НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     П`ятниця, 19.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 11 » У Ратуші переміг дитячий мат
10:18
У Ратуші переміг дитячий мат
Їх називають пробним каменем розуму, його підступністю і муками. Досі незрозуміло що це: мистецтво (настільки вони сповнені краси та емоцій), наука (це царство високої думки, знань та інтуїції) чи спорт (витривалість – серед головних гарантій успіху). 
Але чи не найкраще сказав про шахи Стефан Цвейг: «Таємнича чарівність «королівської гри», єдиної з усіх ігор, винайдених людиною, яка не залежить від примх випадку і увінчує лаврами лише самий розум, або, точніше, особливо форму розумового обдарування».  
В чернівецькій Ратуші відбувся сеанс одночасної гри у шахи, організований місь­кою спортивною організацією «Федерація шахів». Вун­деркінди Ангеліна Демчук, 12 років, та восьмирічний Олек­сій Білич змагалися з місцевими чиновниками і депутатами. Серед дорослих розумників і сміливців, зокрема: Ва­дим Закревський, Анатолій Чесанов, Василь Продан, Володимир Бешлей, а також єдина жінка -учасниця турніру Олена Калмикова.    
Це був матч-видовище, матч поколінь, якщо хочете – матч-помста! Двоє дітлахів на повну «взули» чиновників, «в суху» розбили депутатський корпус! З 12 дощок унічию партія закінчилася лише на двох, і то з милостивої згоди юних геніїв ендшпілю. Ос­танньою здалася «Наша Україна». Першим же з дистанції зійшов бізнес-клас нещодавньої міськрадівської фронди. Втім, її таємний, як кажуть, натхненник тримався до останнього, продемонструвавши направду високий клас гри – звання кандидата в майстри спорту з шахів зобов’язує… 

«Слава у мене вже є. Тепер я хочу грошей». Стейніц

Анатолій Чесанов, депутат міськради, галантно подякував Ангеліні Демчук за чудову партію, яку програв, коли на решті дощок ще навіть не дійшли до міттельшпілю. 
– Я не програв, я здався, – уточнив пан Чесанов. – Єдиний в житті раз. І не жалкую. Навпаки, я у захваті! Ще зовсім юне покоління – а які розумні! 
– У шахи часто граєте?
– Останній раз пересував фігури 15 років тому. 
– Анатолію Анато­лійо­вичу, якими ще видами інтелектуального відпочинку захоплюєтесь? 
– Якщо думаєте, що це покер, то помиляєтесь. Я люблю книжки, багато читаю. 

«Виграє той, хто помиляється передостаннім». Тартаковер
Член міськвиконкому Ва­силь Продан був увесь зосе­ред­­жений на грі. Анге­ліна Демчук оцінила шахову майстерність свого суперника як одну з найкращих, зауваживши, що загалом рівень гравців турніру – вище середнього. 
- Мені пощастило, Анге­ліна погодилась на нічию, – зізнався Василь Софронович, підтвердивши відому істину, що запорука перемоги – вдало проведені переговори.
- Кажуть, що шахи на 99% складаються з тактики. У вас яка?
- Забезпечити сильні тили і потроху, але впевнено, розхитуючи позицію противника, розбити його. 
- Схоже, ви її застосовуєте не тільки в шахах. А яка королева вам більше до серця – біла чи чорна?
- Руденька, коли дивлюся на «Віагру».
- Чий стиль гри вважаєте за взірець?
- Мені імпонує манера гри Карпова – урівноважена, спокійна і водночас всією силою спрямована винятково на перемогу. 
- Зовні м’якого і жорсткого у грі Карпова називають Флінтом шахів: візьме все, що вважає за потрібне, не рахуючись з ні з ким, окрім Політбюро. Це так – роздуми уголос. Ваша найулюбленіша партія?
  ШАХИ І ГУМОР
Шахи – єдина гра, де можна домогтися перемоги однією лише загрозою мату. 
* * *
Ідеальні жінки – це шахістки: вони можуть годинами мовчати, ретельно слідкують за фігурою і знають багато цікавих позицій. 
* * *
Троє викликають недовіру: лікар, який курить, священик, який регоче, і причесаний шахіст. 
* * *
Водії зі стажем знають, що найнебезпечніше місце на дорозі – це пішохідна зебра біля шахового клубу. 
* * *
Вчені довели, що шахи вигадали наркомани: де ви бачили, щоб кінь рубав офіцера, а башта рухалася по периметру?!
* * *
Найнебезпечніший вид спорту – шахи. Можна заснути і впасти оком на ферзя… 
* * *
Мій комп’ютер постійно обігрує мене у шахи. Зате я завжди перемагаю його у боксерському поєдинку! 
* * *
Для посилення видовищності шахових телетрансляцій, найвдаліші ході показуватимуть в уповільненому повторі з різних ракурсів… 

- Та, що не відбулася, коли у 75-му році Фішер відмовився зіграти з Карповим за звання чемпіона світу. Мені ж особисто найбільше запам’ятався матч, коли я несподівано виг­рав у свого тренера Миколи Юрій­о­вича Бродського (шахами, як і спортом взагалі, я за­хоплений з самого дитинства). Це була для мене вікопомна партія. Не тільки своєю складністю і напруженістю. До того я знав, що у разі чого – звернуся до тренера. А після виграшу я чітко зрозумів, що маю покладатися на свої сили. Вважайте, переломний мо­мент в житті – мені тоді було 14 років.
Коли був у суворовському училищі в Казані, мав нагоду зіграти з Алісою Галлямовою, міжнародним гросмейстером. Програв. Але це той випадок, коли навіть програш у радість. До речі, Галлямова була першою дружиною нашого знаменитого шахіста Василя Іваничука.  
– Це важливо, хто чия дружина. Усліпу граєте?
– Так. Якось грав одразу на п’яти дошках. 
«Шахи – це хрестики-нулики Всевишнього». Наданян
Депутат міськради Во­лодимир Бешлей протримався довше за всіх. Причому під час гри він умудрявся розмовляти з журналістами і вставляти репліки в інтерв’ю своїх колег.
- У вас, пане Воло­ди­мире, грайлива манера пляжних шахів.  
- А що – на пляжах грають у шахи? Не помічав, пев­но, не туди дивився. Ніколи не грав там у шахи. У міських скверах – також. Спробую це на пенсії. А на пляжах я віддаю перевагу іншим фігурам і активному відпочинку. 
- Поки ви так старанно докладаєте усіх зусиль для перемоги, дехто з ваших колег давно здався вже на восьмому ходу.
- Головне, аби вони в міськраді не здавалися. 

«Хорошому гравцю завжди щастить». Капабланка
Турнірні пристрасті згасали, на столах красувалися зіграні партії – комбінації думок і творчого нат­хнення їхніх авторів. «Зірка» гри – Олек­сій­ко Білич, розгромивши вщент усіх своїх дорослих суперників і не піддавшись на умовляння завершити партію унічию, скромно сидів у кутку. Учень третього класу Чер­нівецької школи №11 за день до цього змагання не залишив жодного шансу на перемогу в сеансі одночасної гри найкращим шахістам серед студентів Чер­ні­вець­кого національного університету. 
У здобутку малого вундеркінда – виконаний перший розряд серед дорослих у націо­нальному рейтингу, ус­пішні вис­тупи у двох чемпіонатах України і 12-е місце серед         85-ти у цьогорічному між­народ­ному турнірі «Київська весна». 
– Олексію, хто тебе вчив шахам?
– Спочатку вчився самий. Десь два роки тому тато подарував мені комп’ютер і поставив там якусь програму, яка не дозволяла грати в ком­п’ют­ерні ігри. Були лише шахи. Почав читати, вивчати партії, комбінації, вирішувати завдання. І от якось кажу татові: давай зіграємо! Він не повірив, бо я нікому не говорив, що займаюся шахами. Зіг­рали. Я виграв. Він знову довго не міг повірити. Потім відвів мене у шахову школу «Біла тура». 
– На чиїх партіях відточуєш майстерність? 
– Мені подобається, як грають Ананд з Карлсеном. Чекаю їхнього поєдинку за світову корону.   
– Як показали себе сьогодні дорослі? 
– Грали добре. В основному розігрували королівські дебюти. Ендшпілі теж були хороші. Я зараз вчу шахам свою молодшу сестру, їй вже шість років, пора починати грати.  
Світлана ІСАЧЕНКО 
Фото Василя КИЯШКА
Переглядів: 411 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz