НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     П`ятниця, 29.03.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Липень » 19 » Працювати легально – означає не бути рабом
16:58
Працювати легально – означає не бути рабом
Для когось літо – час відпочинку, а для когось – можливість підзаробити. Сезонні вакансії в літніх барах, ресторанах, аграрному секторі, навіть в офісах фірм приваблюють багатьох.  Починаються «трудові міграції»: хтось їде в пошуках заробітків до великих міст, а хтось, навпаки, прямує до сільської місцевості, щоб влаштуватися на роботу хоча б на пару місяців. Але найчастіше їм пропонують попрацювати без передбаченого законодавством оформлення трудових відносин. Та «економлячи» на сплаті податків із зарплат найманих працівників, водночас підприємство позбавляє їх будь-яких соціальних гарантій. Люди погоджуються, по суті, стати рабами, нехай і тимчасово. Роботодавець не має щодо них жодних зобов'язань і може навіть не заплатити за працю.
«Працював минулого літа на садових роботах в одному з районів області.  Досить важко, від зорі до зорі. Вся оплата – тарілка борщу і 10 гривень на день, – розповідає безробітний чернівчанин Ві­та­лій. – Жити ж якось треба. Зараз літо, буду знову шукати – може, десь на фермі чорноробочим».
Власники підприємств добре знають, що внаслідок кризи багато людей потрапили у безвихідне становище, і користуються цим. «Ми працювали на підприємстві під Чернівцями, – каже мешканка Кіцманщини Півонія. – Коли настав час розраховуватися, нам не заплатили й половини обіцяного. Хотіли скаржитися, та кому? Офіційно нас на роботу не оформили».
З такими ризиками нелегальні працівники зіштовхуються не тільки на сільськогосподарських роботах. Неле­гальна робота не дає жодних гарантій і в місті. Зокрема, це серйозна проблема навіть для столиці України. Сюди масово їдуть люди з провінції, щоб працювати на будівництві, продавати товари на ринках, працювати на виробництві. І дуже часто - нелегально. Мас­штаби явища вражають. За даними Інституту демографії і соціальних досліджень, у Києві близько мільйона трудових мігрантів живуть без реєстрації. Вони, як правило, мало отримують, працюють без відпустки і живуть в жахливих умовах (найчастіше знімають тільки ліжко, без можливості повноцінно відпочити). Зрозуміло, що в разі нещасного випадку на виробництві роботодавець не несе перед ними жодних зобо­в'язань.
«Скаржитися у таких випадках нікому, деякі намагалися, але нічого не домоглися, – каже мешканець Заставни Михайло, який уже сім років їздить на заробітки до столиці. – Ми абсолютно безправні, по суті, нас ніби й нема. Дивно, що держава цього ніби не помічає».
Проблема дійсно серйозна. За даними уряду, в Україні з 20 мільйонів працездатних громадян офіційно працюють лише 13 мільйонів. Ще близько 5 мільйонів людей залишаються поза легального ринку праці. Мало того, що мільйони громадян країни абсолютно безправні, багато втрачає й держбюджет.
В Європі ситуація з чорним ринком праці набагато легша, хоча, за деякими даними, 5% європейців іноді працюють нелегально. Проте влада ЄС досить успішно веде з цим боротьбу – нелегальне праце-влаштування визнано тут но­вою формою рабства. 
Цікавими є дані опитування, проведеного мережею інс­титутів TNS Opinion & Social (було опитано 26755 європейців, старших 15 років у 27 країнах-членах ЄС, похибка вибірки становить 1,9-3,1%). На думку респондентів, найбільший ризик викриття нелегальної роботи - в улюбленій українськими гастарбайтерами Португалії (так вважають 50% респондентів), далі йдуть Литва (47%) і Естонія (46%). Найменший ризик – у Швеції (14%), Данії (16%) та Болгарії (18%). 
При цьому 60% респондентів вважають, що покаранням за нелегальну роботу є сплата всіх податків і виплат по соціальному страхуванню разом зі штрафом, 18% – сплата податків та соціальних відрахувань без штрафу, 7% – ув’язнення. Насправді в ряді країн ініціюють суворіше покарання за працевлаштування громадян інших держав, які не мають відповідного дозволу. Врешті-решт, серед опитаних 41% вважає, що найчастіше таку роботу виконують безробітні, а 23% вважають, що це нелегальні мігранти. 
Лише за три місяці цього року Головне управління Мін­доходів у Чернівецькій області виявило 167 нелегальних працівників, які працювали без укладання трудових угод. Це результати 26 перевірок від початку року. Порушення трудового законодавства виявили майже у всіх перевірених.
Припустившись такої «оп­тимізації» при сплаті податків, роботодавці змушені будуть сплатити до місцевого бюджету майже 40 тис. грн. податку та штрафних санкцій. Крім того, на порушників складено 16 протоколів про адміністративні правопорушення. А за минулий рік інспектори праці виявили в області 267 офіційно неоформлених осіб. Біль­шість з них працювала у приватних підприємців.
Андрій СКОРЕЙКО
Переглядів: 359 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz