наші діти матимуть нову школу. Тому треба людям дякувати, а не шукати претензії. Політичні аспекти треба залишити осторонь і дивитися реально на світ. А в нас крикунів багато. Було б кому працювати, – продовжує освітянин
А тим часом минулого тижня сайт «БукІнфо» та іже з ним розповсюдили основану на чутках та домислах інформацію, в якій тиражується заява народного депутата Геннадія Москаля, що нібито тендери на будівництво соціально важливих об’єктів на Буковині виграють фірми-одноденки. І за всім стоїть буцімто управління капітального будівництва ОДА, яке очолює Валерій  Карвацький. Також до завершення перевірки силовиками об’єктів, на які вказав народний депутат, журналісти «БукІнфо» у кращих традиціях 37-го року почали звинувачувати у злочинних оборудках підрядників на будівництвах шкіл, лікарень тощо. Тут треба сказати, що Геннадій Геннадійович після того, як депутати облради перешкодили  йому виступити з трибуни сесії, розпочав «полювання на відьом» і основною його метою  стало дискредитувати чинну владу на Буковині та її підрозділи. Пан Москаль – опозиціонер, а тому його деструктив можна зрозуміти. Дис­кредитація влади та усунення її зі всіх щаблів – їхнє основне завдання. Чомусь гучних заяв Геннадія Геннадійовича, приміром, щодо рейдерської прихватизації того ж ринку «Добробут», за яким опозиціонери, ми не  чули. Зразу ж в унісон київському обранцеві вчиняють геволт і обранці обласного штибу, належні до опозиційного табору. Кампанія є кампанія, і чим гірше, тим краще, а де правда, а де брехня розбиратися будуть довго. Сумнівність огульних звинувачень підтверджує і перелік об’єктів, які є підрядниками управління капітального будівництва, який ми публікуємо поруч. Як бачимо, він у рази ширший за той, який озвучує генерал-лейтенант.
Та чомусь ні пан Москаль, ні його борзописці й колеги по малолюдних мітингах не кажуть про збудовані за нинішньої влади зразкові школи, лікарні, не кажуть про капітальні ремонти і про покращення умов навчання та лікування буковинців. Хай це залишається на їхній совісті. Але чи зрозуміють його підрядники і будівельники, яким на сьогодні недоплачено 13 мільйонів 800 тисяч гривень за вже виконані роботи, і які з розумінням ставляться до нинішніх проблем і терпляче чекають розрахунків. Чи зрозуміють його керівники фірм, на які він кинув тінь і з яких правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку з бухгалтерською базою, і яким учора, 20 березня, було практично неможливо сплатити державі податки, за що до наявного безгрошів’я ще можуть додатися і величезні штрафи. Є запит народного депутата, і правоохоронці змушені перевіряти подані факти, але простим будівельникам, звичайним працівникам підрядних організацій відсутність зарплатні дітям дома пояснювати важко.
Журналісти газети «Свобода слова» об’їхали згадані Геннадієм Геннадійовичем організації і почули, що кажуть люди, для яких вони будують і ремонтують. Крім слів подяки на адресу будівельників, ми нічого не почули. Думаємо, що, провівши перевірки, правоохоронці теж з’ясують, де правда, а де опозиційна інформаційна качка.
Перелік підрядних організацій, які виконували роботи на об'єктах соціально-економічного призначення,
де замовником робіт виступало управління капітального будівництва облдержадміністрації
2011 рік
ВАТ "ПМК-311"
ВКФ "Буковина"
Глибоцька філія ЧДСБМУГ    
МКП "Рембудгазмонтаж"    
ПП "Рембудторгінвест"    
ПП ВКФ "Промтехінвест"
ПП Дерево в інтер'єрі         
ПП Карвацький А.С.    
ПП Чернівціелектромонтаж    
ПФ "Наутілус"    
СГК "Колос"    
Сторожинецький меблевий комбінат    
ТДВ "Шляхово-будівельне управління №60"    
ТзОВ "Надія"    
ТзОВ БАМ    
ТОВ "Буд-Універсал"    
ТОВ "Дельта-Буд"    
ТОВ "Інвест-Буд-Буковина"    
ТОВ "Квант Агро ЛТД"    
ТОВ "Лайтек"    
ТОВ "ПМК-152"    
ТОВ "Родничок"    
ТОВ "ТерраГідробуд"    
ТОВ "Трансспецмонтаж-БМП"    
ТОВ Герцаївське РБП    
Філія "Вижницький райавтодор"    
Філія "Герцаївський райавтодор"    
Філія "Глибоцький райавтодор"    
Філія "Заставнівський райавтодор"    Філія "Кельменецький райавтодор"    
Філія "Кіцманський райавтодор"    
Філія "Новоселицький райавтодор"    
Філія "Путильський райавтодор"    
Філія "Сокирянський райавтодор"
Філія "Сторожинецький райавтодор"
Філія "Хотинський райавтодор"         
    2012 рік    
ТДВ "Шляхово-будівельне управління №60"
ВКПФ "Айра"        Кельменецьке міжрайонне управління водного господарства
КП "Рембудмонтаж"        МП "Рембудгазмонтаж”    
ПП "Декор - люкс”     
ПП "Аква-Клімат”    
ПП "Науково-виробнича фірма «Капітал”    
ПП ВКФ "Промтехінвест”    
ПП Різак Іван Іванович    
Приватне підприємство "Монарх Буд”    
СГК "Колос”     
СТзОВ "Надія"    
ТДВ "ПМК-76”    
ТзОВ "Атомгідбуд”    
ТзОВ "БК «Гефест Альянс”    
ТзОВ "Квант Агро ЛТД”    
ТзОВ "Трансспецмонтаж-БМП”     
ТОВ "БУДІВЕЛЬНИК НВ"    
ТОВ "Будторгінвест"    
ТОВ "Вижницька біопаливна компанія"    
ТОВ "Інвест-Буд-Буковина"
ТОВ "Камтранс"    
ТОВ "ПМК-З11"    
ТОВ "Родничок"    
ТОВ "Сем буд"    
ТОВ "АВТОТРАНС МАРКЕТ”    
ТОВ "БІТЛ – БУД”    
ТОВ "Будмонтажсервіс 1”    
ТОВ "Буд-Універсал”        
ТОВ "Трейдербуд”    
ТОВ "ТерраГідроБуд”        
Товариство з обмеженою відповідальністю "Агробудналадка”
Товариство з обмеженою відповідальністю "Зелендорбуд”
Філія "Кельменецький райавтодор”
Філія "Сокирянський райавтодор”
– Ми стараємося для покращення майбутнього наших дітей. Хоча й орендуємо техніку, бо не маємо свої активів. Та для цього у нас є всі відповідні договори оренди. Зараз будівництво школи призупинено через брак фінансування. У 2012 році профінансовано 1 млн. 450 тис. грн. А ми виконали робіт близько на 2 млн., – каже  Олександра КОВАЛЮК.
Аби надійшли гроші з Державного бюджет, жінка обдзвонює всі відповідні установи. Адже до 2014 року школу треба побудувати. Наразі викопано два котловани під четвертий і другий блоки. Там, де має бути четвертий блок, вже вивели фундамент, стіни під перекриття, залита більша половина перекриття, колони, підлога, зроблені всі підвальні приміщення.
Альона ЧОРНА
Фото автора
Переглядів: 1374 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz