НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Четвер, 28.03.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 11 » Область – найменша, а хабарі – найбільші
09:30
Область – найменша, а хабарі – найбільші
Напередодні Дня журналіста відбулася прес-конференція прокурора Чернівецької області Петра Коваля. 
Йшлося про підсумки діяльності прокуратури з початку року. Найбільше зацікавлення викликали справи про одержання неправомірної вигоди (хабара). Саме ця тема стала провідною під час зустрічі з представниками ЗМІ.
Спершу Петро Андрій­ович розповів, що згідно з новим КПК набагато зменшилася кількість осіб, яких тримають під вартою. Якщо раніше СІЗО було переповнене (близько 600 осіб), то на час нещодавньої перевірки було 287. Це пов’язано з тим, що були застосовані інші міри запобіжного заходу. Серед яких: особисте зобо­в’язання – 219; домашній арешт – 68; застава – 11; тримання під вартою – 85. Також посадовець повідомив, що протягом останнього тижня на Буковині скоєно чотири вбивства, три з яких уже розкрито.
Далі перейшли до обговорення подальшої долі заступника голови однієї з районних рад м.Чернівці, який отримав хабар 810 тис. грн. Нагадаємо, прокуратура Буковини спільно з працівниками Управління СБУ в Чер­нівецькій області затримала 02.06.2013 р. громадянина Ш.
– Чиновник вимагав ці гроші після того, як до нього звернувся директор ринку, щоб посприяти у погодженні проекту реконструкції одного з міських ринків. Після чого отримав позитивну відповідь, за умови, якщо буде виплачена відповідна сума – 960 тисяч гривень. Далі вони «сторгувалися» і дійшли до суми 810 тисяч гривень. Тепер багато чуток, що це могла бути підстава. Але протягом не одного місяця проводили оперативні заходи згідно з рішенням суду. Оскільки депутат гроші отримав через свого брата. Я вважаю, що протиправні дії були доведені повністю, і оскільки він – депутат районної ради, мною винесена постанова про правопорушення за правовою кваліфікацією – ч.5 ст.368 (одержання неправомірної вигоди службовою особою). Міра покарання передбачає до 12 років позбавлення волі. Сьогодні (04.06.13.) в суді вирішуватиметься питання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, – наголосив прокурор Чернівецької області Петро Коваль. І додав, що розглядають питання у суді й про заставу: від 80 до 300 тисяч мінімальних заробітних плат. Це десь від 100 тисяч гривень до 420 тисяч гривень. Хочу сказати відверто про свою позицію. Якщо беруть такі великі неправомірні вигоди, значить є кошти й на те, щоб внести заставу. Від­повідно є закон і його слід виконувати. 
Не оминули і справу стосовно начальника управління у справах захисту прав споживачів у Чернівецькій об­ласті, який одержав неправомірну вигоду – 10 тисяч гривень за непроведення перевірки магазину. 
– Справа була скерована до суду. За рішенням суду колишнього чиновника виз­нали винним за ч.2 ст.368 ККУ. Призначено покарання у вигляді позбавлення волі терміном на п’ять років. Однак на підставі ст. 75 ККУ його звільнено від відбування покарання з випробувальним терміном 2 роки і призначено додаткове покарання – позбавлення права обіймати посади на два роки та позбавлення сьомого рангу державного службовця, – наголосив Петро Коваль.
Також завершено розслідування справи голови сільської ради, який одержав хабар 130 тисяч доларів за надання в оренду земельної ділянки водного фонду (ставка) площею 9,77 га на тривалий термін – 49 років. Цю справу скеровано до суду для розгляду по суті. У ході слідства також встановлено, що рішення про надання цієї земельної ділянки водного фонду в оренду посадовець підробив, адже сесія сільської ради його не розглядала і не приймала.
– Коли мені доводиться доповідати про ці справи, у столиці також дивуються, що область ніби найменша, а хабарі чи не найбільші в Україні, – поділився наболілим прокурор.
Наступне питання стосувалося народного депутата України Ро­мана Ванзуряка, який нещодавно повідомив, що «представник прокуратури замість того, щоб наглядати за виконанням чи прий­няттям рішень виконкомом міської ради, зайняв дуже добру позицію для себе – отримав земельну ділянку і  житло площею 100 квадратних метрів». За словами нар­де­па, ухвалення такого рі­шення порушило процедуру законності, оскільки не було внесене до порядку денного і не було опубліковане на сайті міської ради. Щодо цієї проблеми прокурор заявив, що найближчий виконком Чер­ні­ве­цької міської ради прийме рішення забрати у представника прокуратури незаконно отримане ним у травні житло.
Поцікавилися у Петра Андрі­йовича, чи каратиме прокуратура підприємців 5-го сектору Кали­нівського ринку, які перекрили вулицю Го­ловну. Оскільки підприємці скар­жаться, що секретар Чер­нів­ецької міської ради сказав, що ними займеться прокуратура за завдання збитків місту. Петро Коваль каже, що його відомство протестувальниками не займатиметься: «Не потрібно нікого лякати прокуратурою. Навіть якщо у діях тих людей і є правопорушення, то цим займатиметься УМВС, а не прокуратура».
Під час прес-конференції Петро Коваль також зазначив, що до першочергових завдань органів прокуратури входить і виявлення фактів заборгованості із заробітної плати. За результатами прокурорського контролю відшкодовано понад 2 мільйони гривень. До того ж розпочато п’ять кримінальних проваджень, з яких одне – за невиплату зарплати 153-м працівникам КП «Між­на­родний аеропорт «Чер­нів­ці».
Альона ЧОРНА
Переглядів: 361 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz