Природні умови та трудові ресурси області дають можливість наростити поголів’я овець до 140 тисяч голів. Зараз є 70 тисяч. Але щороку вівців більше – й у сільськогосподарських підприємствах, і у приватних господарствах краю. Найчисельніші отари у Новоселицькому, Сторожинецькому та Кельменецькому районах. На Вижниччині і Путильщині вже складають плани з традиційного відгону отар на гірські пасовища. – У нашому районі вівці літуватимуть на 28 полонинах, – розповідає начальник управління агропромислового розвитку Путильської райдержадміністрації Михайло Ямницький. – Окрім того, ми успішно співпрацюємо з Буковинським інститутом агропромислового виробництва щодо функціонування племінних репродукторів з розведення овець української гірсько-карпатської породи на базі фермерських господарств району. Це унікальна порода, найбільш пристосована до гірських умов, а отже, з нею найефективніше можна використовувати природні угіддя Карпат. Наразі триває удосконалення її продуктивних якостей, підвищення скоростиглості, м’ясної, вовнової та молочної продуктивності. Загалом у племінних господарствах краю, а їх загалом дев’ять, розводять породи овець буковинського типу асканійську каракульську та асканійську м'ясо-вовнову з кросбредною вовною та вже згадувану українську гірсько-карпатську. Не так давно ще одне господарство вирішило зайнятися розведенням овець породи мерино-ландшафт м'ясо-вовнового напряму. До речі, племінні вівчарські господарства, які є учасниками загальнодержавної програми "Селекція у тваринництві", торік отримали державну підтримку за збереження та утримання племінного поголів’я. Кращі стада цих тварин мають фермерські господарства «Туку» Сторожинецького та «Горлиця-БІФ», «Топірець» і «Гребінь» Путильського районів. Там впроваджують інтенсивні технології вирощування племінних ярок і баранчиків. – Також проводимо роботу з присвоєння статусів племінних заводів та племінних репродукторів тим господарствам з племінної справи, які відповідають нормативним вимогам, – зазначає начальник управління агропромислового розвитку ОДА Микола Олексюк. – Буковинське вівчарство відроджується. Для того, щоб галузь набрала потужних обертів, спеціалісти нашого управління розробили і впроваджують низку організаційних і технологічних заходів. Найперше, сюди мають прийти прогресивні новітні технології, які забезпечать нарощування виробництва баранини, овечого молока, вовни, смушків. Орієнтуємо господарства на подальшу переробку отриманої продукції, зокрема на виробництво овечих сирів. А для цього потрібно будувати профільні міні-цехи. Світлана ІСАЧЕНКО