Саме на початку літа частішають випадки алергії, дерматиту та діатезу в дітей. Трапляються ці неприємності й з дорослими. І це не дивно, адже саме в червні на прилавках з’являються ягоди, за якими всі так скучили. Зазвичай симптоми не змушують себе чекати і бувають різноманітними: свербіж і печіння слизової рота, подразнення в горлі, чхання та свербіж в носі, блювота, болі в животі, діарея, висип на шкірі, напад бронхіальної астми, набряки різної локалізації. Але в серйозних випадках може статися й анафілактичний шок, який характеризується слабкістю, блідістю, слабким пульсом, порушенням дихання, різким зниженням тиску. Небезпечним також є алергічний набряк (набряк Квінке), особливо якщо він вразив гортань, тоді може настати задуха. Тому за перших симптомів слід одразу звертатися по медичну допомогу. Найчастіше алергія на ягоди буває у дітей до 3-х років. У організмі таких малюків усе ще спостерігається нестача ферментів і підвищена проникність слизової шлунково-кишкового тракту. З віком відбувається дозрівання ферментних систем, дитина легше засвоює продукти, і алергія може зникнути. Але можуть ягоди «відгукнутися» висипаннями і на шкірі літніх людей, а також тих, хто має хронічні захворювання ендокринної системи та шлунково-кишкового тракту. Найбільш алергенні ягоди – полуниця і садова суниця, менш небезпечні малина, смородина, агрус, чорниця, ожина, черешня, вишня. Дітям до року взагалі не варто давати ягоди, радить дитячий лікар-алерголог Олеся Решетило. Можна давати їх тільки у вигляді соку, починаючи з кількох крапель. Якщо проблем не виникатиме, можна підгодовувати протертими ягодами, починаючи з 1/2 чайної ложки на день, поступово збільшуючи порцію. Але навіть за найменших симптомах алергії ягоди слід зовсім виключити з меню. Людям, які мають проблеми зі здоров'ям, краще їсти ягоди у вигляді компоту, киселю, суфле, желе. Так продукт краще засвоюється, а алергенні властивості зникають. Як дітям, так і дорослим потрібно вводити ягоди до раціону порціями (150-250 г за раз). Лікар-алерголог радить також перед споживанням не тільки ретельно мити ягоди, а й замочувати в слабкому розчині харчової соди на 15 хвилин, а потім ще кілька разів промити. Це убезпечить ягоду від хімікатів, якими вона, можливо, була оброблена, а також від яєць гельмінтів, які могли потрапити з грунту.
|