НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Середа, 24.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 27 » Вибираємо правильні сонцезахисні окуляри
08:27
Вибираємо правильні сонцезахисні окуляри
Літо. Сонячних днів стає все більше, та й саме сонце світить яскравіше. З одного боку сонце - це добре, а "сонячний" вітамін D украй важливий для нашого здоров'я, оскільки його молекули сприяють засвоєнню кальцію нашим організмом, захищаючи кальцій з власної кісткової тканини.
З іншого боку ультрафіолет і шкідливий для нашого здоров'я, оскільки може пошкоджувати шкіру та очі. Це можуть бути опіки вік, рогівки, кон'юктіви або сітківки. Тому від сонячних променів слід захищатися, і одним з найактуальніших засобів тут є сонцезахисні окуляри. Безумовно, необхідно грамотно підійти до вибору їхньої форми, кольору лінз і оправи, але не менш важливо носити саме якісні лінзи, які не просто не завдадуть шкоди очам, але і захистять їх.
Лікарі-офтальмологи, та й просто ті, хто піклуються про своє здоров’я, покупцеві сонцезахисних окулярів дадуть одну-єдину пораду: «Сонцезахисні окуляри – це не привід для економії. Здоров’я дорожче». Безумовно, кожен підходить до купівлі того чи іншого аксесуара виходячи зі своїх переваг, цілей, фінансових можливостей, але необхідно віддавати собі звіт в тому, що, купуючи зовсім недорогі окуляри на ринку, ви не можете претендувати на якісний і справді корисний товар. Більше того, в нашій країні дуже часто можна залишитися з підробкою в руках, зробивши покупку за чималі гроші в хорошому салоні оптики, а тому важливо придбати товар із супутніми йому документами. Краще один раз придбати якісний дорогий товар, ніж щорічно поповнювати свою колекцію окулярами низької якості.
Особливо ретельно до вибору сонцезахисних окулярів необхідно ставитися водіям (в силу специфіки їхньої діяльності), людям, що проводять зимовий відпочинок в сонячну погоду (відбиваючись від снігу, як і від води, сонце виявляється нещадним до очей), і людям, страждаючим будь-якими захворюваннями очей і порушеннями зору.

Здійснюючи покупку в магазині оптики, ви вправі ознайомитися з наступними документами, які засвідчують якість окулярів:
•    етикетка, бірка на самих окулярах (інформація на ній повинна бути ідентичною інформації в паспорті й на самих окулярах);
•    паспорт на окуляри;
•    копія сертифіката, засвідчена печаткою організації;
•    на самі ж окуляри буде нанесено не тільки назву фірми-виробника, а й номер моделі, країна-виробник, номерне позначення кольору лінз, розмір дужки.
Оцінюючи якість і функціональність лінз, необхідно звернути увагу на наступні параметри:

 Ступінь захисту від ультрафіолетового випромінювання
Максимальний захист від ультрафіолетових променів буде досягнуто з придбанням окулярів, у сертифікаті яких вказується ступінь захисту 400 нм від променів всіх трьох типів: «UV-A», «UV-B», «UV-C»; достатнім, але не максимальним, може бути і захист від променів «UV-A», «UV-B» довжиною 290-380 нм. Ступінь захисту від ультрафіолету не залежить від кольору лінз, а лише від наявності захисного напилення, таким чином, навіть прозорі окуляри з нанесеним напиленням можуть виконувати захисну функцію

 Ступінь захисту від яскравості світла
Цей параметр вже залежить від затемненості лінз; розрізняють лінзи, які пропускають 80-100% світла (для хмарної погоди), 43-80% (для неактивного сонця), 18-43% (для сонячної погоди), 8-18% (для активного літнього сонця), 3-8% (для відпочинку на гірськолижному або морському курорті, де сніг або вода відображають відблиски сонця).

 Скло чи пластик?
На це питання провідні світові виробники вже давно відповіли: сьогодні більшість моделей випускають з пластику. Крім гарної оправи, велике значення має і якість лінз. Від товщини і матеріалу, з якого вони зроблені, залежить кількість сонячного світла, що пропускається. Скляні лінзи прозоріші, але через свою крихкість можуть бути небезпечними для очей. У США, наприклад, не виплачують медичну страховку, якщо людина поранила ними очі. А в Угорщині лінзи зі скла заборонено використовувати в дитячих окулярах. Тому більшість сучасних сонцезахисних окулярів повністю пластикові. Вони помітно легші, менше травмують перенісся але частіше дряпаються.
Скло – натуральний матеріал, його складніше подряпати, сприйняття його оком більш органічне, але є у нього один вельми значний недолік — при будь-якій небезпеці в області очей скло може розбитися, а шкода від  уламка, що потрапив у око, перекриває всі потенційні гідності матеріалу. Сучасна індустрія пропонує широкий асортимент окулярів з високоякісного пластику, що володіє майже всім спектром переваг скла, але позбавленого зазначеного недоліку.
Якщо ви займаєтеся активними видами спорту (наприклад, велосипедним або гірським), то окуляри повинні захищати не тільки від ультрафіолету, але і від камінців, комах і пилу. У таких випадках рекомендують вибирати оправи і лінзи з особливо міцного пластику.
Пам'ятайте, що окуляри повинні захищати від сонця не тільки самі очі, але й чутливу шкіру навколо них. Тому медики не радять купувати окуляри з маленькими лінзами. Адже вони не тільки пропускають ультрафіолет на відкриті ділянки, але обмежують поле зору людини. А це зайвий раз навантажує сітківку і стомлює очі.

 Колір
Кращими кольорами для лінз, на думку експертів, є зелений, сірий і відтінки коричневого. Зелений розслабляє очі й заспокоює нерви. Такі стекла корисні людям з початковою стадією глаукоми. Сірий – мінімально спотворює кольори. А коричневий колір знімає втому і допомагає ясно бачити при яскравому світлі й відблисках.
Найнебезпечнішими для зору вважають сині й фіолетові лінзи. Ці кольори стимулюють розширення зіниць, тим самим очі отримують більш високу дозу опромінення. Не рекомендують лікарі також червоні, жовті та оранжеві стекла. Вони можуть викликати роздратування і навіть підвищити очний тиск.
Дзеркальні сонцезахисні лінзи значно зменшують кількість світла, що досягає очей. Вони підходять для відпочинку в горах і на пляжі при яскравому сонці.

 Наслідки від неякісних окулярів
За своєю суттю сонцезахисні окуляри створені для того, щоб захищати нас від сонця. Згадаймо біологію: коли ми надягаємо сонцезахисні окуляри (а вони темного кольору), то зіниця розширюється, щоб в нього поступало більше світла. Саме в цій ситуації неякісні окуляри можуть нашкодити здоров'ю. Якщо окуляри неякісні, вони пропускатимуть ультрафіолетові промені, а оскільки наша зіниця розширена, то в око буде надходити ще більше ультрафіолету, ніж без цих окулярів. Тому краще витратити гроші на якісні окуляри, ніж потім платити за лікування.
Переглядів: 444 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz