Великий піст є найдовшим і найважливішим серед інших багатоденних постів. Цього року він триватиме від 18 березня до 5 травня. Священики вкотре наголошують, що піст – це насамперед час побути наодинці з Богом та собою, а обмеження в їжі лише сприяє духовному очищенню. Піст може бути 6 ступенів суворості, які кожен вірянин обирає для себе особисто: повна відмова від їжі, якої дотримуються деякі ченці; сухоїдіння – холодна їжа без додавання рослинної олії; рослинна їжа без олії може бути підігрітою; під час приготування їжі можна використовувати рослинну олію; до раціону входить риба; найлегший піст – усі продукти, крім м'яса.
Ще кілька правил дотримання посту: У понеділок, середу і п'ятницю один раз на день харчуйся холодною їжею без олії. У вівторок і четвер один раз на день їж гарячу їжу без олії. У суботу та неділю дві на день можна вживати їжу з олією і виноградне вино (крім суботи Страсної седмиці). У Велику п'ятницю (3 травня) дозволено пити тільки воду. У Велику суботу (4 травня) також бажано відмовитися від їжі або харчуватися дуже скромно. У Благовіщення (7 квітня) та Вербну неділю (28 квітня) можна вживати в їжу рибу. У Лазареву суботу (27 квітня) не можна вживати рибу, але дозволено їсти рибну ікру. У великі свята, дні шанування святих, також дозволено таке: по понеділках, вівторках і четвергах їсти гарячу їжу з рослинною олією. А по середах та п'ятницях від олії слід відмовитися.
Дозволені продукти: Можна вживати продукти рослинного походження: овочі (свіжі й заморожені), гриби, фрукти і сухофрукти, бобові, насіння, зелень, пряності, крупи, соління, квашення, мариновані овочі та ягоди, соки та варення, сухарі, сушки, пісний хліб, киселі й чаї.