НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Вівторок, 23.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Липень » 11 » Найбільше абітурієнтів хочуть стати поліглотами та економістами
08:58
Найбільше абітурієнтів хочуть стати поліглотами та економістами
Під Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича розпочався вступний ажіотаж
Ми всі вчилися потроху
Чому-небудь і як-небудь.
(О. Пушкін "Євгеній Онєгін")
У липні разом з півнями прокидаються не тільки працьовиті селяни, але й абітурієнти. Ще тільки починає світати, а позавчорашні учні разом з батьками чи бабусями чергують під стінами вишів. Сонні, позіхаючи, вони сентиментально поглядають на  величну колишню резиденцію буковинських митрополитів і переглядають документи. Аби нічого не забути, аби якнайшвидше пройти, повернутися додому і спокійно відпочивати. Саме такі міркування і лідерські здібності абітурієнтів спричинили під Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича справжній ажіотаж. Незважаючи на те, що термін подачі документів триватиме до кінця липня, люди вистоюють шалені черги до самого вечора. Приймальна комісія з розумінням ставиться до такого напливу, але, навіть працюючи понаднормово, працівники фізично не встигають прийняти за один день всіх охочих.
Пропустіть, ми з Вінниці!
З такими словами і зі сльозами на очах мама абітурієнта просила пропустити її дитину без черги. Оскільки зупинитися в Чернівцях їм ніде, винаймати квартиру чи номер в готелі нема грошей.
– Я не знаю, що ми будемо робити, якщо не пройдемо сьогодні. Ми аж з Вінниці приїхали! Ви знаєте, як це далеко? Де зупинитися до завтра – теж не знаю. Хіба що на лавиці в сквері будемо ночувати. Аби вже вступити, тоді б з полегшенням можна зітхнути, – каже схвильована Надія Гаврилюк.
Поряд з іншими мужньо пильнує свою чергу бабуся випускниці Дра­ницької школи Валентина Флорескул. – Плечі вже в’яли від ранку. Але ж треба чекати. Донька – на заробітках, то мушу я водити онучку до університету. Досі не знала, де він знаходиться, але знайшли. Думаю, встигнемо сьогодні. Хоча в списку 356, – спокійно розповідає жінка. І продовжує, що університетів не закінчувала, все життя на полі пропрацювала. Але ж кому не хочеться, щоб діти і онуки жили краще і легше?

І все буде круто!
Самі ж абітурієнти спокійніше ставляться до вступної кампанії. Спілкуються, знайо­м­ляться, через телефон «си­дять» у соціальних мережах. Дехто черговий раз переглядає стенди зі всіма можливими спеціальностями. Зва­жує всі "за” і "проти”.
– Найважче те, що необхідно довго чекати, дуже великі черги. Я тут з сьомої години. Не хотіла чекати 20-го липня, бо хочу на море, – ділиться  Ірина Дерев’янко.
¬ Ти хоч з сьомої, – додає інший абітурієнт, – а я о пів на шосту був вже під універом. Страшенно хочу обідати і спати. Але боюся втратити чергу. Мужньо витримаю до кінця і піду відпочивати. І все буде круто. Точно знаю, що вступлю, бо маю високі бали ЗНО, – серйозно каже майбутній історик Олег Скрипник.

 Черги створюють через психологічний момент
Як розповів відповідальний секретар приймальної комісії ЧНУ ім. Ю. Федь­ко­вича Тарас Звоздецький, вступ­на кампанія проходить у звичному режимі.
У перші дні було небагато людей, оскільки ще не у всіх були сертифікати. Нині резу­льтати тестування отримали вже всі, тож і кількість вступників істотно збільшилася.
– За один день разом з електронними приймаємо по 1100-1700 заяв. Цього року багато абітурієнтів подають електронні заяви, що досить зручно. В такому разі не потрібно стояти в чергах. Чому зараз такий ажіотаж? Для мене це також не дуже зрозуміло, тому що є цілий місяць. Черги створюють ті, хто подає заяви на перший курс за результатами тестування. Во­ни змогли б спокійно подати паперові документи у 20-х числах. Але це психологічний момент, вони хочуть чим швид­ше здати, – каже Тарас Іва­нович.
За його словами, найбільш популярними серед вступників, які подають документи на перший курс, є факультет іноземних мов, економічний, педагогіки, психології та соціальної роботи. Юридичний ж цього року не потрапив навіть у п’ятірку. Лідирує також географічний і біологічний.

ОПОРА спостерігає за вступною кампанією
Високу якість електронної системи подачі документів оцінила громадянська мережа ОПОРА, яка проводить спостереження за вступною кампанією до всіх вищих навчальних закладів. В ОПОРІ зазначають, що у 2012 році процес реєстрації абітурієнтів у Єдиній базі не був налагоджений належним чином – працівники приймальних комісій не могли оперативно зареєструвати абітурієнта, тому спостерігали черги. "Цьогоріч представники громадянської мережі ОПОРА, які ведуть спостереження за роботою 44 приймальних комісій вищих навчальних закладів, скарг на роботу Єдиної бази не отримували", – повідомляють у громадянській мережі. За інформацією спостерігачів, більшість працівників та адміністраторів, які вносять дані про абітурієнтів до Єдиної електронної бази з питань освіти, наголошують на справності системи, порівняно з минулим роком.  У громадянській ме­режі повідомляють, що цього року значно збільшилася кількість абітурієнтів, які ви­рішили подавати документи не безпосередньо у прий­мальні комісії, а користуватися системою електронного вступу. Це насамперед спричинено зручністю використання онлайн-системи, адже тепер вступнику не потрібно їхати у вищі навчальні заклади та стояти у чергах до прий­мальних комісій.

У лідерах –  КНУ ім. Шевченка
Однак більшість абітурієнтів поки  що довіряє традиційній формі подання заяв про вступ. За кількістю поданих заяв лідирують три столичні університети: Київський національний університет ім. Шевченка, Національний авіаційний університет та НТУУ "Київський політехнічний ін­ститут". Також популярними серед абітурієнтів є Львів­ський національний університет ім. Франка, Національний університет "Львівська політехніка", Національний педагогічний університет ім. Дра­гоманова, Харківський національний університет ім. Кара­зіна, Київський національний економічний університет  ім. Ге­тьмана, Дніпро­петров­ський національний університет ім. Гончара, а також Київський національний торговельно-економічний університет.
Нагадаємо, у 2013 році абітурієнти мають право подати документи до 5 вищих навчальних закладів та на 3 спеціальності в кожному з них (максимум 15 спеціальностей). Вступна кампанія 2013 року розпочалася 1 липня. Прийом документів від осіб, які для вступу на навчання мають проходити творчі конкурси у вищих навчальних закладах, закінчується 20 липня. Самі ж творчі конкурси проводять у декілька сесій від 11 до 31 липня 2013 року включно.
Ми ж бажаємо абітурієнтам успіху та взаєморозуміння. Пам’ятайте, що часу для подачі документів ще достатньо. А лідерські здібності та ерудицію не обов’язково проявляти у вступних чергах. Найкраще їх оцінять в період навчання.
Альона ЧОРНА
Фото автора
Переглядів: 402 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz