НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     П`ятниця, 19.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 18
Перший стипендіат першої в країні мистецької резиденції – поет, есеїст і перекладач з Німеччини Рон Вінклер приїхав до Чернівців за натхненням.
Стартував проект "Між­на­родна стипендія для пое­тів і перекладачів поезії” за меценатської підтримки твор­­чих особистостей. Чер­нів­ці першими в Україні та одні з перших у Східній Єв­ропі прийматимуть у себе літераторів, переважно з німецькомовних країн.
Стипендіатами стануть поети і перекладачі з Австрії, Німеччини, Швейцарії, Лю­ксембургу, Ліхтенштейну, а згодом – з Румунії, Польщі, Ізраїлю. Вони матимуть можливість чотири тижні жити і працювати у Чернівцях,  читати лекції, брати участь у літературних зустрічах, різноманітних мистецьких подіях – не лише на Буковині. При цьому – жодних зобов’язань, наголошують керівники Міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ, у рамках діяльності якої і запроваджено мистецьку резиденцію. Є ... Читати далі »
Переглядів: 393 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Двигун економіки – під базарним прилавком
Після 20 років бурхливого розвитку базарних взаємин Чернівці на всю округу офіційно проголосили себе поважним торговельним центром.

Відповідну концепцію ухвалив міськвиконком – стихія базарів і малих архітектурних форм (так званих «жабок», кіосків і дрібних павільйончиків) відтепер набуває науково-концептуального характеру.
Концепція розвитку міста Чер­нівці як регіонального центру торгівлі передбачає впорядкувати вуличну торгівлю, активно проводити ярмарки, виставки, конкурси, фестивалі. На думку авторів документа, разом з обсягом товарообороту підприємств, які займаються ресторанами чи торгують вроздріб, зросте кваліфікація їхніх співробітників і рівень обслуговування населення.
Одне слово, міська влада розробила план, як надати місцевому торговельному бізнесу цивілізованого вигляду, озброїти його світовим досвідом і сучасними ... Читати далі »
Переглядів: 441 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Люблю я розглядати фоторепортажі з "Оскара". Не лише тому, що по сукнях, зачісках і макіяжах можна модні тенденції на прийдешній рік прогнозувати.           І зовсім не тому, що якісь обличчя мені там неймовірно милі та дорогі. Але річ усе ж таки в обличчях.
Знаю, ви всі скажете, що аналогія недоречна, та мені у зв’язку з "Оскаром" пригадалися наші місцеві бали. Так, так, ви правильно заперечуєте: порівнювати таке не можна. Де, мовляв, Голівуд, а де наша рідна провінція? Там же і стилісти-візажисти, і дизайнери-шмизайнери... Там кожну дамочку до виходу команда з десятків людей готує! Наша ж красуня, збираючись на бал, навіть на фею-хрещену не може розраховувати - все сама, все власноруч. Ну, нехай сукню їй і пошиє якась місцева майстриня. Нехай зачіску та макіяж зроблять у салоні. Зате на манікюр вже точно грошей не вистачить. От уже й не той компот, що в Голівуді.
Ну все: із цього місця припиняю іронізувати і починаю серйозну р ... Читати далі »
Переглядів: 379 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

До цієї зими мені й на думку не спадало, що повсякденне міське життя може бути сповненим небезпек і пригод. Почалося з того, що перший грудневий снігопад "ув’язнив" десь нашого кота. Він у нас хоч і  каліка безхвостий, кастрований, хворий та немолодий, а дому триматися не хоче. Отож, пішов собі восьмого грудня увечері десь до улюбленого підвалу на вечірку, а вранці вже вибратися не зміг. Принаймні, так ми собі це уявляли і сподівалися, що за день-два люди кругом доріжки попрочищають, і кіт зможе дістатися дому. Прочищали хіба що ми та двоє сусідів-автомобілістів. У решті навколишніх дворів панували блаженна тиша і спокій. Кіт прийшов аж на п’ятий день.
Наступний стрес від зими я дістала під час першої відлиги. Усі начебто знають, що бурульки на дахах високих будинків небезпечні. Та повірте: одна справа - знати, і зовсім інша - побачити. Того дня мій чоловік зайшов додому в обідню перерву і допоміг нам з малюком зібратись на прогулянку. Власне, він вийшов із візочком тріш ... Читати далі »
Переглядів: 398 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

На Буковині прикордонники відділу "Красноїльськ" Чернівецького загону затримали нашого співвітчизника, який намагався незаконно потрапити до Євросоюзу.
Сьомого березня близько полудня на відстані 100 метрів від лінії державного рубежу прикордонний наряд затримав людину без документів, яка прямувала в бік україно-румунського кордону. Як пізніше з’ясувалося, затриманим виявився 31-річний громадянин України без постійного місця проживання. Більше того, місяцем раніше чоловіку вже доводилося зіштовхуватися з прикордонниками відділу "Селятин", на ділянці якого горе-мандрівник намагався незаконно прокласти собі шлях до сусідньої Румунії. Відповідно до рішення суду чоловіку доведеться сплатити штраф 3400 гривень.
Переглядів: 374 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Посвідчення водія, що були видані з використанням зразка бланка, затвердженого органом виконавчої влади Союзу Радянських Соціалістичних Рес­публік, припиняють свою дію з 1 січня 2014 року. Зазначена вимога міститься у Законі України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, засвідчують особу чи її соціальний статус", що набув чинності торік 6 грудня. Тож у власників застарілих посвідчень водія є майже рік, щоб обміняти зазначені документи на нові. Аби здійснити цю процедуру, водієві необхідно надати до реєстраційно-екзаменаційного підрозділу ДАІ такі документи:
– паспорт або  документ, що  його замінює;
– дві  кольорові  фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см;
– екзаменаційну картку водія;
– медичну довідку встановленого зразка про придатність до керування  транспортним засобом відповідної категорії;
–  квитанції про  сплату коштів за блан­кову продукцію та послуги Дер­жав­тоінспекції.
Переглядів: 341 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Нещодавно працівники сектору озброєння УМВС України у Чернівецькій області знищили зброю та боєприпаси, які за рішеннями судів підлягали утилізації, були добровільно здані до міліції або вилучені у громадян за незаконне зберігання.
За словами начальника сектору дозвільної системи УМВС України в Чернівецькій області Сергія Чо­бо­та­ря, лише під час проведення останнього «Місячника добровільної зда­чі зброї» буковинці здали 291 одиницю зброї та 892 боєприпаси різних калібрів. Серед зданої зброї було 202 одиниці гладкоствольної мис­ливської зброї, 14 – нарізної зб­рої армійського зразка та 89 одиниць нарізної мисливської зброї. По­да­льшому знищенню підлягає тех­нічно непридатна зброя та озброєння ар­мійського зраз­­ка. Начальник сектору озброєння відділу ресурсного забезпечення УМВС області Ро­ман Терно­вецький роз­повів, що наразі знищено 150 оди­ниць нарізної і глад­­коствольної мисливськ ... Читати далі »
Переглядів: 413 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Податківці Чернівецької області з метою легалізації ринку праці та виявлення  громадян, які провадять діяльність без державної реєстрації, цього року уже провели 16 рейдових перевірок, під час яких обстежували місця торгівлі, розважальні й відпочивальні центри, об’єкти виробничої діяльності, будівництва та ремонтних робіт.
Цьогорічні рейди засвідчили, що 70 відсотків перевірених громадян не дотримуються  податкового і трудового законодавств та стали приводом для складання 11 протоколів за порушення вимог ч.1 ст.164 Кодексу України про адміністративні правопорушення. До державної реєстрації залучено 11 буковинців. У цілому зусилля фа­хів­ців податкової служби області спрямовані на проведення постійних та цілеспрямованих заходів з легалізації підприємницької діяльності, що сприятиме зростанню податкових надходжень до бюджету та соціальному захисту громадян.
Переглядів: 365 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

На Буковині притягнуто до кримінальної відповідальності контрабандистів культурних цінностей. Нагадаємо, що у вересні 2010 року правоохоронці затримали мешканця Полтавщини, який їхав потягом міжнародного сполучення "Москва-Софія".
 Під час митного огляду в пункті пропуску "Вадул-Сирет" у правопорушника вия­­вили та вилучили серед осо­­бистих ре­чей дві раритетні книги, надруковані у Санкт-Петер­бурзі за часів Ро­сійської імперії. Згідно з висновком мистецтвознавчої експертизи, ці видання – "По­л­ное собрание сочинений Ми­хай­ла Лер­монтова в двух то­мах" 1912 року та "Со­чи­нения А.С. Пуш­кина, том 1. Ли­ри­чес­кие стихотворения" 1887 року видання – становлять культурну та історичну ці­нність і мо­жуть бути переміщені че­рез державний кордон лише на під­ставі доз­вільних документів. Рі­ше­нням Глибо­ць­кого ра­йо­нного суду Черні­ве­цької об­ласті громадянина України виз­нано винним та засуджено ... Читати далі »
Переглядів: 367 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Колегія суддів Путильського районного суду Чернівецької області визнала винним 17-річного Олександра В. у скоєнні злочинів, передбачених п.9 ч.2 ст.115 (умисне вбивство), ч.1 ст.152 (згвалтування) та ч.2 ст.185 (крадіжка) КК України. Згідно з вироком суду до неповнолітнього застосована максимальна міра покарання – десять років позбавлення волі. Нагадаємо, що 8 грудня минулого року надвечір неповнолітній Олександр прийшов у гості до своєї 72-річної родички. Між ними виник конфлікт, і молодик двічі кулаком вдарив родичку, яка, рятуючись, кинулася на вулицю. Тоді хлопець викрав у пенсіонерки 3400 гривень, які знайшов на ліжку під матрацом (згодом за ці кошти придбав собі мотоцикл "Мінськ", повернув магазину борг тощо). Крім цього, Олександр наздогнав на вулиці пенсіонерку і затягнув її у помешкання, де згвалтував. А потім, аби не бути викритим у скоєному, задушив її. Під час судового засідання неповнолітній обвинувачений вину в інкримінованих йому злочинах визнав повністю і щиросердечно р ... Читати далі »
Переглядів: 263 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Днями працівники сектору ветеринарної міліції УМВС України в Чернівецькій області виявили підприємство, яке займалося незаконним виготовленням та реалізацією кормів для сільськогосподарських тварин.
Правоохоронці з’ясували, що фірма здійснювала діяльність без експлуатаційного дозволу або ліцензії та порушила інші норми чинного законодавства. При перевірці виявили та вилучили понад 7 тонн кормів сумнівного походження. Стосовно директора підприємства складено адміністративний протокол за ст. 107 (порушення правил щодо карантину тварин та інших ветеринарно-санітарних вимог) Кодексу України про адміністративне правопорушення, санкція якої передбачає накладання штрафу в розмірі від дев'яти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Переглядів: 350 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Чернівецька школа рукопашного бою добре відома всім шанувальникам цього виду спорту як в Україні, так і за її межами. Тому не викликають здивування чергові успіхи наших рукопашників на XIII Всеукраїнському турнірі з рукопашного бою «РУБІЖ-2013».
Звітні змагання відбулися на початку березня в Луцьку, в спортивному комплексі Волинського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. Окрім господарів змагань, участь у турнірі взяли представники Чернівецької, Житомирської, Вінницької та Рівненської областей.
Система проведення змагань – кругова з вибуванням після двох поразок. У віко-вагових категоріях з кількістю учасників понад 5 чоловік спортсменів розподіляли на підгрупи. Першого дня змагань відбулися поєдинки у  вікових категоріях 12-13 років, 14-15 років та 16-17 років, а наступного дня – вже серед хлопців віком 18-20 років та понад 21 рік. У кожному віці було 6 вагових ... Читати далі »
Переглядів: 397 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Цього місяця визначили переможців та призерів зимової першості Чернівецької дитячо-юнацької футбольної ліги.
У змаганнях цього року взяло участь 22 команди, що були розбиті на три вікові групи. В старшій віковій групі «А» (юнаки не старші 1998 р.н.) призову трійку утворили ДЮСШ «Буковина-98» (тренер – Микола Головачук), «Олімпія» ДЮСШ (її теж тренує Микола Головачук) та «Колос» з Карапчева (тренер – Микола Тирім).
У середній групі «В» (хлопці 1999-2000 рр.н.) попереду в турнірній таблиці розташувались «Берда» з Чорнівки (тренер – Іван Сурняк), за нею «Фортуна» ДЮСШ (Володимир Воронюк) та ДЮСШ-1 (Чернівці, Дмитро Гордей).
А серед наймолодших (група «С», 2001 р.н. і молодші) найсильнішою стала «Мрія» ДЮСШ (тренер – Олександр Бужак), другими були «Карпати» ДЮСШ (Роман Гамаль), а замкнула трійку призерів ДЮСШ-4 (Станіслав Вишни­цький).
Переглядів: 346 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Цього місяця визначили переможців та призерів зимової першості Чернівецької дитячо-юнацької футбольної ліги.
У змаганнях цього року взяло участь 22 команди, що були розбиті на три вікові групи. В старшій віковій групі «А» (юнаки не старші 1998 р.н.) призову трійку утворили ДЮСШ «Буковина-98» (тренер – Микола Головачук), «Олімпія» ДЮСШ (її теж тренує Микола Головачук) та «Колос» з Карапчева (тренер – Микола Тирім).
У середній групі «В» (хлопці 1999-2000 рр.н.) попереду в турнірній таблиці розташувались «Берда» з Чорнівки (тренер – Іван Сурняк), за нею «Фортуна» ДЮСШ (Володимир Воронюк) та ДЮСШ-1 (Чернівці, Дмитро Гордей).
А серед наймолодших (група «С», 2001 р.н. і молодші) найсильнішою стала «Мрія» ДЮСШ (тренер – Олександр Бужак), другими були «Карпати» ДЮСШ (Роман Гамаль), а замкнула трійку призерів ДЮСШ-4 (Станіслав Вишни­цький).
Переглядів: 299 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Минулої суботи відбулися матчі заключного третього етапу відкритого зимового чемпіонату Чернівців з міні-футболу сезону 2012/2013.         В один день були зіграні півфінали, матч за третє місце і фінал.
Півфінали
«Динамо-Мангер» – «Дрім-Тім» – 3:2
Голи: 0:1, Ігор Мігалатюк (19), 0:2, Микола Курик (23), 1:2, Андрій Гордей (25), 2:2, Вадим Пислар (30), 3:2, Андрій Гордей (35).
У першому півфіналі зійшлися переможець першої групи другого етапу «Динамо-Мангер» та «Дрім-Тім», котрі посіли друге місце в групі ІІ. «Дрім-Тім», котрий, нагадаємо, був чемпіоном торік, успішно провів перший тайм і початок другого, повівши рахунок з перевагою у два м’ячі. Однак динамівці знайшли в собі сили переломити хід поєдинку і зусиллями Гордея та Пислара вирвали вольову перемогу з рахунком 3:2.
«Форвард» – «УБОЗ-Даяна» – 2:1
Голи: 1:0, Роман Нестеренко (3), 1:1, Олександр Дележа (19), 2:1, Сергій Янчик (33).
У другому півфіналі знову переміг пере ... Читати далі »
Переглядів: 376 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Флагман буковинського фут­болу завершальний етап підготовки до весняної частини першості 2012/2013 проводить у Криму, на вже доб­ряче обжитій базі ГСК «Скіф». Окрім контрольних поєдинків з суперниками різно­­го рангу, наша команда актив­но працює на транс­фер­ному ринку, підписуючи новачків, кількість котрих вже зросла до цифри сім.
У Криму гравці «Букови­ни» та тренерський штаб перебувають ще з перших чи­сел березня і за цей час встигли провести          4 контрольні поєдинки. Майже одразу після приїзду суперником «жов­то-чорних» стала тернопільська «Нива». «Буко­вина» вда­­ло розпочала гру і вже на 10-й хвилині матчу вела рахунок - 2:0 (голи забивали Платон з пенальті та Ятленко після розіграшу штрафного). Однак втримати переможний рахунок на­шим хлопцям не вдалося і, пропустивши три голи в кінці першого – на по­чатку другого таймів, «Бу­ко ... Читати далі »
Переглядів: 338 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Відповідно до  законодавства право громадян на соціальний захист у нашій державі гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок сплати єдиного внеску громадянами, підприємствами, установами й організаціями.
Розмір пенсії за віком залежить від величини страхового стажу і розміру заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески до Пенсійного фонду України. До страхового стажу для обчислення розміру пенсії включають періоди, за які щомісяця й у повному обсязі сплачені страхові внески до Пенсійного фонду в розмірі не менше мінімального страхового внеску, обчисленого з мінімальної заробітної плати.    Парадокс нашого життя полягає в тому, що нерідко на межі бідності й соціальної незахищеності опиняється навіть працююча людина. Чимало роботодавців просто ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і змушують найманих робітників працювати за невелику зарплату, а часом і зовсім не декларуючи оплату їхньої праці. Бажаюч ... Читати далі »
Переглядів: 319 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

у разі перереєстрації до іншого територіального органу Пенсійного фонду
Порядок формування платниками звіту до органів Пенсійного фонду України визначається Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування формування, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. за  №22-2,  із змінами,  внесеними згідно з постановами  Пенсійного  фонду   №18-1 від 23.06.2011 р., №32-3 від 25.10.2011 р., №24-1 від 10.12.2012 р. (далі – Порядок 22-2).
Оскільки фізичні особи – підприємці відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №2464-VI є платниками єдиного внеску, то їм необхідно при формуванні та поданні звітності до Фонду  керуватися Порядком 22-2.
Враховуючи вимоги п.3.8 Порядку 22-2 у разі,  коли фізична особа-підприємець у звітному періоді зміню ... Читати далі »
Переглядів: 325 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

у разі перереєстрації до іншого територіального органу Пенсійного фонду
Порядок формування платниками звіту до органів Пенсійного фонду України визначається Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування формування, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. за  №22-2,  із змінами,  внесеними згідно з постановами  Пенсійного  фонду   №18-1 від 23.06.2011 р., №32-3 від 25.10.2011 р., №24-1 від 10.12.2012 р. (далі – Порядок 22-2).
Оскільки фізичні особи – підприємці відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №2464-VI є платниками єдиного внеску, то їм необхідно при формуванні та поданні звітності до Фонду  керуватися Порядком 22-2.
Враховуючи вимоги п.3.8 Порядку 22-2 у разі,  коли фізична особа-підприємець у звітному періоді зміню ... Читати далі »
Переглядів: 325 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Проблема прийняття ефективних управлінських рішень у процесі формування та реалізації державної політики у сфері пенсійного забезпечення громадян завжди була і залишається актуальною, оскільки найважливішою складовою до­бробуту громадян, яке демонструє дійсне бажання країни дотримуватись принципів гуманізму щодо тих, хто віддав суспільству працю, інтелект, здоров'я, є право на пенсійне забезпечення. Це право реалізується через надання пенсій, тобто щомісячної грошової виплати, з метою матеріального забезпечення громадян внаслідок настання соціального ризику.
Однак за останні роки внаслідок несприятливої демографічної ситуації в Україні, зокрема і в Чернівецькій області, зменшення частки зайнятого населення, неадекватного розміру оплати праці найманих працівників, збільшення співвідношення між працюючими і пенсіонерами на користь останніх існуюча солідарна система пенсійного забезпечення виявилась неспроможною швидко і в повному обсязі задовольняти потреби сучасності. Саме том ... Читати далі »
Переглядів: 364 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Третього-п’ятого квітня на базі Буковинського університету відбудеться традиційна вже студентська міжнародна науково-практична конференція «Інформаційні технології, економіка та право: стан та перспективи розвитку». Ректор цього навчального закладу Михайло Іванович МАНИЛІЧ поділився досвідом проведення таких заходів, розповів про рівень кваліфікації своїх студентів та окреслив перспективи майбутнього розвитку галузі інформаційних технологій.

– Наскільки актуальним є проведення такого роду олімпіад?
– Швидкі зміни в політичній та економічній сферах країни ще більше підкреслили роль своєчасного інформаційного забезпечення для управління соціально-економічними процесами в нашій державі. Роз­­виток індустрії високих технологій у перспективі може забезпечити Ук­раї­ні економічну стабільність й конкурентоспроможність на світових ринках, адже навіть сьогодні наша держава посідає п’яте місце за обс ... Читати далі »
Переглядів: 370 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Одним з найнеприємніших спогадів радянського періоду є черги, в яких людина не почувалася людиною. І справді, чи може бути якась самоповага у тих, хто не просто стояв, а страждав у нескінченних чергах за пачкою вершкового масла,  курчатами, сметаною або молоком? Це принижувало тим, що йшлося про елементарне, це ж не стояти в черзі за безкоштовним житлом.
Проте, здається, важка спад­­щина радянського періоду буття нас не відпустить ніколи, і черги за елементарним, хай і вже не продуктами, не зни­кнуть «як роса на сонці». Отож цей матеріал є продовженням теми радянських черг періоду незалежності України, яку наш часопис актуалізував у одному з минулих чисел.
Ми вже писали про те, що невеселі, песимістичні думки щодо важкої спадщини радянського періоду виникають, на­певно, у кожного, хто, приміром, завітає до відділу дер­жав­ної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що на вулиці Богдана Хмель­ницького, 64а у Чернів­цях, де черги – як до забальзамованого товар ... Читати далі »
Переглядів: 404 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Загрози паводків поки що нема. Але бригади готові рятувати, а церкви – бити на сполох
Затяжні паводки 2008 та 2010 років вселили в буковинців великий страх водної стихії. Тоді багато жителів Чернівецької області почувалися куди гірше, ніж риба у брудній воді. Чи не єдиним порятунком були «ковчеги» рятувальників, а згодом і довгий період відбудови власних помешкань. Маючи негативний досвід тих років, жителі гірських населених пунктів, прибережних сіл і зони «Калинки» з неабияким хвилюванням спостерігають за рівнем води у річках. Хто ж бо знає, які примхи у погоди і які сюрпризи вона готує цієї весни. Звісно, передбачити погодні примхи важко, але матеріал для аналізування ситуації у нас є ще з грудня. За три сніжні місяці таки був час підготуватися до весняної відлиги і можливих підтоплень.
НОВА СИСТЕМА СПОВІЩЕННЯ
Занепокоєння мешканців Буковини щодо можливих паводків підсилюється ще й ... Читати далі »
Переглядів: 369 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Минулого тижня майстри пера і витонченого слова відзначали своє професійне свято – Всесвітній день  письменника. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі інтерв’ю з однією з найкращих сучасних буковинських поетес – Інгою Кейван.

  РЕЗЮМЕ
Інга Кейван,поетеса, літературознавець

Народилася 25 грудня 1976 р. у Чернівцях. Закінчила філологічний факультет Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича (1994 – 1999); 2003 року захистила кандидатську дисертацію. Працювала викладачем української літератури (2002 – 2012). З 2012 р. – заступник головного редактора «Буковинського журналу» та модератор у Literatur Cafe КМЦ «Українська книга».
Поетичні книги: «Одкровення Я», «Сьоме покоління», «Світ на дотик» (єдина вийшла друком, 2002), «Імаго кольору індіґо», «Тремтіння сфер (2010)», «Коли Бог приходить» (2011); невеличкі прозові твори. Автор багатьох текстів до музики Євгена Воєвідки (зокрем ... Читати далі »
Переглядів: 526 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

У понеділок під керівництвом голови Чернівецької обласної державної адміністрації Михайла Папієва відбулася чергова апаратна нарада. Під час засідання обговорили ряд актуальних питань. Зокрема йшлося про сільське господарство, прибирання та ремонт доріг.

Голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв наголосив, що із таненням снігу довкола з’являється надзвичайно велика кількість сміття вздовж автодоріг, на тротуарах і узбіччях вулиць, клумбах, у спальних районах обласного центру, міст і містечок області. Тому цю проблему треба негайно вирішувати. Відтак губернатор доручив відповідним службам і закликав  жителів області прибрати від сміття узбіччя доріг, подвір’я та території довкола них. За словами Михайла Миколайовича, довкілля Буко­вини повинно бути чистим. А щоб воно таким стало, зусилля має докласти вся громада краю.
– Неприємно бачити, що територія області не прибран ... Читати далі »
Переглядів: 376 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

До голови обласної ради Михайла Гайничеру звернувся голова Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайло Бродський щодо організації узгодженої співпраці представників Держпід­при­ємництва України з органами місцевого самоврядування Чернівецької області. Представником Держ­під­приємництва України в Чернівецькій області призначено Віктора Біденка. З метою налагодження постійного діалогу між суб’єктами господарювання та радами всіх рівнів, створення сприятливого підприємницького середовища в регіоні Михайло Гайничеру доручив відповідальним особам виконавчого апарату обласної ради довести до відома голів районних рад та голів постійних комісій обласної ради інформацію про новопризначеного представника Держ­під­приємництва в Чернівецькій області, який працюватиме в Чернівцях за адресою: вулиця Нікітіна, 2, каб. 31.
Переглядів: 304 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Десятого березня цього року відбулися проміжні вибори депутатів Путильської районної ради по одномандатних мажоритарних виборчих округах №2 в селі Дихтинець та №11 в селі Сергії. Депутатами районної ради обрано висуванців районної організації Партії регіонів Василя Юрійовича Терина, за якого проголосували 59,04% виборців, та Михайла Васильовича Петрика, якого підтримали 94,9 % тих, хто прийшли на виборчі дільниці.
До одномандатного мажоритарного виборчого округу №2 входять дві дільниці: село Дихтинець з кількістю виборців 1070 та Малий Дихтинець – 409 людей. Одномандатний мажоритарний виборчий округ №11 включає три дільниці, зокрема село Сергії, де є 924 виборці, село Рипень – 281 та село Фошки, де до списку виборців включено 271 людину. Як повідомили у Путильській районній раді, явка виборців на округах становила 45,23% та 61,18% відповідно.
Переглядів: 342 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

Досить мало спогадів українською про довоєнні Чернівці. Ще менше спогадів саме українців. Тим цікавіша кожна така спроба. В останньому номері літературного журналу «Кур’єр Кривбасу»  надруковано  спогад Одарки-Марії Ілюк-Майданської (мами відомої письменниці). Дитинство і юність Одарки-Марії пройшли у Чернівцях тридцятих років.

Авторка спогаду народилася у досить заможній, освіченій, амбітній родині і, звісно, готувалася до відповідної долі.  Але, як кажуть, «вітер історії» розвіяв цей бажаний сценарій життя. Натомість її чекали війна, табори, життя в зовсім іншому середовищі. Таким чином п.Ілюк-Майданська  розділила долю всього міста, яке було збудовано для іншого життя.          У спогаді є смачні, гіркі й майже неїстівні епізоди, які показують і правоту, і сліпоту того покоління. Його великі ... Читати далі »
Переглядів: 789 | Додав: Sunny | Дата: 18.03.2013 | Коментарі (0)

ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz