НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     П`ятниця, 19.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 22 » РУСЛОРУГУЛЮВАЛЬНІ РОБОТИ НА ПРУТУ У ПРИКОРДОННИХ РАЙОНАХ БУКОВИНИ НЕОБХІДНІ
09:40
РУСЛОРУГУЛЮВАЛЬНІ РОБОТИ НА ПРУТУ У ПРИКОРДОННИХ РАЙОНАХ БУКОВИНИ НЕОБХІДНІ
Аргументи проти емоцій…
Проблема, яку штучно створили деякі місцеві ЗМІ, відреагувавши на панічні настрої кількох десятків мешканців сіл прикордонних районів, які живуть біля берегів Прута й яким мариться, що причиною зсувів є руслорегулювальні роботи - вибирання гравію з ріки, є абсолютно надуманою. Мало того, те, що ріка останніми роками вже забрала в них багато гектарів землі і є однією з головних причин того, що гравій, якій несе ріка з гір, треба вибирати вчасно. Саме через його невчасне вибирання й стаються як наслідок обвали берегів, на яких селяни тримають свої городи. Проте все за порядком…
По-перше, усі руслорегулювальні роботи здійснює буковинське підприємство згідно закону: вона має всі дозволи на такі роботи й відповідні квоти.
Мало того, цей гравій потрібно вибирати з ріки, і тому є кілька важливих причин. Через те, що гравій з ріки, якій вона несе з гір, вибирається невчасно, утворюються численні островки. Ці островки, в свою чергу, змінюють русло ріки і спрямовують її у бік українського берега. А це призводить до того, що вода починає вимивати наші береги, і селяни втрачають городи – засіб для існування.
До того ж, зміна русла ріки в бік нашої території призводить до її поступової втрати, тобто берег сусідньої держави збільшується – ріка там висихає, а української - зменшується. Отака ціна питання.
Через численні скарги селян, в тому числі й до генпрокуратури, на те, що, буцімто зсуви берегів відбуваються через руслорегулювальні роботи, для з’ясування реальної ситуації туди приїжджали експертні комісії. Фахівці, які працювали на місцях зсувів та підмивань, дійшли висновку, що руслорегулювальні роботи не викликали цих процесів, а навпаки – це необхідно для того, щоб вимивання не ставалося берегів. Деякі селяни кажуть, що доки не почали руслорегулювальні роботи, зсувів не було. Але це аргументи на рівні бабусь, деякі з яких до тепер вважають, що дощ на землю посилає Бог.
Державна екологічна інспекція в Чернівецькій області неодноразово заявляла, що під час руслорегулювальних робіт відхилень від проектної документації не було. А те, що буковинці нерідко нелегально вибирають гравійно-піщану суміш з ріки – питання інше, й за такі дії вони несуть відповідальність перед законом. Крадії не турбуються про те, звідки саме вибирати гравій – з яких місць, їх не хвилюють екологічні наслідки. Тому їхні протизаконні дії, особливо якщо врахувати велику кількість таких крадіїв, справді можуть призводити до негативних наслідків, в тому числі й частково впливати на зсуви. Однак з порушниками ведеться активна боротьба, лише за останні роки за нелегальне вибирання гравію було затримано й притягнуто до відповідальності близько кілька тисяч людей.
Вл. інф.
Переглядів: 354 | Додав: Informer | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz