НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Четвер, 28.03.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 8 » ПОМЕРЛА «ЗАЛІЗНА ЛЕДІ» МАРГАРЕТ ТЕТЧЕР
15:56
ПОМЕРЛА «ЗАЛІЗНА ЛЕДІ» МАРГАРЕТ ТЕТЧЕР
Епоха…
Сьогодні у віці 87 років померла від інсульту екс-прем'єр-міністр Великобританії, єдина жінка на цій посаді, Маргарет Тетчер.
Біографічна довідка
Маргарет Тетчер (у дівоцтві - Робертс) народилася 13 жовтня 1925 року в родині бакалійника, в місті Грентем. Її батько був громадським активістом, а в період з 1945 по 1946 обіймав посаду мера Грентема.
Маргарет отримала стипендію для навчання в Школі для дівчаток Кестевена і Грентема, звіти з якої говорять про старанність і постійну роботу учениці над самовдосконаленням. В останній рік навчання в школі з підготовки до вищої освіти подала прохання на стипендію для вивчення хімії в Сомервільском коледжі Оксфордського університету. У 1947 році після чотирьох років вивчення хімії одержала диплом другого ступеню, ставши бакалавром природничих наук.
Крім того, в 1946 році Маргарет стала головою Асоціації Консервативної партії Оксфордського університету. На її погляди того часу серйозно вплинула робота Фрідріха фон Хайєка Дорога до рабства (1944), де втручання влади в економіку країни розглядалося як фундамент авторитарної держави. На святковому заході на честь її офіційного затвердження як кандидата від Консервативної партії в Дартфорд в лютому 1951 року, Робертс познайомилася з успішним і забезпеченим розведеним бізнесменом Денісом Тетчером.
На загальних виборах лютому 1950 і жовтні 1951 Робертс брала участь у виборах до парламенту від округу Дартфорд, де традиційно перемагали лейбористи. Як найбільш молодий кандидат і єдина жінка, яка балотувалася, вона привернула увагу ЗМІ. Всупереч програшу, вона серйозно зменшила підтримку лейбористів в окрузі. В ході передвиборної кампанії її підтримували батьки, а також Деніс Тетчер, за якого вона вийшла заміж в грудні 1951 року.
На виборах 1959 року в окрузі Фінчлі Тетчер в ході непростої передвиборчої кампанії все ж перемогла, ставши членом Палати громад. У жовтні 1961 року Тетчер висунули на посаду парламентського заступника міністра пенсій та державного соціального страхування в кабінеті Гарольда Макміллана.
На партійній конференції Консервативної партії 1966 року вона розкритикувала політику високих податків, що проводилася лейбористським урядом. Вона також була одним з небагатьох членів Палати громад, які підтримали звільнення від кримінальної відповідальності гомосексуалів і проголосували за легалізацію абортів. Крім того, Тетчер виступала за збереження смертної кари і проголосувала проти ослаблення закону про порядок розірвання шлюбу.
Залізна жіноча логіка. Ідеї Маргарет Тетчер
У 1970-1974 роках Тетчер була міністром освіти і науки в кабінеті Едварда Хіта.
Після низки проблем кабінету Хіта консерватори програють двоє виборів поспіль. На тлі падіння підтримки партії, Тетчер починає боротьбу за посаду глави Консервативної партії, яку і отримує в 1975 році. У той час вона схиляється до ідей мінімального втручання держави в економіку, низьких податків, свободи підприємців і опозиції концепції держави загального добробуту. Крім того, Тетчер різко критикувала Радянський Союз.
З травня 1979 по листопад 1990 Тетчер була прем'єр-міністром Великобританії. На чолі кабінету вона провела політичні та економічні реформи для скасування того, що вона називала занепадом країни. Її економічна політика виходила з дерегуляції, особливо, фінансової системи, забезпеченні гнучкого ринку праці, приватизації держкомпаній і зменшення впливу профспілок. Значна популярність Тетчер під час перших років її прем'єрства впала через рецесію і серйозного рівня безробіття, проте знов зросла під час Фолклендської війни 1982 року і економічного зростання, що призвело до її переобранню у 1983.

Тетчер переобрали втретє в 1987, однак запропонований закон про додатковий податок (poll tax) і погляди на роль Британії в Європейському Союзі виявилися непопулярними серед членів її кабінету. Після того, як Майкл Хезелтайн оскаржив її лідерство в партії, Тетчер довелося подати у відставку з посади голови партії і прем'єр-міністра.
У 2002 році Тетчер перенесла ряд мікроінсультів, після яких лікар рекомендував їй відмовитися від участі у публічних заходах і відійти від громадської та політичної діяльності.

Переглядів: 416 | Додав: Informer | Теги: НОВИНИ СВІТУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz