НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Четвер, 25.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 3 » Вам ті, що лікують, чи ті, що є*?
12:10
Вам ті, що лікують, чи ті, що є*?
Дещо про дорогі брендові ліки та їхні дешеві копії
Вам доводилося, запитуючи в аптеці певний препарат, почути пропозицію фармацевта придбати інший? Мовляв, це цілковитий аналог того, що вам потрібно, та й ціна ж бо набагато привабливіша. Але наскільки ідентичні ці аналоги?

У фармацевтиці роблять великі справи і крутяться ще більші гроші. І ринок поділений між оригінальними (брендовими) препаратами та їхніми копіями (дженериками).  
Оригінальний (брендовий) препарат – це торгова назва препарату певної фірми, котра першою в світі почала виробляти ці ліки. П’ять-шість таких брендів щодня мозолять нам очі під час кожного рекламного блоку. Але ж розробник має право заробити на своєму винаході! Адже ліки потрібно віднайти, провести клінічні випробування, отримати патент і вивести на ринок поряд з іншими конкурентами. Фірма витрачає колосальні суми, використовує працю сотень фахівців, а натомість гарантує ефективність і безпеку нового препарату, унікальність технології, якісне очищення сировини і достовірність клінічних випробувань. Через це ціна таких ліків висока, вони володіють патентним захистом на 10-15 років. Це означає, що інші виробники не мають права виготовляти лікарські засоби з повністю ідентичною формулою і такою ж назвою. Проте ніхто не забороняє використовувати ту саму діючу речовину (адже саме вона справляє лікувальний ефект) в дещо інших комбінаціях.
Дженерик (англ. Generic,) – генеричний препарат, аналогічні за складом ліки, тобто у дженериках і оригіналах міститься одна і та сама діюча речовина. Але виробляє їх вже інша фармацевтична фірма і під іншою назвою. Причому вже після того, як закінчився термін патенту препарату-оригіналу. Ясно, що коштують такі ліки у рази дешевше, адже покупець уже не платить за наукові дослідження та документацію. Попри те, що дженерик – це лікарський препарат з доведеною фармацевтичною, біологічною та терапевтичною еквівалентністю з оригіналом, його склад все ж може дещо відрізнятися від бренда. Ці нюанси стосуються насамперед допоміжних речовин та різноманітних неорганічних домішок, котрі, зрозуміло, можуть бути дуже різної якості – це вже питання добросовісності ви­роб­ника та наявних у нього технологічних потужностей. І від «чистоти» залежатиме, чи спотворюватиметься кінцева дія препарату. Та незважаючи на думку, що хороші речі не можуть бути дешевими, препарати-дженерики – єдиний ви­хід для багатьох людей, та й – ніде правди діти – для закладів охорони здоров'я, фінансування яких більше ніж обмежене. За словами президента Асоціації алергологів України Бориса Пухлика,  в нашій країні частка дженериків у загальній структурі лікарських засобів складає 90%, адже власних розробок майже нема. Важ­ливо, що 88,2% повідомлень про побічні ефекти тих чи ін­ших препаратів – якраз внаслідок вживання препаратів-дженериків. 

Вживати чи не вживати?
Перш ніж прийняти таке рішення (адже тут ми обираємо не між джинсами з Калинів­ського та джинсами з брендового  бутіка), а отже, й економимо на єдиному і неповторному власному здоров’ї, поговоріть зі своїм лікарем. Ось приблизні запитання до нього:
– Чи є дженерик призначеного вам оригінального препарату?
– Чи справді непатентовані засоби є ефективними?
– Чи є певні ризики, про які я маю знати?
– Скільки можна заощадити, користуючись замінниками брендового препарату?
Ось ще кілька порад.
По-перше, завжди цікавтеся, яке підприємство виробляє той чи інший дженерик. Дові­ряти варто найбільшим європейським, американським і ро­сійським виробникам. Тра­ди­ційно погана слава за індійськими.
По-друге, не варто хапатися за казкову дешевизну, намагаючись сильно заощадити. Тут вже ніхто не застрахує від низь­кої ефективності, або, боронь Боже, навіть шкоди таких ліків. Доведеться купувати інші препарати, так можна ще більше витратити, ніж на покупку оригінального препарату чи якісного дженерика.
Ну, і по-третє, не варто боятися слова «дженерик» як такого і купувати лише оригінальні ліки, просто треба трохи розібратися в ситуації й елементарно підрахувати, який з варіантів лікування вигідніший. Немож­ливо знатися на всіх тонкощах, але орієнтуватися хоча б у тій групі засобів, якими ви найчастіше користуєтеся за станом здоров'я, безсумнівно, варто.

Переглядів: 341 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz