НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     П`ятниця, 29.03.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 4 » БУДУТЬ вівці – буде й будз
11:12
БУДУТЬ вівці – буде й будз
Природні умови та трудові ресурси області дають можливість наростити поголів’я овець до 140 тисяч голів.
Зараз є 70 тисяч. Але щороку вівців більше – й у сільськогосподарських підприємствах, і у приватних господарствах краю. Найчисельніші отари у Ново­селиць­кому, Сторо­жи­нець­кому та Кель­менець­кому районах.
На Вижниччині і Путильщині вже складають плани з традиційного відгону отар на гірські пасовища.
– У нашому районі вівці літуватимуть на 28 полонинах, – розповідає начальник управління агропромислового розвитку Путильської райдержадміністрації Михайло Ямницький. – Окрім того, ми успішно співпрацюємо з Буковинським інститутом агропромислового виробництва щодо функціонування племінних репродукторів з розведення овець української гірсько-карпатської породи на базі фермерських господарств району. Це унікальна порода, найбільш пристосована до гірських умов, а отже, з нею найефективніше можна використовувати природні угіддя Карпат. Наразі триває удосконалення  її  продуктивних  якостей, підвищення скоростиглості, м’ясної, вовнової та молочної продуктивності.
Загалом у племінних господарствах краю, а їх загалом дев’ять, розводять породи овець буковинського типу асканійську каракульську та асканійську м'ясо-вовнову з кросбредною вовною та вже згадувану українську гірсько-карпатську. Не так давно ще одне господарство вирішило зайнятися розведенням овець породи мерино-ландшафт м'ясо-вовнового на­пря­му.
До речі, племінні вівчарські господарства, які є учасниками загальнодержавної програми "Селекція у тваринництві", торік отримали державну підтримку за збереження та утримання племінного поголів’я. Кращі стада цих тварин мають фермерські господарства «Туку» Сторо­жинецького та «Горлиця-БІФ», «Топірець» і «Гре­бінь» Пу­тиль­сь­кого районів. Там впроваджують інтенсивні технології вирощування племінних ярок і баранчиків.
– Також проводимо роботу з присвоєння статусів  племінних заводів та племінних репродукторів тим  господарствам з племінної справи, які відповідають нормативним вимогам, – зазначає начальник управління агропромислового розвитку ОДА Микола Олексюк. – Буковинське вівчарство відроджується. Для того, щоб галузь набрала потужних обертів, спеціалісти нашого управління розробили і впроваджують низку організаційних і технологічних заходів. Найперше, сюди мають прийти  прогресивні новітні технології, які забезпечать нарощування виробництва баранини, овечого молока, вовни, смушків. Орієнтуємо господарства на подальшу переробку отриманої продукції, зокрема на виробництво овечих сирів. А для цього потрібно будувати профільні міні-цехи.
Світлана ІСАЧЕНКО
Переглядів: 404 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz