НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Субота, 27.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 27 » Віктор Горда: Система газопостачання у центрі Чернівців – це жах і катастрофа
08:52
Віктор Горда: Система газопостачання у центрі Чернівців – це жах і катастрофа
«Я не займався вашим смердючим газом», – кинув якось з пересердя Ющенко у часи свого президентства, демонструючи у черговий раз «руки, які нічого не крали». Це гола правда – газ завжди погано пахне. Не лише нечистоплотною політикою. Ним взагалі краще не дихати.
Але в розмові з тимчасово виконуючим обов'язки голови правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктором Гордою – ані слова про політику. Тільки про нагальні практичні питання, які, окрім всього, здатні уберегти від біди…

ПАТ «ЧЕРНІВЦІГАЗ» займається транспортуванням та постачанням природного газу розподільними газопроводами, реалізацією скрапленого газу, а також видачею технічних умов, виконанням проектної документації та будівельно-монтажними роботами при газифікації приміщень, будівництві газопроводів, заміні газового обладнання, установці газових лічильників тощо.


Діло – труба!
-    Вікторе Євгеновичу, що це за дивна виставка брухту у вашому кабінеті? З яких військових окопів ці іржаві уламки?
- Це не з окопів – з чернівецьких вулиць. Не менш видовищні артефакти можна роздобути у Кіцмані, Вижниці, які також були газифіковані одними з перших у країні, ще у середині минулого століття. Відтоді капітальний ремонт газових мереж ніхто не проводив. Одне слово, перед вами труби старих міських газогонів, які ми дістали при ремонтно-аварійних роботах і спеціально зібрали у таку незвичну колекцію, аби наочно продемонструвати, на чому в буквальному сенсі сидять наші міста. Крізь ці труби можна побачити небо – геть діряві. Система газопостачання у центрі Чернівців – це жах, це катастрофа! Вихід з нормального функціонування газових мереж стається майже щодня через їхню зношеність.

 ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ РОЗДУМІВ
*У центрі Чернівців 6 км газопроводів потребують термінової заміни.


-    Констатація факту справі не зарадить.
- Ми ж не лише говоримо, ми працюємо над вирішенням проблеми, проводимо заміну газопроводів. Ліквідовуємо проблемні аварійні ділянки – латаємо дірки, якщо відверто. Але хай навіть так, без цього неможливо. Нещодавно у Чернівцях на вулиці Уні­вер­ситетській, біля кінотеатру «Чер­нівці», виявили катастрофічно небезпечну загазованість підвалів – під житловими будинками, численними магазинами. Аварійна ситуація підвищеної складності. Навіть довелося евакуювати людей, залучити працівників уп­равлінь МНС, МВС. Терміново замінили газові труби надійними новими за новітніми технологіями – їх вистачить надовго. Добре, що встигли. Приєдналися до капітального ремонту вулиці Богдана Хмельницького, який проводить міськрада. На заміну там газових мереж піде 2,3 млн. грн. Раніше за такою ж схемою – у співпраці з міськими службами, аби двічі не перекопувати вулиці, відновили Соборну площу.
Торік наше підприємство вклало 18 млн. грн. у розвиток газотранспортної системи області (тобто винятково в майно держави або територіальних громад) – у закупівлю нової техніки, ремонтні, аварійно-відновлювальні роботи. Цього року заплановано 12 мільйонів, але, думаю, буде більше у зв’язку з необхідністю постійно ліквідовувати аварійні ситуації. Загалом плануємо цьогоріч замінити 14 км газогонів.
- Звідки гроші?
- Із затверджених НКРЕ та­рифів на постачання і транспортування газу.  В тариф, хочу наголосити, закладено винятково наші витрати. Увесь прибуток від ведення господарської діяльності спрямовується на експлуатацію і модернізацію мереж, які, наголошу, належать державі або територіальним громадам. У «Чернів­ці­газу» нема у власності жодного метра газової труби. Ми не можемо розпоряджатися цим майном. Ми тільки його експлуатуємо, слідкуючи за його належним технічним станом.
-    Треба розуміти, у катастрофічному стані старих газогонів, а отже і значної частки обласних газових мереж, ви звинуватите своїх попередників?
 Навіщо? Від цього щось зміниться на краще? Думаю, доста сказати, що тільки наша компанія, яка почала своє нове функціонування з серпня 2011 року, виконує усі зобов’язання в плані інвестиційної діяльності. Приміром, встановили нове італійське обладнання на двадцятому ГРП, замінюємо на газорозподільних пунктах стару техніку на сучасну. За 5 років плануємо усе поміняти.
Ми взяли на себе обов’язок обслуговувати, ремонтувати і забезпечувати безаварійне, безперебійне постачання газу державними і комунальними мережами – і ми його виконуємо. Але лише своїми силами нам не впоратись. Тому провели перемовини з місцевими радами (як ніколи маємо взаєморозуміння з владою усіх рівнів) і прийняли спільне рішення звернутися до НАК «Нафтогаз України» та до профільного міністерства, яке є партнером області у соціальних програмах, з пропозицією профінансувати цілковиту заміну газорозподільних систем Чернівців. Це надзвичайно серйозна робота, навіть, я б сказав, фантастична. Але водночас цілком реальна, якщо не скаржитися на проблеми, а їх вирішувати.  

Кінець колонкам
-    Безпека газопостачання – чи не основне ваше завдання.
- Так,  а важлива його складова – безпечне використання газу в побуті, упередження випадків отруєнь чадним газом, пожеж, вибухів. На газових мережах працюємо не тільки ми. Проте наголошу, що лише наше підприємство відповідає за безпеку газопостачання, несучи кримінальну відповідальність за аварії на газогонах. Тому ми, самі розумієте, особливо зацікавлені в їхній безаварійній експлуатації.
До усіх технічних проблем, з якими доводиться щодня боротися, додається дивовижно легковажне ставлення до газу наших споживачів. Смертельно легковажне. Здається, вже безліч разів застерігали не займатися самовільним встановленням газового обладнання. І все одно раз у раз маємо такі випадки. Ось нещодавно сталася трагедія – з життя пішла молода дівчина. Купили десь на базарі з рук китайську колонку, знайомий прикрутив її у ванній кімнаті, що категорично заборонено. Там господиню квартири і знайшли…

 «Наступного опалювального сезону при відсутності у конкретному будинку відремонтованого димовентиляційного каналу експлуатація газових колонок в ньому буде заборонена».


Тому незважаючи на всі численні, сповнені обурення скарги, які наші громадяни пишуть на нас в усі можливі інстанції за те, що ми демонтуємо самовільно підключені газові прилади, ми і надалі нещадно відключатимемо «самодіяльні витвори» від системи газопостачання.
-    Багато невеселих розмов про газові колонки у хрущовках. Що з ними буде?
- Будинки, які ми називаємо хрущовками, відслужили своє і перетворилися на велику проблему не лише для Чернівців – всієї країни. Згідно з будівельними нормами в них жити неможливо. Їхнє подальше використання небезпечне загалом. У плані поводження з газом – особливо. Увесь чернівецький проспект Незалежності – зі зруйнованими димовентиляційними каналами, які проектували лише для вентиляції, а не для виводу продуктів згоряння від газових колонок.
Агресивні кислоти, що містяться в чадному газі, роз’їдають бетон, з якого зроблені і перекриття, і канали. Вони розсипаються, перетворюються на решето, і чадний газ потрапляє у житлові квартири, що призводить до непоправних наслідків, загрожуючи здоров’ю і життю мешканців таких будинків. Зрозуміло, що хрущовки зносити ніхто не буде, принаймні в найближчому майбутньому. Тому є два варіанти виходу із ситуації, в обох ми готові брати участь, – або комплексно відновлювати канали, або масово переводити квартири на електробойлери.
-    За чий рахунок?
- Міська рада саме думає над цим непростим питанням. Знаю, що Віталій Михайлішин планує залучити інвестора до заміни димовентиляційних каналів. Якщо пощастить його знайти, для мешканців хрущовок ця послуга буде безкоштовною. Якщо ні, можливо, фінансовий вантаж візьме на себе міський бюджет, і депутатам міськради доведеться ухвалювати окрему програму з відтермінування оплати вартості електроприладів для підігріву води, якими доведеться замінити газові колонки. Зазначу, що для одного під’їзду демонтаж старого каналу і встановлення нової системи газовідводу обходиться, за результатами наших експериментальних робіт, у 120 тис. грн. Недешево. Але експлуатація газових приладів за відсутності каналів недопустима. Тому наступного опалювального сезону, якщо у конкретному будинку димовентиляційний канал виявиться не відремонтованим, експлуатація газових колонок в ньому буде заборонена.

*З початку року на аварійну службу «104» надійшло понад 7 тисяч викликів,  ліквідовано більше 5 тис. аварійних ситуацій. Для найменшої в країні області це загрозливі цифри.

Тепер сидимо на двох гілках одразу
-    Як працює славнозвісна друга гілка підвідного газопроводу до Чернівців, про яку було стільки розмов – гарних і не дуже? Дехто стверджує, що її змонтували поспіхом, аби швидше перерізати урочисту стрічку.
- Досвід – найкращий суддя будь-яким критичним застереженням. Газопровід-відвід високого тиску від газорозподільної станції до Чернівців, про який говорили кілька десятиліть і будівництво якого нам таки вдалося завершити два роки тому, успішно працює, довівши в щоденній роботі свою спроможність безперебійно забезпечувати місто газом. Нарешті Чернівці позбулися ганебного статусу єдиного в країні міста, яке не мало повноцінної системи газопостачання і «сиділо» на одній газовій трубі. В опалювальний сезон, нагадаю, особливо у сильні морози, наші телефони обривались від дзвінків обурених споживачів, бо через велике навантаження на газові мережі тиск у них був такий низький, що не міг забезпечити функціонування газоспалювальних приладів. А у разі аварійної ситуації місто взагалі ризикувало залишитися без газопостачання. Тепер проблема знята.
Ми пережили дуже складний опалювальний сезон – аномально низькі температури, інтенсивні опади, довга зима з аномально великими обсягами споживання природного газу. Справжнє випробування для всіх комунальних служб і для нас також. Але саме завдяки новому газогону – пережили його успішно, забезпечивши на належному рівні життєдіяльність Чернівців, хоча працювали на максимальній потужності.
Зараз перейшли повністю на другу нитку в забезпеченні Чернівців природним газом. А у нас і у цей літній період пікові навантаження – працює Маш­завод, олійножировий та  хлібокомбінат, інші підприємства.
- Споживачі скаржаться на низьку якість газу, від чого ніби псуються газові прилади.
- Авторитетно запевняю, а я, смію завірити, не новачок у газовій сфері: змін в якості газу нема. Проблема не в газі, а в самому обладнанні. По-перше, раджу усім споживачам звернути увагу на належне обслуговування своїх газоспалювальних приладів, аби бути впевненими у їхній безаварійності й високому коефіцієнтові корисної дії. Газові котли, плити, газові колонки, як і кожний технічний прилад, потребують системної профілактики.
По-друге, часто-густо встановлюють вживану, контрафактну продукцію, не пристосовану до нашої газопостачальної системи. Це також загрожує бідою.  

Калинівський ринок – привід для сліз
- Яка у вас ситуація з кадрами? Адже для виконання поставлених перед вашим підприємством непростих завдань важливо мати не лише належне фінансування, але й кваліфікованих спеціалістів.
- Ми постійно в кадровому пошуку, потребуємо працівників – від слюсарів і електрогазозварювальників до бухгалтерів і фінансистів. Біда в тому, що наша область бідна на фахівців, які щось уміють робити, окрім торгувати на Калинівському ринку. Взагалі мене дивує, коли депутати міськради, мої колеги по депутатському корпусу, цілковито серйозно говорять про виняткову роль Калинівського ринку і взагалі базарів у економіці Чернівців. Мовляв, Калинка – це наша перспектива, найкраще наше підприємство. З цього не радіти, а плакати треба!
Ми забезпечуємо своїх працівників достойною, вважаю, зарплатою, повним соціальним пакетом, оплачуваною відпусткою і путівкою від профкому на оздоровлення. Заохочуємо до підвищення професійного рівня, створюючи сприятливі умови для навчання, зокрема у Івано-Франківському національному університеті нафти й газу. Поза увагою керівництва не залишаються і щоденні людські потреби, вирішення яких обумовлено колективним договором.
Світлана Ісаченко
Переглядів: 583 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz