НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Четвер, 25.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Серпень » 5 » Новації у застосуванні реєстраторів розрахункових операцій
12:23
Новації у застосуванні реєстраторів розрахункових операцій
У зв’язку із затвердженням нового держреєстру реєстраторів розрахункових опе­­­рацій 30 липня у Головному управлінні Міндоходів у Чер­ні­ве­цькій області відбувся перший обласний семінар «Запро­вадження РРО з контрольною стріч­кою в електронній формі» для платників податків Буко­ви­ни. У заході взяли участь Павло Сидоров, начальник відділу контролю за проведенням розрахункових операцій Міністер­ства доходів і зборів України, Олександр Гончаров, представник Асоціації «Українські технології товарно-грошового обігу», Ярослав Городенський, голова комісії з проведення реорганізації ДПС у Чернівецькій області, Микола Загарюк, начальник управління податкового та митного аудиту Головного управління Міндоходів у Чернівецькій об­­ласті, представники центрів сервісного обслуговування регі­о­ну та платники податків.
Важливе питання, яке обговорювали на семінарі й для чого, власне, він і був проведений, – це зміни та нововведення у податковому законодавстві. Починаючи від січня цього року, відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєст­раторів розрахункових опе­­рацій у сфері торгівлі, громадського харчування та пос­луг» користувачі касової техніки повинні звітувати до органів Міндоходів в електронному вигляді. Саме для цього РРО ма­ють бути оснащені електронними стрічками, на яких формуватимуть копії розрахункових документів і  фіскальних звітів. Раз на добу цей звіт автоматично передаватимуть до серверу обробки інформації Міндоходів України.
Восьмого липня Міністер­ство затвердило державний реєстр РРО, у другій частині яко­го вказано перелік техніки, первинна реєстрація якої заборонена. Це ті касові апарати, які раніше були у користуванні платників, однак зараз їх не випускають. Сьогодні у реєстрі вже налічується 53 моделі касової техніки, що не відповідає вимогам часу і закону.
Таким чином, від 1 жовтня  у всіх платників податків, які будуть і далі використовувати старі моделі РРО, їх реєстрацію буде примусово скасовано територіальними органами Міндо­ходів області. До суб’єктів господарювання застосовуватимуть штрафні санкції, встановлені законодавством. Тому, нез­важаючи на те, що відповідальність за невиконання цих вимог перенесене на 1 січня 2014 року, вилучення з Держав­ного реєстру касової техніки старого зразка призведе до настання відповідальності у кожного підприємця названих сфер, який не оновив  РРО.
– Останні зміни, які відбулися у регулюванні правових відносин щодо касових операцій, є суттєвими для представників бізнесу і для представників Міністерства доходів та зборів України. Саме тому ми хотіли в черговий раз загострити увагу власників касової техніки, – пояснив голова комісії з проведення реорганізації ДПС у Чернівецькій області Ярослав Городенський.
Як зазначив начальник відділу контролю за проведенням розрахункових операцій управління податкового та митного контролю Міністерства доходів і зборів України Павло Сидоров, мета цього семінару – переконати, що перехід саме на таку систему звітності необхідний, зручний і вигідний.
– Наголошую, що сьогодні йдеться про подання звітності лише в електронній формі,  жодних змін у порядку застосування паперової звітності не відбулося. Використання РРО в електронній формі означає повну модернізацію процесу готівкових та безготівкових операцій в нашій країні, перехід від паперових носіїв інформації до електронних. Це покращує та спрощує названі процеси в тому плані, що виключає будь-які помилки у звітності. Навіть у пер­ші два тижні липня законодавство дозволяло застосовувати штрафні санкції за неподання звітності у такій формі, однак жодний підприємець не постраждав, оскільки ми намагаємось підходити до цього питання з розумінням. В Україні більше 100 тис. бізнесменів  уже передають  контрольно-звіт­ну інформацію в електронній фор­мі, - пояснив представник міністерства.
Павло Сидоров детально розповів про механізм роботи РРО з контрольною стрічкою в електронній формі та відзначив переваги цього процесу. За словами фахівця, при оснащенні РРО електронними стрічками суб’єкт господарювання не по­винен буде нічого заповнювати вручну, а в міністерство надсилатимуть лише копію необхідних документів. Також це дасть можливість надавати інформацію про свою діяльність, будучи далеко від місця роботи. Новий спосіб звітності призведе до мінімізації податкових перевірок, оскільки зростає взаємна довіра держави та підприємця. Запровадження нових норм дозволить спростити порядок процесу друкування, здавання  та зберігання  звітів. Відстро­чення терміну застосування штрафних санкцій, на його думку, не означає, що виконувати вимоги закону слід починати в останній день, адже кожному підприємцю потрібен певний час для модернізації та адаптації техніки до нових умов – навчитися як правильно  користуватися  та  виправляти допущені помилки  до того часу, коли у них виникатиме фінансова відповідальність  за неподання звітності в електронному вигляді.
За даними Головного управління Міндоходів у Чернівецькій області, на сьогодні у краї успішно пройшли пер­со­налізацію в Системі зберігання та збору даних реєстраторів розрахункових операцій Міністерства доходів і зборів 1738 РРО, що складає майже 43% від загальної кількості зареєстрованих в територіальних органах Міндоходів області касових апаратів.
Відсоток платників, які вже використовують автоматичну пе­редачу даних про готівкові опе­рації та перевищили загальнообласний рівень в розрізі районів такий: Вижницький район – 64,9%; Сторожинецький район – 50%; Кіцманський район – 46,23%; Новоселицький район – 46,22%; Сокирянський район – 42,92%.
І хоча до 1 січня наступного року за неподання електронної звітності платників, які використовують касові апарати у своїй діяльності, не штрафуватимуть, Міністерство доходів і зборів України просить не зволікати, а якнайшвидше зорієнтуватися та уникнути  відповідальності.
Оксана КУЦАК


Переглядів: 323 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz