НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Середа, 24.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Липень » 5 » Місце патріота в Пласті!
12:46
Місце патріота в Пласті!
Вони мужні та сміливі, допитливі й цікаві, веселі та чуйні. Вони граються, спілкуються, майструють, часто мандрують, таборують, катаються на велосипедах,  вітрильниках, лижах, досягають вершин гір. А вечорами розмовляють, співають та мріють біля вогню. Це завзяті хлопці та дівчата, які зацікавлені в гуртках щось робити. Усі разом вони пізнають життя – як дружити, співпрацювати, роз’язувати проблеми, організовувати заняття, жити гуртом, знаходити спільну мову, співпереживати. Вони – учасники скаутської організації ПЛАСТ! А детальніше про те, як живуть та працюють пластуни, нам  люб’язно погодилась розповісти Таїсія Наконечна - Голова ЧММО "Станиця Чернівці Пласту - НСОУ"
 Що таке Пласт?
Пласт – це організація української молоді для патріотичного, всебічного самовиховання. Вона була створена на українських землях у 1911 році на зразок Скавтінгу, організації молоді, яка виникла у Великобританії у 1907 році і з часом стала молодіжним рухом у всьому світі. Окрім України, Пласт офіційно існує у восьми країнах: Австралії, Аргентині, Великобританії, Канаді, Німеччині, Польщі, Словаччині та США. Пластові організації із усіх дев'яти країн об'єднані в Конференцію українських пластових організацій, на чолі світового пластового руху стоїть Начальний пластун.

 Мета Пласту
Насамперед сприяти всебічному, патріотичному вихованню та самовихованню української молоді на засадах християнської моралі; опираючись на ідейні засади Пласту, виховувати мо­ло­дь на свідомих, відповідальних і повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільноти, провідників суспільства.
Щоб осягнути цю мету, Пласт розвиває духовні, розумові, соціальні й фізичні прикмети своїх членів; плекає серед молоді традиції її предків і передання та розуміння її історії, культури та національних традицій.
Мета Пласту досягається через життя в Пласті. Не через приналежність до організації, не через вислуховування на сходинах засад пластового світогляду чи вивчення пластових технічних навичок. Але через життя згідно з пластовим світоглядом, практикування його у щоденному житті, вдома і на сходинах, в церкві й школі, у праці і науці, в грі й забаві.

 Як стати пластуном
Пластуном може стати кожна зацікавлена людина (як дитина, так і дорослий), які готові прийняти пластові ідеали та цінності.
Пластові цінності – три головні обов'язки пластуна:
Пластова ідея: вірність високогуманним і загальнолюдським ідеалам – Богові, Батьківщині, своєму родові, своїм близьким, усім людям. Ця ідея закріплена в Пластовій присязі.
Пласт гуртує молодь, яка хоче бути членом українського Пласту та готова виконувати його обов’язки. Пластуни можуть жити в Україні або поза межами нашої держави. Сьогодні пластуном може стати кожен громадянин України незалежно від етнічного походження, якщо він готовий прийняти присягу, яка включає три головні обов’язки українського скаута: бути вірним Богові та Україні, помагати іншим, жити за Пластовим законом та підкорятися пластовому проводу.

 Символіка організації
Пластова ознака – це золотий тризуб і біла трилиста лілея, сплетені в одну гармонійну цілісність. Трилиста лілея – це ознака скаутів у всьому світі. У різних країнах вона по-різному поєднана з іншими символами. Три листки лілеї нагадують про три головні обов’язки пластуна. Шпиль лілеї, як і стрілка компаса, вказує на «правильний шлях» скаутів. Тризуб вказує на те, що Пласт – українська організація.
Пластова присяга – це обіцянка у поетичній формі, яка доповнює саму присягу. Присяга - це добровільна, прилюдна і урочиста заява, якою хтось зобов'язується безумовно виконати якусь справу, жити аби з усіх сил намагатися виконувати точно визначені умови, а також не вчинити зло, хоч би які труднощі чи небезпеки довелося б поборювати. Лише після складання пластової присяги пластун має право на однострої, герб Пласту – трилисту лелію та складати пальці правої руки у символ пластового привітання "СКОБ".
Пластовий гімн – це урочиста пісня, яку пластуни співають на свята і яка є частиною пластових церемоній. У ній учасники організації закликають до праці та осягнення пластових цілей життя. Пластовий гімн підбадьорює пластунів, закликає їх до змагань, підносить дух та об’єднує.

 Цікаві заняття
Для досягнення виховних цілей Пласт застосовує власну унікальну методу виховання, основні принципи якої полягають у добровільності членства організації, вихованні й навчанні через гру та працю, поступовій програмі занять і випробувань, гуртковій системі самоорганізації, заохоченні ініціативи й самоврядування, пізнанні природи і життя серед природи, підтримці спеціальних ініціатив і здібностей дітей та молоді.
На відміну від більшості скаутських організацій світу, де членство завершується із досягненням 25-річчя, членство в Пласті в Україні є пожиттєвим. Умовний віковий поділ передбачає 4 вікові категорії: новаки (6-12 років), юнаки (12-18 років), старші пластуни (18-35 років) та пластуні-сеньйори (від 35 років). Виховну та адміністративну працю в Пласті здійснюють старші пластуни та пластуни-сеньйори виключно на волон­тер­ських засадах.

 Досягнення і перспективи
Сьогодні чернівецька станиця Пласту налічує близько 100 членів (дітей і дорослих). Маємо два зареєстровані юнацькі курені (виховна одиниця в Пласті для дітей 12-18 років) – імені Ірини Вільде та імені Петра Войновського, та одне новацьке гніздо (виховна одиниця в Пласті для дітей 6-11 років) «Нічний патруль». Діяльність осередку є регулярною – впродовж року організовують заняття в пластових гуртках (пластовий відповідник терміну «мала група»), мандрівки, мистецькі заходи, виховно-патріотичні заходи, літні табори. Із заходів, які Пласт в Чернівцях проводить для громади, традиційними є Андріївські вечорниці, Шевченківські дні, історична гра-квест для школярів «Листопадовий зрив», гра-квест для студентської молоді «Пам’ятай про Крути», різноманітні семінари та тренінги із саморозвитку, залучення до акції «Зробимо Україну чистою», робота з благодійною метою, участь в «Обнова-фесті». Життя чернівецьких пластунів захоплююче та різноманітне, сповнене цікавих подій.
У червні цього року представниця станиці Чернівці Пласту НСОУ Леся Федоренко відвідала цвинтар ім. апостола Андрія Первозванного в м. Саут Бавн Брук, у Нью-Джерсі (США), де знаходиться могила патрона юнацького підготовчого куреня, полковника Петра Вой­новського. Помолившись на могилі шанованого буковинця, пані Леся пов’язала курінну хустину юнацького куреня на хресті. Від імені хлопчачого куреня вона віддала шану полковнику, командиру Буко­винського Куреня (найбільшої похідної групи ОУН) Петру Войновському.
24-26 травня у с. Просокиряни Глибоцького району провели Свято весни станиці Чернівці - «Подих пластової весни». Цьогорічна тематика свята – це кіно. Сюди приїхали не тільки досвідчені пластуни, а й новенькі старшопластуни без досвіду. Тут діяла кінопошта. Листів писали більше, ніж в будь-якому іншому таборі до цього, і задіяні в ній були всі, від новака до старшопластуна. І що там лише не передавали… листи, цукерки, квіти… Надсилали і таємним друзям, і просто учасникам. Писали хороші слова і веселі жарти.
Юнакам проводили дуже цікаву майстерку – вони виготовляли маски смішариків, які пізніше використовували на імпрезах. У всіх так гарно вийшло, що вони дійсно виглядали як герої мультфільмів. Як і щороку проводили Лисячий біг. А в останній день табору проводили теренівку. Тут юнацтво бігало по гуртках і разом вирішувало завдання, які давали їм інструктори. Це все знімали на відео, адже не кожен день можна побачити такі веселі й неповторні кадри.
Благодійність – одне з провідних завдань організації. Цьогоріч буковинські пластуни спільно з обласним Фондом допомоги дітям, хворим на рак та лейкемію "Подаруй дитині життя" проводили акцію, спрямовану на підтримку онкохворих дітей Чернівецької області. Зміст акції полягав у наступному: на території МТК "Кали­нів­сь­кий ринок" з 10.00 до 13.00 члени НСОУ Пласт роздавали інформаційні листівки, в яких зазначені логотипи та реквізити Фонду, прохання про допомогу. Спіль­ними зусиллями зібрали майже 5 тис. грн. Також чернівецький осередок Пласту НСОУ передав  аудіокниги Сат-Ок «Земля Солоних скель», створені громадським рухом "Гуртом" для незрячих людей.  
В планах значне збільшення чи­сель­ності організації в Чернівцях.

 Відомі пластуни
В різний час до Пласту належала і належить велика кількість відомих людей в абсолютно різних сферах громадського життя – від кулінарії до військової справи. Це такі відомі буковинці, як Ірина Вільде (1907-1982), українcька письменниця, депутат ВР УРСР, з  відомих на всю Україну – Степан Бандера, Роман Шу­хевич, Дарія Цвек (авторка відомих кулінарних книг), американська співачка з українським корінням Квітка Цісик, митрополит Андрей Шептицький. На сучасному  етапі до Пласту належать колишній патріарх УГКЦ кардинал Любомир Гузар, всесвітньо відомий економіст, засновник Римського клубу Богдан Гаврилишин, один із провідних науковців компанії ІВМ, співрозрозробник технології, що уможливила появу жорсткого диска Любомир Романків, нещодавно занесений до списку найвідоміших науковців США.
Також пані Таїсія ділиться своїми історіями про враження дітей. «На святкуванні Нового 2013 року дівчатка згадували події з їхнього життя, які їм найбільше запам’ятались. Всі без винятку діти перелічували події з їхнього пластового життя – перший табір, цікава мандрівка, ювілейна міжкрайова пластова зустріч у Львові до 100-річчя Пласту. Для мене це показник того, що Пласт робить життя дітей цікавішим, більше наповненим, завдяки позитивному оточенню сприяє формуванню в них правильних цінностей. Батьки наших вихованців також часто відзначають позитивні зміни в своїх дітях після долучення до пластового виховання».
Оксана КУЦАК
Фото Таїсії НАКОНЕЧНОЇ
Переглядів: 472 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz