Трансжири не тільки викликають ожиріння – вони руйнують психіку людини. У людей, які регулярно їдять продукти з трансжирами (фастфуд, солодощі, сухарики, чіпси) підвищується ризик важких психоневрологічних розладів. Бразильські вчені з'ясували, що клітини людини не сприймають такі жири, особливо сильно страждають клітини головного мозку. Під час надходження до них трансжирів зменшується активність ферменту, який забезпечує клітинне дихання. Тобто клітина перестає природним чином очищатися від токсинів, в результаті обмінні процеси в мозку сповільнюються. Клітини не можуть підтримувати нервову систему в спокійному стані. З цієї причини підвищуються емоційні й тривожні параметри в результаті стресових ситуацій повсякденного життя. А постійне нервове напруження з часом призводить до серйозних психоневрологічних розладів. Трансжири отримують шляхом гідрогенізації звичайних рослинних олій, зазвичай, соняшникової. Її сильно нагрівають і пропускають водень. В результаті виходить тверда, стійка до окислення жирова маса. На основі цієї маси виробляють маргарин, а також різні кондитерські та кулінарні жири (їх застосовують для поліпшення смаку і продовження терміну зберігання продуктів). Часто люди, перебуваючи в пригніченому або роздратованому стані, не можуть зрозуміти причину, з якої погано почуваються, оскільки зовнішні обставини їхнього життя можуть бути сприятливими. А вся справа саме в порушенні клітинної роботи, яке спричинило споживання трасжирів.