НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Субота, 20.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 27 » У Коболчин – місити глину
07:37
У Коболчин – місити глину
Якщо свій пляжний відпочинок ви цього літа плануєте не на далеких морях, а на Дністровському водосховищі, пропоную на кілька годин покинути водні розваги і відвідати село Коболчин у Сокирянському районі. Коли під’їдете до села, запитайте у когось
із місцевих, як знайти музей гончарства. Якщо ж абориген вам трапиться не дуже культурно підкутий, цікавтеся дорогою до школи. Саме у дворі нової школи та у приміщенні старої розташувався цей музей.
Створено його зусиллями однієї людини – Івана Івановича Гончара. Він особисто об’їхав возом весь Коболчин та довколишні села, щоб зібрати багатющу колекцію старожитностей, унікальних предметів селянського побуту, які вже давно вийшли з ужитку та дивом збереглися. Тож у музеї ви побачите далеко не лише гончарні вироби. Цей невгамовний ентузіаст у свої 72 роки завзято проводить екскурсії, продовжує формувати експозицію, здійснює менед­жмент музею та ще й керує самодіяльним хором "Калина" (музичний номер гостям забезпечений) і навчає дітей свого ремесла в гуртку "Керамік". У тому, що педагогіка – друге після гончарства покликання Івана Івановича, ви переконаєтеся, якщо приїдете з дітьми. Він миттєво знаходить спільну мову з маленькими відвідувачами, запалює їх своєю енергією. Ви й незчуєтесь, як ваш малюк вже захоплено міситиме шматок глини, а потім ліпитиме з нього півника-свистунця під веселі настанови директора музею.
Те, що в Івана Гончара прізвище так вдало збіглося зі справою його життя, звісно ж, не випадковість. Гончарів у Коболчині багато, як і гончарів. Тут виготовляли посуд із глини з давніх часів. У молдавській грамоті XV століття село згадується як центр гончарства. До Другої світової війни в селі гончарював кожен третій. Було навіть більше десятка жінок-гончарів – вкрай рідкісна ситуація.  Історії села відведено чималий розділ експозиції музею, і викладено її не в нудних пожовклих паперах, а в предметах, якими послуговувалися наші предки. У просторих світлих приміщеннях колишньої школи відтворили давні інтер’єри. Є тут пречудові різьблені меблі, неперевершені бесс­араб­ські килими, доріжки, вишиті гладдю рушники, скатертини, фіранки. Ну, і, звичайно, ціла тисяча горщиків та глечиків, створених багатьма поколіннями кобо­лчинських гончарів.  
Оксана ДОВГАНЬ
Переглядів: 496 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz