НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Середа, 24.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Липень » 11 » Є квас, та не для нас
07:41
Є квас, та не для нас
Колись жовті бочки з написом "квас” були невід’ємним атрибутом спекотного міського літа. Щороку на вулицях наших міст їх стає все менше. Натомість полиці магазинів рясніють пластиковими пляшками, наповненими квасом. Принаймні так називають свою продукцію виробники. Та ця рідина дуже часто є просто імітацією улюбленого всіма напою за кольором, смаком і запахом. Наприклад, читаємо на етикетці: "Склад: підготовлена вода, солодовий екстракт, двоокис вуглеводу, лимонна кислота, молочна кислота, ароматизатор,  ідентичний натуральному «Квас», підсолоджувач (фруктоза, аспартам, ацесульфам, сахарин), бензонат натрію, барвник, ідентичний натуральному”. Тож виходить, що квас на українському ринку, виходячи з технології виробництва, можна поділити на дві категорії: перша – шляхом природного (натурального) бродіння, друга – на основі змішування концентрату квасного сусла та різних ароматичних основ. Зрозуміло, що другу групу складають напої, у назві яких міститься слово «квас», але технологія їхнього виробництва не має нічого спільного з бродінням. За поданою на етикетках цих «квасів» інформацією, вона, в основному, зводиться до змішування ароматичної основи, цукру, лимонної кислоти, консерванту, вуглекислого газу і води з наступним розливом у пляшки. Що ж, українського споживача не вперше вводять в оману, тож будьте пильні.
Той справжній квас, який залюбки пили у спеку наші пред­ки (до речі, взимку він був джерелом вітамінів і рятував від цинги), – це напій, отриманий у результаті молочнокислого, а потім і спиртового бродіння сусла, він містить 1,2% спирту. За дією на організм квас можна порівняти з кефіром: він регулює діяльність шлунково-кишкового тракту, перешкоджає розмноженню шкідливих хвороботворних мікробів, покращує обмін речовин, благотворно впливає на серцево-судинну систему. Ці корисні властивості квасу пояснюються наявністю в ньому молочної кислоти, вітамінів групи В, кальцію, магнію, фосфору, мікроелементів, а також амінокислот (у тому числі і незамінних). А кислоти відіграють величезну роль, розкладаючи і виводячи мертві, хворі та патологічні клітини. Свої корисні властивості квас бере з сировини – квасного сусла на основі ячмінного, пшеничного пророслого зерна, жита та вівса, хлібних скоринок, дріжджів, родзинок та інших інгредієнтів. У процесі бродіння в цьому напої поселяється безліч корисних мікроорганізмів, які й покращують діяльність шлунково-кишкового тракту, лікують дисбактеріоз. Вітаміни, що містяться в квасі, підвищують імунітет, зміцнюють організм і бо­рю­ться з авітамінозом і не­до­крів'ям.
 Квас лікує
Народна медицина рекомендує при фурункулах, вуг­рах, виразках, що довго не загоюються, геморої, екземі робити примочки з підігрітого квасного ячмінного солоду. При вуграх, веснянках, фурункульозі, екземі потрібно двічі на день протирати обличчя хлібним ква­сом, через 10 хвилин споліскуючи водою.
При захворюваннях ни­рок, циститі, уретриті, хроніч­них запальних захворюваннях леге­нь і бронхів рекомендують вранці, в обід і ввечері за півгодини до їди випивати склянку підігрітого ячмінного квасу з ложкою меду. Для лікування захворювань нирок можна ви­ко­ристовувати осиковий квас. У трилітрову банку засипати кору осики (2 жмені), склянку цукру, чайну ложку кислої сметани. Настоювати квас 2 тижні в темному прохолодному місці, пити по склянці тричі на день за півгодини або годину до прийому їжі.
При захворюваннях очей, порушеннях мозкового крово­обігу, атеросклерозі, тромбо­флебіті і варикозному розши­ренні вен рекомендують вранці одразу ж після пробудження випивати склянку прохолодного хлібного квасу.
При затяжних бронхітах, кашлі, сильній застуді, а також болях в попереку або суглобах потрібно робити компреси на квасі. Змішати по 100 мл рослинної олії, червоного вина і яблучного оцту, додати склянку підігрітого квасу (можна квасного сусла), замісити тісто, всипавши пшеничного або житнього борошна. Тісто накласти на хворе місце, накривши зверху лляною серветкою і обгорнувши вовняною хусткою, тримати 2 години. Таку процедуру краще виконувати перед сном.
Проти гіпертонії, атеро­склерозу, для лікування і від­новлення печінки, поліп­шення діяльності шлунково-киш­кового тракту і придушення гни­льних процесів у ньому за­сто­совують буряковий квас.
Приготування буря­ко­вого квасу. Взяти 2-3 буряки темного кольору середнього розміру. Ретельно помити, нарізати шматками або соломкою, можна зі шкіркою. Трилітрову банку потрібно наповнити до половини обсягу, додати 2 жмені житніх сухариків. Залити до самого верху холодною кип'я­ченою водою. Банку з квасом зав'язати тканиною і поставити в темне прохолодне місце (не в холодильник) для закисання. Як почалося бродіння, квас можна пити. Випивати тричі на день по чашці за півгодини до їди або через 2 години після. Відливаючи квас із банки, ємність знову доливати до верху холодною кип'яченою водою. Квас з однієї банки можна пити доти, доки він має колір і смак.
Ясна річ, що лікувальні властивості має лише справжній квас, який, до речі, легко приготувати вдома, а не газована вода зі смаком квасу з пластикової пляшки.
 Протипоказання
Квас протипоказаний лю­дям з підвищеною кислотністю шлунково-кишкового тракту, при подагрі, сечокам'яній хворобі, цирозі печінки, гіпертонії і гастриті з підвищеною кислотністю. При захворюваннях травної системи квас може приносити і користь, і шкоду, тому лікуватися ним навмання не можна, обов'язково необхідно проконсультуватися у лікаря. І ще, оскільки напій містить спирт, не рекомендують давати його дітям до трьох років.
 Як готують пінний напій
 Солод. Традиційний інгредієнт для приготування квасу. Солод зазвичай використовують житній і ячмінний або пшеничний, обсмажений або несмажений (від цього залежить солодкість і колір ква­су). Без нього, по суті, мож­на обійтися, замінивши хлібними сухарями.  Але якщо хочете отримати справжній традиційний квас, можна приготувати солод у домашніх умовах: зер­на злаку на ваш вибір потрібно промити і замочити у воді до проростання (близько 1-2 до­би). Продовжити проростання в прохолодному місці до появи помітних проростків і корінців, періодично перевертаючи зер­на. Солод можна вважати готовим, коли більшість корінців сягне приблизно сантиметрової довжини. Солод підсушують в теплі (можна в духовці або на сонці). Відо­кремлюють проростки. Перед вживанням солод слід змолоти на борошно.
 Дріжджі. Цей інгредієнт допомагає квасу приготуватися швидше і робить його смак більш хлібним. При цьому краще брати живі свіжі дріжджі – тоді і смак напою буде приємнішим. Але й сухі дріжджі, по­передньо додані у воду, можна використовувати для приго­тування цього напою.
 Вода. Воду для приготування квасу краще брати кип'ячену, високої якості, без домішок, теплу або кімнатної температури.
 Хлібна (борошняна, зла­кова) основа. Для приготування квасного сусла використовують житнє, ячмінне, пшеничне, гречане та вівсяне, рисове борошно; хліб вибирають і житній, і пшеничний, перед вжи­ванням його потрібно добре висушити, тоді колір квасу буде насиченішим, а бродіння інтен­сивнішим.
 Незлакова основа. Як альтернативу борошну і хлібу для приготування квасу можна брати майже будь-які фрукти і ягоди, соки (фруктові та овочеві), морси і трав'яні настої та чаї, розсоли. Тут все залежить від вашої фантазії і смаку.
 Цукор та інші підсоло­джувачі. Цукор додають у квас перед бродінням з розрахунку 1 кг на 10 л. Якщо цукру додати менше, квас швидше перестає бродити, якщо більше, то й бродіння триває довше, а квас в результаті виходить більш різким і насиченим. Також замість цукру в квас можна додавати мед, що трохи змінить смак напою, і солодкі сухофрукти: фініки, родзинки і урюк.
 Інші інгредієнти. Для того, щоб надати квасу різні відтінки смаку, в нього додають сухофрукти, спеції, пряні трави, листя, коріння тощо.
Основний рецепт хлібного квасу
Закип'ятити 3 літри води, залити окропом 0,5-1 кг житніх сухарів, поставити в темне місце на ніч. Вранці процідити, в сусло всипати 4 столові ложки цукру, 1 столову ложку родзинок, чайну ложку дріжджів і поставити в тепле місце бродити. Квас буде готовий через добу, його можна процідити, розлити по пляшках (тільки не доверху), закрити кришкою і поставити в холодильник.

Переглядів: 428 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz