НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     П`ятниця, 19.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 18 » Зарплата в "конверті"? Подумайте про наслідки...
12:59
Зарплата в "конверті"? Подумайте про наслідки...
Відповідно до  законодавства право громадян на соціальний захист у нашій державі гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок сплати єдиного внеску громадянами, підприємствами, установами й організаціями.
Розмір пенсії за віком залежить від величини страхового стажу і розміру заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески до Пенсійного фонду України. До страхового стажу для обчислення розміру пенсії включають періоди, за які щомісяця й у повному обсязі сплачені страхові внески до Пенсійного фонду в розмірі не менше мінімального страхового внеску, обчисленого з мінімальної заробітної плати.    Парадокс нашого життя полягає в тому, що нерідко на межі бідності й соціальної незахищеності опиняється навіть працююча людина. Чимало роботодавців просто ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і змушують найманих робітників працювати за невелику зарплату, а часом і зовсім не декларуючи оплату їхньої праці. Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату в "конвертах”. У такому разі йдеться про "тіньові” заробітки, з яких не сплачують податки і не здійснюють відрахування до Пенсійного фонду. В результаті, погодившись на одержання зарплати в "конвертах”, більшість людей не задумується, що свідомо обкрадають самі себе.
На перший погляд здається, що ж тут поганого: вигідно як для роботодавця, так і для працівника. Адже перший не платить податки, а другий одержує гідну суму заробітку. Однак, насправді ця вигода зовсім примарна. Працівник, котрий одержує зарплату неофіційно, цілком беззахисний перед роботодавцем. Маючи дуже сумнівний виграш сьогодні, можна одержати однозначний програш у майбутньому. Оскільки, звернувшись по захист своїх прав до будь-якої інстанції, працівник не буде мати жодних доказів підтвердження розміру заробітної плати, яку він фактично одержував.
Одержуючи зарплату в "конверті”, працівник  теж здійснює серйозне правопорушення – фактично він сприяє роботодавцю  порушувати законодавство та позбавляє себе гідної пенсії в майбутньому, оскільки низька  заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховують при обчисленні пенсії.
Якщо роботодавець віддає вам зарплату «у конверті» без оформлення трудового договору, без внесення відповідного запису про роботу в трудову  книжку, якщо ваша зарплата нарахована по відомості менша, ніж  «вміст у конверті», вас обкрадають!
Наразі в області понад 16,0 тис. людей, або 10,1% загальної чисельності працівників, отримують заробітну плату в розмірі, який менший за законодавчо встановлений.
Не думайте, що для вас це не має значення! Знайте, що через вашу мовчазну згоду ви втрачаєте офіційну щомісячну зарплату, виходячи з якої призначатимуть трудову пенсію по новому пенсійному закону; суму допомоги по тимчасовій непрацездатності в зв’язку з хворобою (лікарняні), а жінки – ще і допомогу по вагітності й пологах; допомогу по безробіттю, розмір якої залежить від вашого офіційного середньомісячного заробітку та  інші соціальні виплати.
Думати, що все це  «не про вас» – велика помилка!!! Не давайте себе обманювати! На­по­лягайте на укладанні  трудових угод, колективних договорів! Боріться не поодинці, а спільно, усім колективом!
Шановні громадяни, задумайтеся над своїм майбутнім, заздалегідь подбайте про гідний розмір вашої пенсії!

Богдан КОЛІСНИК,
 головний спеціаліст відділу роботи з платниками управління надходження доходів ГУ ПФУ в Чернівецькій області
Переглядів: 319 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz