НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Субота, 20.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 16 » НОВИЙ ГІПЕРМАРКЕТ НА ПРОСПЕКТІ ЗБУДОВАНИЙ НЕЗАКОННО
11:16
НОВИЙ ГІПЕРМАРКЕТ НА ПРОСПЕКТІ ЗБУДОВАНИЙ НЕЗАКОННО
Де гроші говорять, там правда мовчить, - кажуть у народі з нотою безпорадності перед всемогутнім Молохом багатства й ненажерливості. Миритися чи ні  з такою тезою – питання свідомого вибору: прирікати себе на роль безвольного статиста власного горя й нещастя або ж активно боротися за своє місце під сонцем. Мешканці комплексу багатоквартирних будинків «Сонячний острів»
(вул. Червоноармійська, 186, 188, 190), перед вікнами яких уже кілька років триває будівництво чергового в Чернівцях гіпермаркету, аж ніяк не збираються бути пасивними статистами поступового обмеження свого життєвого простору. Про їхню стійку позицію свідчить вже сама «сонячна» назва житлового комплексу.


 СУТЬ
Річ у тім, що навколо торговельного центру (гіпермаркету), який уже майже добудований, планують спорудити ще кілька багатоповерхових житлових будинків, і це створить неабияку загрозу для благополуччя мешканців сусідніх будинків. Більше того, будівництво торгово-житлового комплексу «Проспект» відбувається з порушенням проектного плану, в якому передбачене будівництво не восьми-, а п’ятиповерхових багатоквартирних будинків, а про окремий гіпермаркет взагалі не йдеться.
- У 2007 році ТОВ «Хмель­ницьк­інвестбуд» подавав на конкурс зовсім інші приміщення, - розповідає ди­ректор консалтингової компанії «CH Company», правник Микола Чо­п’юк. - Він подавав забудову
5-поверховими багатоквартирними житловими будин­ками із вбудованими (!) торговельними та офісними приміщеннями. А в 2011 році сесія міської ради ухвалила рішення про зміну замовника будів­ництва. Сталося так, що за­мовника змінили (на «Гіпе­р­буд»), а дозвіл на виконання будівельних робіт був наданий аж через рік – у серпні 2012 р. Тобто будівництво рік вело підприємство, яке не мало дозволу на виконання будівельних робіт.
До того ж у рішенні сесії міської ради ніде не було зазначено, що, крім замовника, змінено й проект будівництва. Того ж 2011 року з’явився  проект уже багатоповерхової забудови: на невеликій ділянці запланували розмістити п’ять 8-поверхових і один 9-поверховий будинки з підземними паркінгами. А це сейсмічна зона, і спо­рудження багатоповерхівок по­винно мати додаткові пояснення. Проте їх не було.
Комплекс будинків «Сонячний острів» розташований у безпосередній близькості до об’єкта будівництва. У разі реалізації зміненого проекту може виникнути серйозна техногенна небезпека. Багато­поверхівки і торговельний центр притягнуть до себе значну кількість людей (в одному місці виникатиме скупчення близько 3-х тисяч людей), а це призведе до неможливості проведення швидкої евакуації при виникненні надзвичайних ситуацій (ні транспортні під’їзди, ні евакуаційні виходи, ні розташування поряд пожежної частини чи станції швидкої допомоги не передбачені, зате неподалік розміщена АЗС). Крім того, виникне реальна загроза техногенної напруги та погіршення санітарного благополуччя населення.

 СЛОВО АРХІТЕКТОРІВ

Автор проекту детального плану мікрорайону «Проспект Незалежності – вул. Шухевича (Дубінська) – вул. Рівненська» В’ячеслав Обнявко зізнався, що гіпермаркет і справді не передбачений проектом детального плану (ПДП), а на його місці повинен би бути 5-поверховий житловий будинок із вбудованим магазином. За його словами, ця забудова ведеться без погодження з ним як розробником ПДП, тому будівництво є незаконним.
Керівник розробки генерального плану Чернівців Віталій Дубина на громадських слуханнях у Цен­тральному палаці культури  26 квітня підтвердив, що територія, виділена під забудову торгово-житлового комплексу «Проспект», є сейсмічною, тому на ній (та й загалом на всіх сейсмічних ділянках міста), згідно з нормами, не можна будувати більше 5-ти поверхів без офіційного обгрунтування.
- Плани зонування переважають і дозволяють без жодних обмежень, вони є допустимі, – додає п. Віталій. - До перших зараховують тільки житлові будинки, дитячі садки, школи і елементи первинного обслуговування. Магазини ж, супермаркети, гіпермаркети і т.д. відносяться до допустимих – їх дозволено будувати в окремих випадках, за спеціальним погодженням, за умови, що замовник і його проектант представлять інформацію про те, що цей мікрорайон (квартал) забезпечений на 100% місцями в дитячих садках, школах і в інших об’єктах первинного обслуговування. Тільки тоді можливе будівництво допустимих об’єктів. Якщо такого погод­ження нема, то  гіпермаркет будувати там не мають права.
Сергій Гомонович, головний архітектор м. Чернівці, скупо заз­начив, що «це питання потребує детального розгляду» і ним повинна займатися Державна інспекція архітектурно-будівельного контролю в Чернівецькій області. За його словами, необхідно створити спеціальну робочу групу, котра б дослідила проблему в повному обсязі.
Натомість депутат міської ради Володимир Бешлей, який був присутній на громадських слуханнях і виступав на підтримку мешканців «Со­няч­ного острова»,  на сесії міської ради не дотримав свого слова,  так і не ініціювавши створення цієї робочої групи (за інформацією голови ОСББ «Со­нячний острів» Воло­димира Ба­бина). Справедливо обурених мешканців «острова» знову обманули, але вони не збираються здаватися і вже підготували запит до на­родного де­путата М. Бурбака.

 ДУМКА САМИХ "ОСТРОВ’ЯН”

Хтось дрова коле, а на когось тріски летять. Жителі «Сонячного ос­тро­ва» розповіли про свій «головний біль», поділилися прогнозами і планами вирішення проблеми.
Ірина Босак, студентка:
- Ми вже добряче натерпілися від цього будівництва: шум, пил, сміття, «вбита» дорога, безліч безпритульних собак... Дуже занепокоєна екологією: у планах будівництва я не помітила жодного дерева. А ще – цілком передбачуваними незручностями з тиском газу і води: мережі проводили з розрахунку тільки на наш мікрорайон, а тепер доведеться «ділитися» ще з кількома сотнями, а то й тисячами майбутніх жителів. Плюс можливі перевантаження стічних мереж, прориви, підтоплення, одне слово, нагряне апокаліпсис.
Вихід з цієї ситуації, на мій погляд, є: добудувати гіпермаркет і не будувати багатоповерхівки, натомість облаштувати територію підземним паркінгом (на вул.Дубін­сь­кій в годину «пік» машини паркують у кілька рядів), зонами відпочинку, зеленими насадженнями, ігровими майданчиками, літніми терасами і т. ін.
Галина Степанівна Моісе­єнко, пенсіонерка:
- Незаконно побудований гіпермаркет знести вже нема можливості, оскільки він на 95%  готовий. Як відомо, навколо нього хочуть ще збудувати 8-поверхівки. Виникає питання: де ходити дітям? Не передбачено ні дитячого садка, ні школи, ні елементарного дитячого майданчика. До того ж поблизу розташований небезпечний об’єкт – автозаправна станція – біля самих будинків у сейсмічній зоні. Це в голові не вкладається. Гіпер­маркет споруджували 3 роки, і моя онучка постійно дивилася у вікно здригаючись. Тепер, на щастя, вона трохи звикла і заспокоїлась.
Антоніна Бабюк: член правління ОСББ "Сонячний острів”
- Скільки на Чернівці треба гіпермаркетів, скажіть мені будь ласка? А садочків і шкіл – обмаль. Так не має бути. На Дубінській до збудованого гіпермаркету нема під’їзду, і там логічно мав би бути садочок, який повинен розміщуватися всередині житлового кварталу (де нема руху транспорту).
Я не розумію, навіщо створювати таку  щільність забудови? І звідки взя­в­ся торгово-розважальний центр, не передбачений проектом гіпермаркет? У нас можуть виникнути серйозні проблеми з безпекою проживання. Зверталися вже і до міського секретаря, і в департамент міськбудівництва, і в прокуратуру: скрізь отримали доволі схожі одна на одну відписки... Ми готові на крайні міри, адже якщо місто не рахується з бажаннями своїх мешканців, то ми будемо захищати самі себе і своїх дітей.
Володимир Бабин, голова ОСББ «Сонячний острів»:
- Гіпермаркет мав би за планом розташовуватись на місці, де зараз функціонує ринок «Газ­комплект­прилад». Варто сказати, що відстань від незаконно спорудженого гіпермаркету до загорожі складає лише 37 метрів, і де там розмістити ще й багатоповерхівки, я не знаю. Наразі наше об’єднання записалося до в. о. міського голови В. Михайлішина у понеділок на прийом, будемо скаржитись і відстоювати свої права.   

 ЩО ДАЛІ?
Як бачимо, мешканці «Соняч­ного острова» не дадуть плюнути собі в кашу. Варто вказати, що будівництво шести багатоповерхових будинків заплановано здійснити на площі всього-на-всього 100x20 м, при скупченні населення 1000-1300 людей.
- Всі рішення, пов’язані із замінами чи дозволами на роботи, - зазначає Микола Чоп’юк, - повинні погоджуватися з місцевими мешканцями, адже за планом робіт це будівництво виходить на дорогу, яка веде до їхніх будинків. Люди не мають виїзду на Чер­во­ноармійську і почали бити на сполох. Усі, до кого вони зверталися, надсилають відписки. Єдиний вихід – звертатися до суду: скасовувати рі­шення сесії міської ради, визнавати його недійсним, оскільки відбулася заміна документів. Це питання часу.
В самому ТОВ «Гіпербуд», яке є замовником будівництва, вперто не хочуть відповідати на запитання преси, посилаючись на відсутність директора. Певно, не мають що сказати на своє виправдання.
Далі буде...
Микола ГУЦУЛЯК
Переглядів: 992 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz