НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     П`ятниця, 29.03.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Серпень » 5 » Україно-французька співпраця по-буковинськи
12:21
Україно-французька співпраця по-буковинськи
Буковина споконвіку славилася багатством та різноманітністю природних ресурсів, що завжди сприяло залученню іноземних інвесторів до розвитку нашого краю. От і  25 липня в урочищі Багна на Вижниччині відбулося урочисте відкриття підприємства «Буковинські будівельні матеріали» з розробки Майдан-Іспаського родовища піщано-гравійної сировини, що входить до складу компанії «Lafarge». Урочистості проходили за участі керівництва області, іноземних інвесторів та делегації з Франції.
Компанія «Lafarge» – найвідоміша у світі й Європі зокрема структура, яка займається видобутком та реалізацією будівельних матеріалів. На­прям виробництва щебеню у компанії «Lafarge» пережив стрімкий ріст після поглинання таких компаній, як: Redland, одного зі світових лідерів у виробництві щебеню та бетонних сумішей, у 1997 році, Blue Circle у 2001 році. В Україні "Лафарж Щебінь Україна" з’явилося у вересні 2004 року, коли ТОВ "ККНК "Технобуд" увій­шло до складу групи «Lafarge». Від­тепер ця компанія працюватиме і на Буковині.
З нагоди відкриття сухого кар’єру із добування та переробки піщано-гравійної суміші у селі Іспас з вітальним словом виступили голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв,  голова районної державної адміністрації Василь Ткачук, Над­зви­чайний і Повноважний Посол Франції в Україні Ален Ремі та президент компанії «Lafarge» в Україні Гюнтер Сметана.
Михайло Папієв: Нам потрібно запровадити європейські стандарти, європейське законодавство та європейську ментальність
У своєму виступі губернатор показав нові перспективи для Черні­вецької області та окреслив основні здобутки від реалізації проекту:
– Реалізація цього проекту, я певен, дозволить створити десятки нових робочих місць в області, збільшити надходження до бюджетів усіх рівнів, сприятиме розвитку транспортної, побутової та обслуговуючої інфраструктури, а також стабілізуватиме екологічну ситуацію в регіоні, зокрема щодо покращення водного балансу в зсувонебезпечних районах сіл Чорногузи та Іспас.
Михайло Папієв переконаний, що співпраця із французькою компанією принесе для області насамперед сучасні технології, які відповідають найвищим екологічним стандартам у світі. Зокрема, це технології переробки, які підвищать якість будівельних матеріалів. Ще один плюс, за словами губернатора, це створення нових робочих місць, а також це стандарт безпеки та гігієни праці, оплати праці. Як зазначалось в офіційних виступах представників нового підприємства, середній по­каз­ник заробітної плати – 5 тисяч гривень, що для Чернівецької об­лас­ті є достатньо пристойною цифрою.
На думку керівника обласної держадміністрації, саме мудра і правильна діяльність компанії «Lafarge» в області допоможе владі вести боротьбу з несанкціонованою вибіркою гравію в буковинських річках. Це проблема є особливо актуальною для краю сьогодні, адже такими діями завдають непоправної шкоди екології Буковини. Як наслідок, ми бачимо, як на очах зникає вода в місцевих колодязях, а в деяких річках там, де колись можна було купатись, зараз з легкістю переходимо вбрід. Можливо, саме це підприємство з допомогою сучасних економічних механізмів унеможливить варварське видобування гравію з наших річок.
– Це майбутнє наших дітей, – наголосив Михайло Папієв, – тому ми маємо бути відповідальні за цей процес. Звертаючись до керівників підприємств, представників посольства Франції, я просив, щоб було підтвердження соціальної та екологічної відповідальності  бізнесу в тому плані, що «Lafarge», крім усього іншого, стає гарантом збереження буковинських річок і виведе процес вибірки гравію у нормальний прозорий сучасний механізм.
Щодо кроків, які місцева влада робить для залучення іноземних ін­весторів, то тут варто зробити кілька акцентів. Як зазначив губернатор, основне для інвестора, заходячи на ту чи іншу територію, – не відчувати на собі свавілля влади, правоохоронних та контролюючих органів. Сьогодні найбільше у цьому бізнесі люди скаржаться на непотрібні позапланові миттєві перевірки та бюрократичну тяганину. Завдання влади – очистити бізнес від цих негативних моментів. Чернівецька область зараз посідає перше місце з ліквідації регуляторних актів, які приймали органи державної влади та місцевого самоврядування, вводячи ту чи іншу платну адміністративну послугу. Саме на відкритті обговорювали питання про запровадження європейських стандартів, європейського законодавства та європейської ментальності у сфері бізнесу.
Ален Ремі був надзвичайно здивований, що Буковина вкладає гроші у розвиток Франції. Протягом 2012-1013 років буковинські підприємці інвестували в економіку Франції по­над 7 мільйонів євро за рахунок са­дів­ництва у Сокирян­ському районі. Саме там засаджено 50 га поля яблунями, які цього року повинні дати, за прогнозами садівників, урожайність близько 100 тонн яблук з гектара. І саджанці, і вся необхідна техніка закуплені у Франції, а для догляду за деревами залучили французьких фа­хів­ців. Науковцями визнано, що саме ця територія найсприятливіша у світі для вирощування якісних фруктів.
Голова Вижницької рай-    держадміністрації Василь Тка­чук по­дя­кував губернатору краю за створення в області позитивного інвестиційного клімату, відзначивши важливість події для розвитку регіону:
– Проект з переробки сировини Майдан-Іспаського родовища є над­звичайно важливим для Вижни­ччини. Це значний внесок не лише в економічний розвиток району, а велике над­бання у вирішенні екологічних проблем.
Генеральний директор українського підрозділу «Лафарж Ще­бінь Україна» Олександр Скрип­ник радий, що крайова влада підтримала та посприяла у відкритті родовища на території Вижницького району. Він наголосив, що пріоритетними для виробництва насамперед є безпека на виробництві, якісне соціальне забезпечення  робітників, відповідні умови праці та висока заробітна плата.
Ален Ремі: Сьогоднішня зустріч – це  лише початок великої співпраці
Надзвичайний та Повноважний посол Франції в Україні Ален Ремі зау­важив, що відтепер Майдан-Іспа­сь­кий кар'єр гравійно-піщаної суміші є частиною глобальної мережі "Lafarge", тому якісна співпраця, збі­ль­шення інвестицій та поглиблення партнерських відносин між Францією та Буковиною – неминучі.
В інтерв’ю Ален Ремі відзначив, що наразі нема жодних перешкод у співпраці України та Франції:
– Коли я сьогодні приїхав в Україну, то зрозумів, що в цій країні є все. Найбільша можливість співробітництва двох країн в тому, що вони є потужними сільськогосподарськими державами Європи. Сьогоднішня зустріч – це лише початок великої співпраці, яка дозволить брати активну учас­ть у побудові нових житлових комплексів, якісних доріг, а з екологічної точки зору – вирішити проблему ва­ших річок.
Посол переконаний, що Черні­ве­цька область обрана не випадково, бо саме вона надзвичайно багата на природні ресурси і саме тут найбільші запаси щебеню в Європі. Одним з недоліків України Ален Ремі вважає українське законодавство у сфері підприємництва, яке дуже швидко змінюється. Французькому бізнесменові іноді буває дуже важко, бо не встигне він ознайомитись з одним законом, як уже з’являється новий. А ще, нарікає Посол, його не завжди застосовують на потрібному рівні. Однак він переконаний, що це лякає французьку сторону працювати разом із Україною, адже ці питання постійно вирішуються на місцевому рівні разом із губернатором.
На запитання назвати три причини, через які варто будувати свій бізнес в Україні, і особливо на Бу­ко­вині, Ален Ремі із впевненістю називає багаті природні ресурси, а також багатий потенціал. Також він відзначає високий рівень освіти українців, особливо молодих спеціалістів, і зауважує, що сьогодні понад 50 тис. молодих людей в Україні вивчають французьку мову і хочуть працювати «по-французьки». І, жартуючи, до­дає ще одну причину – красу та чарівність українок.
Відкриття підприємства «Буко­вин­ські будівельні матеріали» за­вер­шилось урочистим перерізанням  гостями червоної стрічки, а на за­вершення усіх присутніх частували величезним тортом із фірмовою емблемою «Lafarge». Сподіваємось, що завдяки якісній співпраці будівельні матеріали стануть ще доступнішими у ціні, і це дасть усі передумови для подальшого розвитку будівничої сфери в області та соціально-економічного розвитку регіону.

Оксана КУЦАК

Переглядів: 423 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz