Oстеопороз – захворювання, при якому знижується щільність кісткової тканини, кістка стає рихлою і може зламатися навіть при незначному навантаженні. Зазвичай «вимивання» кальцію прогресує з віком, особливо це позначається на жінках (даються взнаки зміни гормонального фону): якщо 0,5-1% – щорічна втрата кісткової маси до 50 років, то в перший рік після менопаузи втрата становить 10%, далі – 2-5% на рік. Їжа, багата кальцієм, і належна фізична активність – найкраща профілактика остеопорозу. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, оптимальна щоденна норма цього мінералу має становити 1200 мг. Набрати її за день не так уже й складно: наприклад, випивши літр кефіру або з’ївши 100 г твердого сиру – це буде половина добової норми. Але навіть якщо мінералу надійшло достатньо, це зовсім не означає, що все засвоїться. Ще потрібні фосфор і магній. І для засвоєння кальцію однаково небезпечний як нестача, так і надлишок двох «дружніх» речовин. Оптимальне співвідношення кальцію і фосфору, так само, як і кальцію і магнію – 2:1 (де кальцію вдвічі більше). Також необхідно забезпечити достатнє надходження в організм вітамінів D і A. Отож харчуйтеся правильно. Після 60 років віковий остеопороз може розвинутися у будь-якої людини. Найчастіше страждають шийка стегна і передпліччя. При цьому ризик розвитку остеопорозу для чоловіків утричі менший, ніж для жінок. Кальцій: молочні продукти, яйця, вівсянка, гречка, риба і морепродукти (особливо скумбрія, тріска і судак), твердий сир, кунжут, свіжа зелень, насіння, морська капуста, багато фруктів і сухофруктів. Магній: висівки, пророщені зерна пшениці, буряк, гарбуз, морква, куряче м'ясо, кедрові горішки, сухофрукти та крупи. Вітамін D: риб'ячий жир, печінка тріски, ікра, курячі та перепелині яйця. Фосфор: горіхи, сир, м'ясні субпродукти, бобові, птиця, шоколад, яйця, а також більшість інших продуктів харчування. Вітамін А: морква, гарбуз, яйця, печінка, шпинат, зелений горошок. Білкові продукти: м'ясо, птиця, бобові, яйця. Обмежте в раціоні: Цукор і сіль. Кава і газовані напої. Тваринні жири (свинина, сало, вершкове масло). Легкозасвоювані вуглеводи (білий хліб, тістечка, солодощі).
|