НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Середа, 24.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 26 » ЧЕРНІВЕЦЬКА ГРАЦІЯ
14:54
ЧЕРНІВЕЦЬКА ГРАЦІЯ
Наприкінці  минулого тижня  у Художньому музеї представили книжку,  присвячену життю і творчості Августи Кохановської.
З монастирської лікарні міста Торунь (Польща) 7 грудня 1927 року видали довідку, в якій констатували факт смерті жінки приблизно 43 років. Насправді ж пані Августі, а цей сумний документ стосувався саме її, на той час виповнилося 59 літ.
Хто ж вона така, Августа Кохановська? Знімечена полька, як писала про товаришку Ольга Кобилянська, народилася 6 липня 1868 року в Чернівцях у шляхетній родині. Трохи згодом батько дістав місце повітового старости у Кимполунзі, й сім’я переїхала на Південну Буко­вину. Дім Кохановських – серед найповажніших у містечку, славився, між іншим, багатою бібліотекою. У Кимполунзі тоді мешкала й Ольга Кобилянська, тож не дивно, що дівчата за­прия­те­лювали. «Дім старости Коха­новського, батька малярки і моєї приятельки панни Августи, що хоч і не українка, а знімечена полька, перша з буковинських малярок задержалася коло буковинської і переважно гуцульської орнаментики і була моєю найкращою товаришкою в різних небезпечних прогулянках по горах», – не раз писала Ольга Кобилянська про подругу в щоденниках, листах. Молоденькі панни багато спілкувалися, ра­зом ходили на прогулянки, брали участь у аматорських виставах, які влаштовували на свята у Кохановських, писали, малювали.
На початку 1885 року Йозеф Кохановський пристав на пропозицію обіймати посаду радника окружної управи, і родина їде до Чернівців. У будинку №41 на вулиці Шевченка, а тоді Neu Weltgausse  (Новий світ), пані Ав­густа мешкала впро­довж всього часу, який  прожила на Буковині, допоки у 1922 році не виїхала до Польщі.
Перші художні студії майбутня малярка брала у відомого метра Тадеуша Суліми фон Попєла. Ви­пускник Краківської академії мистецтв кілька місяців 1888 року писав у Чер­нівцях епічне полотно з жи­ття поль­ських королів.
Малювання так захопило дівчину, що після тих студій вона подалася  до Відня, де п’ять років вдосконалювала майстерність у Віден­ській академії мистецтв.
Повернувшись до Чернів­ців, її захопленням стало життя гуцулів. Пані часто подорожувала буковинськими селами, піднімалася у гори. Цікавили найменші подробиці побуту селян, поведінки, одягу. Свої спостереження вона викладала на папері, картоні й полотні у вигляді живописних та графічних творів: «По­вернення гуцулів з ярмарку» (1906), «Старий гуцул» (1910), «Гуцул із сапою», «Гуцули в дорозі»… Полонить її і дивовижна природа Карпат. У невеличких за розміром живописних творах авторка чудово передавала свіжість сприйняття натури, характер, настрій. У її пейзажах дотримані усі класичні канони, проте зорове сприйняття їхнє доволі легке, безпосереднє. У живописі художниця надає перевагу портрету та жанровим композиціям. Особливо вдалими  роботами фахівці вважають портрет батька, її автопортрети, дитячі портрети.
Останні  п’ять років життя, які пані Августа мешкала у Поль­ському містечку Торунь, були невеселими. Негаразди зі здоров’ям, матеріальна скрута. Пев­но, не минулася й відірваність від друзів, котрі залишилися у Чернівцях. Тяжкохвору її помістили до монастирського шпиталю, так званого закладу діаконісток, в якому Августа Ко­хановська й померла. Де саме поховали цю незвичайну жінку – невідомо. Та залишилися її роботи, що нині виставлені у меморіальному залі Черні­вецького художнього музею.
Директор Художнього му­зею, упорядник каталогу  Інна Кіцул:
– Увесь наш колектив тішиться виходом нової книжки – дослідження. Августа Коха­новська – людина, художниця, видатна особистість досі, на мою думку, гідно не поцінована нашими сучасниками. Поза тим, що фахівці вивчають її доволі нетривале життя, досліджують творчість, все ж вона залишається певною мірою terra incognita. Ця книжка – ще одна спроба відкрити бодай кілька білих плям у драматичній долі, донести її образ до сьогодення. То є друга книга з видавничої музейної серії (перша присвячена Одарці Киселиці), в якій  ми розповіли  про творчість художника, подавши якомога більше матеріалу, причому матеріалу з колекції саме Чернівецького художнього му­зею. Навмисне не брали колекції інших музеїв, чи приватні. Каталог вийшов достатньо ін­фор­мативним: дві статті про життя і творчість видатної ма­ляр­ки, її етнографічні дослідже­ння.
Статті для каталогу напи­сала завідувачка відділу обра­зотворчого мистецтва Ху­до­ж­нього музею  Олена Гужва.
– Книгу ми присвятили   145-й  річниці від дня народження художниці, – сказала п. Олена, котра впродовж багатьох років досліджує творчий спадок Ав­густи Кохановської.
– Кілька років тому вже була книжка, присвячена життю й творчості цієї малярки. Що нового у цьому виданні?
– За час, що минув від виходу першої книги, була опрацьована велика кількість архівних матеріалів, документів. Опу­блікували кілька статей.  Зокре­ма, уточнили дати її народження і смерті, позаяк у документах були розбіжності, скажімо одні папери давали 1863 рік, інші – 1866-й. Щодо місця народження, також не було одностайної дум­ки: десь зазначали Ким­по­лунг, десь Чер­нівці. Не­щодавно віднайшли  її рукопис, в якому сама художниця написала, що народилася 6 липня 1888 року в Чернівцях. Юна­цькі роки минули у Ким­по­лунзі, де вона заприятелювала з Ольгою Коби­лян­сь­кою. Додали статтю про її етнографічні дослідження, згідно з відомостями архіву родини Шевчу­кевичів.
Окрім хисту до малярства, Августа Кохановська мала ще й неабиякий дар письменниці. Писала прозові твори, записувала й опрацьовувала легенди.  Її опис природи можна назвати пейзажем у прозі. Не­дарма ж за найулюбленішого письменника мала Івана Тур­генєва, котрий прославився над­звичайними, вишуканими описами природи. Окрім цього, пані Августа займалася реставрацією церков й монастирів. Відповідно до документів державного архіву, в 1910 році Августі Ко­хановській надана стипендія Міністерства культури і просвіти – 800 крейцерів для вдосконалення знань у галузі реставрації монастирських будівель на Буковині. Також  надали офіційне завдання щодо реставрації внутрішніх образів-малюнків у монастирі с.Путна (Пів­денна Буковина).
– Чи відома творчість Августи Кохановської за межами нашого краю?
– Гадаю, що так, і ось чому. Кілька років тому її картини виставили на всесвітньому мистецькому аукціоні у Sotheby's в Лондоні. Позаяк художниця була полькою за походженням, то каталог надрукували українською та поль­ською мовами. Резюме написано німецькою.
Каталог Августи Коханов­ської накладом у 500 примір­ників надрукований у Видав­нич­ому домі «Букрек» 2013 ро­ку за сприяння Чернівецької обласної влади.
Переглядів: 605 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz