НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Вівторок, 23.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Липень » 5 » Тралка
12:07
Тралка
Пишуть студенти-журналісти Чернівецького національного університету
Є особливе місце в нашому натхненному та сповненому тиші місті, де життя вирує, немов вулкан. Тут щодня відбувається безліч зустрічей, трапляються нові знайомства, нові події, які пізніше увійдуть в історію – історію життя кожного чернівчанина. Це енергійне місце – Театральна площа.
В жаргоні сучасної молоді – Тралка. На площі завжди зустрінеш найрізноманітніших людей, різних за професією, соціальним та матеріальним станом. Тому виникає питання: «Хто ці люди та що їх об’єднує? Чому вони надають перевагу саме цій частинці Чернівців?»
Якщо оглянутися, можна побачити безліч цікавих споруд. Найгарніша з них – театр ім. Ольги Кобилянської. Праворуч від нього будинок колиш­н­ьо­го Єврейського народного дому, за ним – колишній Румунський народний дім. На протилежному боці корпус Бу­ковинського державного медичного університету. Звичайно ж, всі ці заклади збирають біля себе значну частину відвідувачів, та вона складає меншість із тих, хто перебуває тут упродовж дня, вечора та навіть ночі.
Постійними відвідувачами Тралки є саме молодь. Чому? Можливо, її приваблює алея слави, над якою попрацювали архітектори? Саме тут Володимир Івасюк вперше виконав славнозвісну пісню «Червона рута» у супроводі телекамер, яка принесла йому визнання. Чи можливо молодь регулярно відвідує драматичний театр та потім обговорює побачені вистави? Ні, певна річ, причиною тому є інші фактори. Серед головних те, що Тралка знаходиться в самому центрі міста, тому є територією зустрічей.
 Олександр (студент):  
– Тралка мені подобається не через саме місце, а через людей, які там збираються. А місце важливе тому, що це оптимальна територія, на якій ми можемо зібратися з друзями, адже живемо ми в різних куточках Чернівців. Зустрічаємось тут уже близько 5 років.
– Чим займаєтесь тут з друзями?
– Раніше часто сиділи в «Театральному». Можна було сісти за будь-який стіл і до кого хочеш, адже всі між собою знайомі. Там відпочивають переважно одні і ті ж люди, за ці роки мало що змінилось.   
– Чи залишились у вас приємні спогади, пов’язані із Тралкою?
Ірина (кулінар):
– Так. На Тралці я вперше побачилась з дуже дорогим мені другом, з яким спілкувалась декілька років тільки по телефону. І саме відтоді в мене почався «тралочний» період, там я знайомилась з новими людьми, це просто комфортне місце, особливо вночі. Часто, коли подруга приїжджала до мене, ми гуляли всю ніч і найдовше проводили час саме там. В школі я була закомплексована і не дуже вміла спілкуватись з людьми, тому коли переїхала жити  в Чернівці й почала проводити час на Тралці, я була ніби в якихось рамках, а це місце і моє коло спілкування назавжди позбавили мене стереотипного мислення і відношення до життя. Там було все легко і весело. А потім я там познайомилась і багато часу проводила з колишнім хлопцем. Як би там не було зараз, але в мене залишились лише приємні спогади, багато яких пов’язані саме з цією площею.
– Чим вас приваблює це  місце? Або ж є якісь недоліки?
Юлія (студентка):
– Подобається саме місце і те, що я постійно можу гуляти тут зі своїм братиком коло за колом. Щоразу, коли я їду на навчання потягом, мій коханий купує мені у "Солодкому гномі” чізкейк. А не подобається те, що, коли я приїжджаю до батька, то ввечері молодь поводиться дуже галасливо і важко заснути.
Сама побудова Театральної площі є дуже сучасною. Колись тут була рівна ділянка, але архітектори вирішили опустити центральну частину території на 2 метри, що надало площі певного затишку і перспективи. Молодь тут полюбляє проводити час не тільки на лавицях, а й просто на траві, що робить наше містечко схожим на європейське.
Сніжана (танцівниця):
– Сиділи якось з дівчатами на траві (але тільки через те, що не було вільних лавочок), пили американо з молоком і атмосфера наштовхувала нас на різні думки, зокрема чомусь про майбутнє, розповідали хто про що мріє і ці думки дійшли до того, що одна з нас, глянувши на театр, сказала як сильно мріє грати в театрі й взагалі бути акторкою!
Це місце наче пронизане енергією, яка надихає. Складається враження, що тут можна набратися мудрості в старших поколінь, а люди похилого віку на певний час можуть стати молодими та повними сил. Такий собі обмін енергіями, обмін враженнями, розповідями, спогадами. Тут не дивно зустріти безхатченка або офіцера, який розповість про своє життя та службу, ворожку і людей із найрізноманітнішими долями, які поділяться позитивним досвідом.
– Чи пов’язані у вас із цим місцем якісь особливі спогади? Яка вона для вас, Тралка?
Ольга (школярка):
– Так. Тут я відчула нові, досі небачені почуття та емоції. Емоції закоханості та симпатії, розчарувань та розбитості. Разом з друзями ми відпочиваємо тут, співаємо різних пісень, танцюємо та просто… живемо. Для мене Тралка – це особливе місце. Воно не любить удавання, тут панує суцільна щирість, атмосфера чарівності, затишку та тепла.
Окрім любителів просто вбити десь свій час, раніше тут збиралася уся екстремальна молодь міста. Тут можна було зустріти професійних скейтбордистів, роллерів, брейкерів, БМХерів, біт боксерів, а також представників панк- і рок-груп міста.
     Святослав (роллер):
– Зараз я там буваю лише вночі. Раніше завжди приходив увечері після катання, ми проводили там багато часу, спілкувались і катались. Там я вперше в житті вчився стрибати на роликах через сходи. А взимку ми навіть брали с собою сноуборд і ковзали по гранях.
У таких представників «старої банди» залишилось безліч спогадів та історій, пов’язаних із цим місцем. Тут вони вчились робити нові трюки, пізнавали щось нове, ділилися враженнями, грали на гітарі, тут дорослішали. Представники ж нового покоління цікавляться зовсім іншими речами. Молодь вигадує собі безліч ігор, аби зайнятися чимось. Такими можуть бути гра в квача, сокс, показуха, в якій потрібно відгадати слово, а ще різні цікаві опитування. Звичайно, тут можна просто відпочивати, спілкуватись, швидко поїсти вдень і вночі, зустріти багато знайомих. А щоп’ятниці навіть послухати пропагандистські виспівування, які іноді насторожують перехожих.
Незважаючи на різноманіття людей та способу їхніх розваг, їх об’єднує одне – місце проведення часу, яке не змінюється впродовж багатьох років. Місце, яке має внутрішню динаміку, куди кожен приходить зі своєю метою. Місце, де кожен знаходить щось для себе.                          
 Анастасія ІВАЩУК
Переглядів: 382 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz