НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Середа, 24.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Липень » 26 » Нанобібліотека для любителів Фотожурналістики
08:44
Нанобібліотека для любителів Фотожурналістики
Хочу розчарувати або ж, навпаки, потішити тих, у кого при слові «бібліотека» в уяві одразу з’являються моторошні картини запилених полиць з книгами, суворих бібліотекарок та приміщення, де можна розмовляти тільки пошепки. Відтепер це в минулому. Незабаром в обласній юнацькій бібліотеці вперше у Чернівцях запрацює клуб журналістики та фотожурналістики для буковинської молоді, організований корпусом Миру за сприяння посольства Сполучених Штатів Америки. Така ініціатива була погоджена у понеділок під час візиту на Буковину волонтера корпусу Миру Деніела Хейдена. Проект готують для підтримки потреб молоді, щоб зацікавити її у відвідуванні бібліотек, а разом з тим підтримати у виборі майбутньої професії, реалізувати себе в тому, що найбільш актуальне на сьогодні.
Як розповіла  завідувач відділу іноземної мови обласної бібліотеки, а за сумісництвом керівник центру «Вікно в Америку» Тетяна Микитюк, проект створений відповідно до потреб молоді у Чернівецькій області, які були виявлені під час тестування, результати якого свідчать, що наша молодь найбільше захоплюється  журналістикою та побудовою своєї кар’єри у цій сфері. Вивчаючи попит спеціальностей серед молоді Буковини, були створені анкети. Опитування проводили у двох формах: електронній та письмовій. Після отримання результатів, виявилось, що найбільше зацікавлення проявляють у цих двох суміжних напрямах.
Щоби втілити такий задум в життя, у бібліотеці слід проводити тренінги, щоб навчати молодь. Велика робота передбачається також для організації персоналу з майстер-класу, а заразом потрібно подбати про технічне забезпечення.
– Оскільки молоді люди зацікавлені в цьому, то заплановано окремо проект на фотожурналістику, щоб отримати обладнання – потужні фотоапарати. В юнацьку бібліотеку запросити викладачів університету, щоб викладали ази професії безкоштовно, на волонтерських засадах.
В обласній бібліотеці зараз працює центр «Вікно в Америку», де вже цієї осені заплановані уроки фотожурналістики.
– Не всі можуть дозволити собі таку дорогу техніку, а більшість з тих, які й мають, окрім режиму «автомат» нічого не знають, – пояснює Тетяна Микитюк. – Обладнання ми плануємо придбати справді якісне, кожен охочий зможе безкоштовно ним користуватися у нашій бібліотеці. Додатково проводитимуть різного плану консультації. Проект із журналістики підтримується організацією з корпусу Миру, а фотожурналістику повністю забезпечує посольство США. У нас є дуже багато матеріалів з фотожурналістики на англійській мові, але це не є перешкодою. Хочеться, щоб молодь ходила в бібліотеку і для розваг, водночас займаючись корисною справою.
Клуб журналістики буде націлений на випуск своєї газети та журналу на зразок «Української ластівки».
Доцент кафедри журналістики ЧНУ Тарас Гринівський задоволений такою співпрацею, бо, за його словами, діти, які будуть займатись на заняттях, – це його потенційні студенти, які в майбутньому матимуть чудову базу та підготовку при вступі у ВНЗ.
Деніел Хейден, волонтер корпусу Миру,  був у піднесеному настрої від щирої підтримки його задуму, який в найближчий час вже втілиться в життя. Підготовку всіх документів узяв на себе, а вже наступного тижня зможе презентувати свої напрацювання.
– Програма не зможе розпочатися раніше жовтня, але вже зараз ми визначилися з основними напрямами діяльності. Сам гранд – частина фінансування від уряду США, який має декілька масштабних напрямів, зокрема, щоб Україна розвивалась як демократична держава, розвиток ЗМІ та свободи слова в нашій країні, отримання коштів на розвиток незалежних медіа. Саме клуб журналістики був би частиною великої світової програми.
Організатори приємно здивовані, що саме журналістика є пріоритетною галуззю для молодих людей Буковини. Деніел Хейден вже давно допомагає обласній бібліотеці, а особливо юнацькому філіалу отримати цей гранд для оснащення та проведення занять старшокласникам, які ще не є студентами-журналістами, але які дуже цього хочуть. Фактично проект допомагає їм визначитися в житті, обрати майбутню професію, таким молодим людям потрібна підтримка.
– Юнацький філіал планує розвивати клуб журналістики, а в обласній бібліотеці будуть діяти заняття з фотожурналістики, але обидві галузі співпрацюватимуть як єдине ціле, – додає волонтер.
Від проекту Деніел Хейден очікує допомоги молодим людям розвивати свої навики і таланти, навчити правильно висловлювати свою думку. Представник посольства вражений, що так багато людей підтримують його у прагненні розвивати молодіжний проект і готові безкоштовно допомогти в цьому.
Валентина Миколаївна Когут, завідувач філії обласної бібліотеки обслуговування юнацтва, дуже задоволена цікавістю до проблем сучасної молоді й що саме її бібліотека стала місцем зародження проекту. Жінка також ділиться спогадами, як почалось знайомство з містером Хейденом.
– Пан Деніел сам дізнався, що працюємо з різними категоріями молоді, зацікавився нашим приміщенням і запропонував допомогу в придбанні комп’ютерної техніки.  Також в обласній бібліотеці він допоміг з ремонтом у відділі іноземної літератури. Зараз він настільки перейнявся нашими проблемами, що майже живе в бібліотеці! А журналістський клуб волонтер планував створити ще давно, нарешті це йому вдалося. Чоловік сам запропонував свою допомогу. Тема фотожурналістики цікава і перспективна, а головне – нею ще ніхто серйозно не переймався на такому рівні. Ми, звісно, двома руками за, адже зацікавлені в питанні розвитку і бібліотеки, і активності старшокласників та студентської молоді. Тішить, що діти зможуть займатися улюбленою справаою, здобувати професійні навики та бути активними відвідувачами бібліотеки.
Дуже приємно, що саме нашою молоддю цікавляться у світі, її підтримують та допомагають розвиватися. А ще приємніше, що є люди, здатні на волонтерських засадах опікуватися чужими проблемами. Це була лише перша зустріч, яка потребує доопрацювань. А результати розвитку проекту, сподіваємось, побачимо вже восени.

Оксана КУЦАК
Переглядів: 401 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz