НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     П`ятниця, 26.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 14 » Алергія на ягоди: що робити?
10:58
Алергія на ягоди: що робити?
Саме на початку літа частішають випадки алергії, дерматиту та діатезу в дітей. Трапляються ці неприємності й з дорослими. І це не дивно, адже саме в червні на прилавках з’являються ягоди, за якими всі так скучили.
Зазвичай симптоми не зм­ушують себе чекати і бу­ва­­ють різноманітними: све­р­­­­­біж і печіння слизової рота, по­дразнення в горлі, чхання та свербіж в носі, блю­вота, болі в животі, діарея, висип на шкірі, на­пад бронхіальної астми, наб­ряки різної локалізації. Але в серйозних ви­падках може статися й анафілактичний шок, який ха­рак­­теризується слабкістю, блідістю, слабким пульсом, порушенням дихання, різким зниженням тиску. Не­без­печним також є алер­гіч­ний набряк (набряк Квінке), особливо якщо він вразив гортань, тоді може настати задуха. Тому за перших симптомів слід одразу звертатися по медичну допомогу.
Найчастіше алергія на ягоди буває у дітей до 3-х років. У організмі таких ма­люків усе ще спостерігається нестача ферментів і підвищена проникність слизової шлунково-кишкового трак­­ту. З віком відбувається дозрівання ферментних сис­­тем, дитина легше за­своює продукти, і алергія може зникнути. Але можуть ягоди «від­гукнутися» висипаннями і на шкірі літніх лю­дей, а також  тих, хто має хронічні захворювання ен­до­­кринної системи та шлунково-кишкового тракту. Най­більш алер­­генні яго­ди – полуниця і садова суниця, менш небезпечні малина, смородина, аг­рус, чорниця, ожина, че­реш­ня, вишня. 
Дітям до року взагалі не варто давати ягоди, радить дитячий лікар-алерголог Оле­ся Реше­ти­ло. Можна давати їх тільки у вигляді со­ку, починаючи з кількох кра­пель. Якщо проблем не ви­ни­катиме, можна підгодовувати протертими ягодами, починаючи з 1/2 чайної лож­­ки на день, поступово збільшуючи порцію. Але навіть за найменших симптомах але­р­­гії ягоди слід зовсім виключити з меню.
Людям, які мають проб­леми зі здоров'ям, краще їсти ягоди у вигляді компоту, киселю, суфле, желе. Так продукт краще засвоюється, а алергенні властивості зникають. Як дітям, так і дорослим потрібно вводити ягоди до раціону порціями (150-250 г за раз). Лікар-алерголог ра­дить також перед спо­жи­ванням не тільки ретельно мити ягоди, а й замочувати в слабкому розчині харчової соди на 15 хвилин, а потім ще кілька разів промити. Це убезпечить ягоду від хімікатів, якими вона, можливо, була оброблена, а також від яєць гельмінтів, які могли потрапити з грунту. 
Переглядів: 572 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz