НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     П`ятниця, 29.03.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 18 » ЦЕРКОВНІ ДЗВОНИ ПОПЕРЕДЖАТИМУТЬ ПРО ВОДНУ НЕБЕЗПЕКУ
12:35
ЦЕРКОВНІ ДЗВОНИ ПОПЕРЕДЖАТИМУТЬ ПРО ВОДНУ НЕБЕЗПЕКУ
Загрози паводків поки що нема. Але бригади готові рятувати, а церкви – бити на сполох
Затяжні паводки 2008 та 2010 років вселили в буковинців великий страх водної стихії. Тоді багато жителів Чернівецької області почувалися куди гірше, ніж риба у брудній воді. Чи не єдиним порятунком були «ковчеги» рятувальників, а згодом і довгий період відбудови власних помешкань. Маючи негативний досвід тих років, жителі гірських населених пунктів, прибережних сіл і зони «Калинки» з неабияким хвилюванням спостерігають за рівнем води у річках. Хто ж бо знає, які примхи у погоди і які сюрпризи вона готує цієї весни. Звісно, передбачити погодні примхи важко, але матеріал для аналізування ситуації у нас є ще з грудня. За три сніжні місяці таки був час підготуватися до весняної відлиги і можливих підтоплень.
НОВА СИСТЕМА СПОВІЩЕННЯ
Занепокоєння мешканців Буковини щодо можливих паводків підсилюється ще й тим, що у гірській частині часто перепадають дощі. А це, звісно, призводить до підняття рівня води.                 А відтак і до можливої водної небезпеки. Однак, як стверджують фахівці, тривожитися не варто. Все йде своїм природним шляхом. Начальник Дністровсько-Прутського басейного управління водних ресурсів Ян ДЗЮБА розповів, що у басейнах Пруту, Дністра, Сірету відбувається природне проходження весняної повені.  
– Спостерігається підняття води на всіх річках басейнів, що знаходяться в межах Прикар­паття. Це не лише Чернівецька, але й Івано-Франківська, Тернопільська області. На Пруті й Черемоші рівень води піднявся до 80 см,  а на Дністрі (в Заліщиках) - більше 1 м - 1,15 м. Але  хочу попередити населення, що це нормальне, природне явище сніготанення. Ви знаєте, що цього року була дуже засніжена зима, і сніговий покрив був дуже великим. Через це земля не промерзла, і тому поступове танення дає можливість насичити землю вологою. Решта з випаданням дощу, який проходить на території Прикарпаття, потрапляє в річки, – каже посадовець.
Наразі фахівці Дністровсько-Прутського басейного управління водних ресурсів займаються розробкою системи раннього сповіщення населення. Це дасть змогу попередити мешканців про небезпеку. За словами Яна Вікторовича, в басейні Пруту і Сірету в Чернівецькій області працюють шість гідропостів, з яких отримують інформацію. Крім цього, два гідропости працюють у басейні річки Дністер. У спокійному режимі інформацію подають двічі на добу. Але збирають кожні 15 хвилин. Так завдяки спеціальним датчикам на дні річок фіксують тиск води. А відтак про тамтешній стан через спеціальну комп’ютерну програму повідомляють річкове управління. Завдяки своїй оперативності система набула популярності і дає змогу контролювати ситуацію і приймати правильні рішення.
– Ми співпрацюємо з органами МНС, із гідрометеоцентром. Отримуємо постійну інформацію з гідропостів. За прогнозами нині у нас іде добігання хвилі, яка була сформована у гірській частині 9 березня. Зараз уже пік пройшов по Дністру. Максимум був зафіксований 11 березня на гідропосту Заліщики. Також по Черемошу і Пруту було підняття. Проте рівень води не буде підніматися. Тому можна зробити висновок, що пік уже пройшов. У той же час прогнозують незначне підняття при другій хвилі. Але вона також пройде без перешкод, оскільки на всіх річках Прикарпаття є вільний запас, де може акумулюватися велика кількість води, – переконаний Ян Дзюба.
БЕЗ ПАНІКИ
В управлінні водних ресурсів готові навіть до критичного підняття води. Такі ситуації притаманні Прикарпаттю, де рівень води може піднятися до одного -двох метрів. – У такому разі будуть проінформовані відповідні служби і  прийматимемо відповідні рішення. У нас розроблена спільно з МНС і Гідрометцентром система раннього сповіщення, завдяки якій населені пункти повідомлятимуть про можливу небезпеку. – Заплановано навіть використання церковних дзвонів. Оскільки підняття води до критичних рівнів відбувається в нічний час, – каже Ян Вікторович. – Хочу нагадати, що для нас проблематичнішим є літній паводок. Це червень-серпень. Там може бути критична ситуація. Так як це було в 2008 і 2010 роках. Тому не треба  боятися, а бути готовими до пропуску паводка, – продовжує посадовець. На запитання, наскільки вода має піднятися, щоб були негативні наслідки, начальник Дністровсько-Прутського басейного управління водних ресурсів відповів, що  все залежить від водойми.            – Не можна конкретно визначити на кожній річці, бо річки мають різні заплави, профіль. Якщо брати для порівняння Дністер, то водосховище взагалі має 340 мільйонів кубометрів вільного запасу. Це на достатній час зможе зрізати пік, без перешкод скинути воду в нижній бір і врегулювати течію. Чекають воду і в Молдові по Дністру, і на заплавах  в Одесі. Тому що вони за останні роки висохли і навіть деякі живі мікроорганізми загинули. А це означає, що нема сьогодні якихось критичних ситуацій, де можна було би бити на сполох.
Загалом для забезпечення безаварійного пропуску  у водному управлінні підготували сім аварійних бригад, за якими закріплена вся відповідна техніка, плавзасоби. Здебільшого такої готовності потребують райони, які потерпають від води щороку (західна і південна частини області). – Це такі райони як Герцаївський, Глибоцький, Сторожинецький, Вижни­цький, Кіцманський. Частково Новосе­ли­цький район. За всіма ними закріплена спеціальна техніка, відкачуючі механізми. Серед техніки у наявності в Дністровсько-Прутському басейновому управлінні є ескалатори, бульдозери, самоскиди, техніка, яка може перевозити людей, човни. Тому використовуємо техніку, яка є в нас на балансі. Вона в робочому стані. Але зрозуміло, що  технічного оснащення недостатньо, щоб вирішити всі проблеми області, – констатує Ян Дзюба.
Помічник начальника Територіального управління з питань взаємодії з органами державної влади, засобами масової інформації та зв’язків з громадськістю Сергій Бабчук також повідомив, що небезпеки нема. Але в разі необхідності всі бригади готові до посиленої роботи: «Для реагування на надзвичайні ситуації у період пропуску повені та сходження криги в підрозділах Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Чернівецькій області знаходяться в постійній готовності 11 веслових човнів, 4 моторні човни, 1 катер на повітряній  подушці МАРС-700, 1 аероглісер «GTO Patrol Master», 1 ПТС-М та 3 БРДМ-2РХ. Також підрозділи забезпечені засобами для відкачки води. Крім того, для відкачування води в постійній готовності знаходяться  50 автоцистерн та 4 пожежні насосні станції. Суттєво, що створено оперативний штаб Управління ДСНС з питань пропуску льодоходу весняної повені, моніторингу водного режиму та своєчасного вжиття заходів з реагування на можливі надзвичайні ситуації».
В ОЧІКУВАННІ МІЛЬЙОНІВ
Незважаючи на брак фінансування, проводили значні роботи з укріплення берегів та дамб, які захищають населені пункти. Однак більший ефект буде тоді, коли дамби будуть не тільки відремонтовані, але й побудовані нові.             І будувати є кому і проекти в режимі очікування. Але знову ж таки все впирається  в брак коштів.
– Щоб забезпечити спокійне перебування і безпроблемний  пропуск паводків і повеней, нам необхідно 100 мільонів гривень. В такому разі ми змогли б зробити основні об’єкти пасивного захисту, – розповідає Ян Вікторович.
У перспективному плані видніється і будівництво восьми сухих ємкостей. Вони необхідні для того, щоб зрізати піки раптових паводків і потім частково уже пропускати воду.
Та і для них фінансування теж не виділяють. Тому зараз більше акцентують увагу на пасивному захисті. Тобто будівництво і реконструкція старих дамб. Адже є такі дамби, яким більше 40 років. – Вони були збудовані ще в  70-х роках. І свій ресурс уже вичерпали. Тому за обігові кошти, за кошти, які збирають з руслорегулювальних робіт, виконуємо роботи. Також робимо  прокоп, як це було зроблено в Комарівцях. Сірет тепер не доходить до тієї дороги, яка була під загрозою знищення. Течія йде іншим руслом. У такому разі ми змогли зекономити до 5 мільйонів державних коштів, – продовжує посадовець. Пригадали і вже успішно проведені роботи. – У 2011 році у нас було державне фінансування. Тоді ми змогли укріпити береги в селі Панка Сторожинецького району, в Слободі-Банилів,  в Банилові. Були як реконструкції старих, так і побудовані нові берегоукріплення. Торік розпочали роботи в селі Йорданешти Глибоцького району і Тарасівці Новоселицького району. В цьому році передбачено державне фінансування - 5 мільйонів гривень. Я сподіваюся, воно буде збільшене вдвічі, оскільки потреби нашої області більші. Про  об’єкти, які потребують ремонтних робіт, відомо всім. І зокрема Державній агенції водних ресурсів України.
Занепокоєння викликають і ставки. Адже вони також можуть спричинити паводки, оскільки розпорядження голови Чернівецької ОДА щодо приспущення ставків виконують частково. Це може призвести до неприємних наслідків і навесні, і влітку. Так як це було в 2008 і 2010 роках. Хочу нагадати, що власниками ставків є сільські  і селищні голови. І вони спільно з орендарями несуть відповідальність. Ми проводили нараду під керівництвом Василя Бурлаки, на яку були запрошені заступники голів районних державних адміністрацій. Були розглянуті проблемні питання щодо ставків. Відтак до травня розпорядження №714Р має бути виконано всіма районними адміністраціями, – наголосив Ян Дзюба.
ВТІШНІ ПРОГНОЗИ
В той же час тішать і прогнози Українського гідрометеорологічного центру, за свідченнями якого суттєвого підвищення температури повітря і приходу весни в Україну протягом 11-18 березня не очікуємо. Директор Гідрометцентру Микола Кульбіда під час брифінгу повідомив, що розпочатися весна може і різко, але тривалого і швидкого наростання тепла очікувати не варто: «Тобто за всіма прогнозами ми не можемо говорити про стрімкий прихід весни в Україну. Найскладніший період – це 15 та ніч проти 16 березня, коли через Україну переміщуватиметься активний циклонічний вихор. Водночас наші прогнози демонструють абсолютно нормальний розвиток атмосферних процесів для першої половини березня. Темпе­ратурний режим навіть вищий за норму. Після проходження циклону з 16 березня в Україну надійде холодне арктичне повітря, яке спровокує суттєве похолодання».
Тож, як кажуть, є надія на безпечне проходження весняних паводків. Хоча тепло все ж настане. І добре, якщо воно і справді потішить буковинців і не принесе з собою такі небажані, але цілком можливі паводки.

Аьона ЧОРНА
Переглядів: 367 | Додав: Sunny | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz