НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Субота, 20.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Липень » 19 » Петрівський ярмарок здивував ЧЕРГОВИЙ раз
16:56
Петрівський ярмарок здивував ЧЕРГОВИЙ раз
Минулими вихідними  у Чернівцях пройшов 15-й ювілейний Петрівський ярмарок. Протягом двох днів чернівчани та гості міста мали змогу поярмаркувати та відвідати концертні програми. Загалом цьогоріч у заході взяли участь підприємці з 23-х регіонів України. Також представили свою продукцію й іноземні підприємці: люблінські майстри торгували виробами з кераміки. На п’яти площах Чернівців та прилеглих вулицях діяли виставки-продажі товарів народного споживання, продовольчих товарів, хлібобулочних та кондитерських виробів, продукції бджільництва, будівельних матеріалів, меблів, автомобілів, презентували послуги банківських установ, страхових компаній, рекламних агенцій та туристичних фірм. У рамках міського свята відбувся благодійний аукціон «Подаруй дитині життя» та чимало розважальних заходів: показ мод, спортивні змагання, пивні забави, концерт відомих українських гуртів. Традиційно батькам немовлят, які народилися у день Петрівського ярмарку, вручили дитячі візочки.
 Більшість майстрів – самоучки
На площі Турецької криниці традиційно розмістилися народні майстри. В поле зору одразу потрапляє величезна кількість картин, прикрас, дерев’яних виробів, глиняного, розмальованого посуду. Тут таки можна було спробувати себе в якості гончарів, пройшовши майстер-клас від знаних фахівців своєї справи. Дехто спробував зробити свисток, дехто чашку. Здебільшого аматорські вироби були схожі на пародійне мистецтво, але все ж таки свою позитивну арт-місію вони виконали.
Приклад високого таланту продемонстрував відомий різьбяр з Івано-Франківщини Ва­силь Піхманець. У його до­роб­ку дзеркала, картини. Майже всі на мисливську тематику: олені, кабани, лебеді. Пан Василь розповідає, що картини виготовляє за старовинною технологією виготовлення ікон. 
– Я – самоучка, але з самого раннього дитинства вмів добре малювати. Так крок за кроком переймав досвід у старших і сам навчився різьбярству, – розповідає чоловік. І додає, що на одну роботу йде в середньому три-чотири дні. Майстер зізнається, що порівняно з минулими роками торгівля різко впала. – Але я задоволений, бо роблю те, до чого душа лежить. Його вироби купували в США, Ні­меч­чину, Італію. Багато картин прикрашають ресторани У­країни. Як за таку копітку роботу править невисоку ціну. Наприклад, велике дзеркало у дерев’яній, мисливській оправі коштує лише 850 гривень.
Про низьку купівельну спроможність каже і заслужений майстер народної творчості України Василь Казно­вець­кий, який приїхав з Тер­нопільщини. На ярмарку представив вироби з лози. Розповідає, що лозоплетінням займається вже 30 років. Усе життя з дружиною віддали цій благородній праці. 
– Дружина померла,  тепер важко самому плести. Бо знаєте, як то все життя разом…, – сумно каже чоловік. Нині своє вміння він передає учням. – Багато молоді приїжджає до мене вчитися: і зі Львова і з Дніп­ро­пет­ровська. 
Під час ярмаркування зас­лужений майстер також збирав гроші на відновлення пам’ятника Тарасу Шевченку, який розмістив у себе на подвір'ї в селі Млинівці Кременецького району. 
– Відколи 1985-го цей пам'ятник привезли у село, все ніяк йому місця не могли знайти. Тоді ще колгосп був імені Шевченка. Нікому руки до нього не доходили. То на толоці лишать, то на тракторній бригаді. Я забрав уже із току, де люди корови пасли. Спе­ціально найняв дві фіри, бо як інакше таке важке перевезеш, – каже пан Василь. На благородну справу витратив близько 5 тисяч гривень. Але цього недостатньо. Тож доводиться збирати пожертви. 
Не вистачало на площі Турецької криниці знаних всім ковалів. Цього року жоден з них не представив свої вироби.  

 Майже взуттєва площа
Центральну площу можна було на ярмарку охрестити «взуттєвою». Оскільки саме цієї продукції тут  було найбільше. Чер­нів­чани купували дешеве взуття і собі, й сусіду. 
– За пару шкіряного взяття віддала лише 70 гривень. Зараз ще доньки підійдуть, їм щось прикупимо. А  то в наш час таке все дороге,  а тут розпродаж, – тішиться Євгенія Гаврилюк. Хочеться таки вірити, що те шкіряне взуття насправді довго прослужить всім покупцям.  Також підприємці представили на центральному майдані косметику, одяг, тканину, іграшки. Таким крамом було наповнена і вулиця Івана Франка. 
На Театральній площі все було в шоколаді й солодощах. Морозиво, мед, тістечка, хлібобулочні вироби.  Дармових тортів не було, зате роздавали печиво з «нутелою». Тим, хто не любить солодке, пропонували ковбасу, м’ясо і різні наливки.  
Крім цього, провели ряд спортивних заходів: турнір з шахів, футбол «Буковина» – «Авангард». А студенти-хіміки презентували хімічну солянку.

 Гроші 
для дітей
Члени молодіжної організації "Молодь Буковини" збирали на Петрівському ярмарку гроші для вихованців Оршо­вецького дитячого будинку. Хлопці й дівчата розмістили скриньку і плакат на розі вулиць Емінеску та Ватутіна. 
– Це вже не перша наша благодійна акція. Мета – допомогти сиротам. Ми усвідомлюємо, що цих грошей недостатньо, щоб вирішити всі проблеми дітей. Але як-то кажуть: з миру по нитці – голому сорочка, – розповідають організатори.
Завершилося дводенне дійство концертом на Соборній площі. Для буковинців  виступив етногурт «Дрим­ба­Да­Дзига», дует «Врода», колектив «Мандри» та «Мед Хедс». Заправляв вечірнім шоу ведучий Фагот. Артист говорив дівчатам компліменти, розповідав як любить Чернівці і як йому подобається прогулюватися історичними вулицями. Відтак за таку щирість Фаготу довелося «відстрілюватися» автографами та фотографуватися на згадку. Сподобався містянам і колектив "Лісапетний батальйон", який виступив днем раніше, у суботу.
Загалом, всі промахи в ор­ганізації ярмаркування «нак­рили» піснями й танцями. Кому ж хочеться згадувати про недоліки, коли ноги гудуть від данців, а голова – від медової випивки? Та не всім до душі були саме ці спокуси. Тому далі слово за петрівськими кри­тиками.

 Були 
і є нарікання
Спілкуючись з підприємцями та відвідувачами нинішньої ярмарки, чітко окреслюється кілька промахів у організації свята.
1. Намети, які видали підприємцям, виявилися надзвичайно низької якості. Тому під час несподіваної зливи вони протікали, через що попсувалося багато краму. Деякий навіть поплив за течією (вулицею Івана Франка).
2. Відсутність розширеної рекламної кампанії. Про наш ярмарок знаємо тільки ми і деякі підприємці з України. Приїжджа  делегація із-за кордону чомусь майже нічого не купила. А більшість чернівчан оглядали товар з музейною цікавістю. Тож багатьом учасникам довелося потішатися грамотою за участь у ярмарку.
3. Торговельні фанерні будки здали підприємцям у занедбаному, брудному стані. Не знайшлося навіть відповідального, хто б протер ганчіркою скло на будці. Хоча, якщо пам’я­таєте, у 2012 році посадовці обіцяли покращувати їхній зовнішній вигляд, щоби будиночки гармонійно вписалися у площу Ту­рецької криниці. Як вони вписуються ми вже бачимо не перший день. 
4. Чимало нарікань лунає на «Китай». Зокрема чернівчанин Леонід Коблецький розповідає, що автентичний ярмарок треба зберегти автентичним, побільше за­лучати народних умільців, а китайську продукцію люди й так знають, де купити.
5. Щодо самих відвідувачів. Поширений слід будь-якої тусовки: папірці, побиті пляшки стали фішкою і цьогорічного Пет­рівського ярмарку. 
Виправляти промахи треба комплексно: кожному навести порядок у свідомості  та підкачати організаторські здібності, а потім вже межи люди виходити з високо піднятими головами і щирими посмішками. 
Альона ЧОРНА
Фото автора 
Переглядів: 477 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz