НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Субота, 20.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 14 » Володарі еталонів
13:49
Володарі еталонів
Вимірювальна техніка «Буковинастандартметрології» - у повній бойовій готовності до розвою економіки краю.
Звіряючи годинник і знімаючи показники газового лічильника, поспішаючи у магазин чи в перукарню, перевіряючи тиск у лікаря і заправляючи авто, ми навіть не підозрюємо, що ціла армія спеціалістів постійно турбується про те, аби прилади були справні, товари – якісні, послуги – як слід. Такі собі бійці невидимого фронту, що ведуть боротьбу з необов’язковістю, безгосподарністю, забезпечуючи в усіх без винятку сферах життя високі стандарти робіт і продукції.  
За свою довгу і славну історію ця поважна установа неодноразово змінювала наз­ву: Палата мір та ваг при Австрійській імперії, Бюро мір та ваг – при Румунському королівстві, Управління у справах мір і вимірювальних приладів Чернівецького обл­виконкому – в перші роки радянської влади. Врешті, Чер­нівецький державний центр стандартизації, метрології та сертифікації при Держ­стандарті СРСР став Державним підприємством «Чер­нівецький регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» (ДП «Буковина­стандартметрологія»), що належить до сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. 
– Вивіски направду змінювалися часто, але при цьому суть роботи залишалася незмінною: в інтересах держави і кожного її громадянина забезпечити єдність ви­мі­рювань, дотримання стандартів, а з ними – високу якість товарів і послуг, – розповідає генеральний директор ДП «Буковина­стандарт­метро­логія» Леонід Боднар. – До речі, можна вважати, що Буковина, як коронна земля Австро-Угорської імперії, була учасницею епохальної міжнародної Метричної конвенції 1875 року, яка стала основою узгодженої системи вимірювань в усьому світі. Іншими словами, у нас поважне історичне минуле, традиції якого ми плекаємо і наслідуємо. На моє переконання, наступність в системі метрології та стандартизації забезпечує суспільству збереження і передачу з покоління в покоління відповідно високого рівня загальної культури.  
- За великим рахунком, діяльність очолюваної вами структури – це процвітаюча економіка, безпечне довкілля, якісні продукти і продукція, врешті – комфорт в побуті й сфері послуг. 
- Ми усвідомлюємо пок­ла­дену на нас відповідальність. Справді функції ДП «Буковинастандартметроло­гія» сьогодні поширюються на всі сфери життя: у промисловості, сільськогосподарському виробництві, послугах, у науці, охороні здоров’я, безпеці праці. Образно кажучи, ми зберігаємо національні еталони і робимо усе для того, щоб на них тримали рівняння. 
- Це, мабуть, непросто – змусити виробничників, підприємців дотримуватись стандартів. 
- Чому ж? Багато хто розуміє, що наш контроль не буває зайвим, ми для бізнесу – найкращі союзники, оскільки допомагаємо втриматися в ринковій стихії. Одним із важливих напрямків у скоординованій діяльності нашого центру і підприємств Буковини є впровадження систем управління якістю на базі міжнародних норм. Наші вимоги – заради задоволення потреб споживача, підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції. 
 Леонід БОДНАР 
 - з 1997 року генеральний директор ДП «Буковинастандартметроло­гія», більше 40 років разом із колективом примножує здобутки Буковини у галузі метрології, стандартизації та сертифікації. Заслужений працівник промисловості України, нагороджений нагрудним знаком "За заслуги в стандартизації, метрології, сертифікації та акредитації", відомчою відзнакою Держспоживстандарту України, нагрудним знаком "За заслуги". Брав участь у 22-й Генеральній конференції мір та ваги (Франція, Париж, 2003 рік), де Україна стала Асоційованим учасником Метричної конвенції. 
Проводимо тематичні се­мі­нари для господарників. Нещодавно, приміром, збирали виробників харчової продукції, говорили про розробку, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Сис­­­теми управління безпечністю харчових продуктів на переробних підприємствах об­ласті. З цією ж метою організовуємо «Буковинську якіс­ть» – регіональний етап що­річ­ного національного конкурсу «100 кращих товарів Украї­ни». Цього року, до речі, цей важливий для економіки регіону захід буде 10-м, ювілейним. 
- Само по собі напрошується питання, відповідь на яке так ніхто і не може дати. Якщо запорукою ринкового лідерства є якість продукції, то що тоді знищило колись потужний виробничий потенціал області? Де поділись наші підприємства з високим рівнем метрології, які виробляли високоякісну, найпередову в своїх галузях продукцію, що відповідала найвищим стандартам і еталонам?
 ІСТОРІЯ 
І СЬОГОДЕННЯ

*У березні 1875 року цісар Франц Йосиф видав указ про організацію державних установ мір та ваг в усіх землях Австро-Угорської монархії. Серед визначених 10 округів нагляду була і Буковина. 
*«Буковинастандарт-метрологія» отримала статус-нагороду «Підприємство регіону-2012», а його генеральний директор визнаний керівником року та нагороджений почесною відзнакою «Орден «Хрест пошани».

- У мене також нема відповіді. Буковина справді славилася знаними мало не на весь світ підприємствами. Була чудова кондитерська фабрика, панчішний і м’ясокомбінати, «Легмаш», я вже не кажу про заводи ВПК і мікроелектроніки. Зникли цілі галузі – спиртова, цукрова. Назвіть мені ще одну область, яка не має свого лікеро-горілчаного, пивного, молочного заводу, харчосмакової фабрики? Їх давно знищено. Хто був у тому зацікавлений, хто тому сприяв? Попри все, ми тримаємо, як мовиться, у повній бойовій готовності свою унікальну еталонну базу, щороку атестуємо вимірювальну техніку. Вона напоготові надавати послуги усім, хто почне працювати. 
- У вас має бути надточна і найсучасніша техніка – еталони еталонів.
Артефакт, вигаданий філософом

У 1668 році англійський філософ Джон Вілкінс запропонував визнати одиницею виміру ваги крижаний куб дистильованої води з певною довжиною ребра (через століття домовились, що це буде 10 см). Перегодом кригу замінили на більш стійкий матеріал – платино-іридієвий сплав. Циліндр, вилитий з нього у 1889 році, зберігається у Парижі, в сейфі Міжнародного бюро мір та ваги під трьома герметичними скляними ковпаками. Це і є еталон кілограма – єдиної з усіх загальновизнаних одиниць виміру, яку досі визначають не з допомогою фундаментальних фізичних явищ і законів, а через штучно виготовлений предмет.
- Ми активно оновлюємо свою матеріальну базу. За два останні роки придбали 12 робочих еталонів, що дало можливість освоїти 4 нових види повірки (калібрування). Новітнє обладнання дозволяє підтримувати належні фінансові показники. Мені приємно сказати, що у загально­дер­жав­ному рейтингу підприємств державної форми власності за результатами 2011-2012 років «Буко­вина­стан­дарт­метрологія» стала бронзовим призером у номінації «Прибутковість та рентабельність». 
Свого часу, вже при незалежності, ми зробили перші кроки у вимірювальному приладобудуванні. На «Електрон­маші» налагодили тризмінну роботу з приймання перетворювачів, а потім робили термінал обчислювального зв’яз­ку. Нашим еталонам заздрив світ – це без перебільшення. ЧНУ, нагадаю, за закритою військовою тематикою створив установки, з яких згодом були зроблені еталони для оптико-електронної продукції. В принципі, нашому університету належить еталон СРСР для вимірювань в ультрафіолетовому та інфрачервоному спектрах. 
Сьогодні ведемо роботи з підготовки до державних прий­мальних випробувань уні­кальних ваговимірювальних комплексів під загальною назвою "Скіф”. Наші метрологи створили еталонну базу та систему передачі розмірів одиниць фізичних величин, проводять державні контрольні випробування, метрологічну атестацію, повірку і ремонт засобів вимірювальної техніки для підприємств та організацій не лише нашої області, але й інших регіонів країни, а також для Росії, Білорусі, Молдови. Є у нас також підрозділ, який займається ви­пробуванням будівельних ви­робів.
– Вистачає ресурсу на такий величезний обсяг робіт?
– Плідно співпрацюємо з чернівецькою науково-виробничою фірмою "Тензор”, ЦКБ "Ритм”, Чернівецьким національним університетом. Зав­дяки цьому на базі нашого підприємства створена с­у­часна еталонна та повірочна база для забезпечення випуску та атестації нових сучасних приладів для вимірювання освітленості, енергетичної освітленості та яскравості у видимій, ультрафіолетовій та інфрачервоній областях спектра.
– В області чимало проблемних питань з побутовими лічильниками. 
– Ми намагаємось успішно їх вирішувати. Наші спеціалісти створили сучасну еталонну комп’ютеризовану установку для калібрування лічи­льників холодної та гарячої води. Ми не стали чекати, поки на співпрацю з нами згодиться «Водоканал». Прид­бали дві сучасні атестовані установки для повірки побутових і промислових лічильників води – тепер їх не потрібно вести у Івано-Франківськ на перевірку. 
Налагодили співпрацю з «Чернівцігазом». Проводимо для цього підприємства, а також для «Чернів­ціобл­енер­го» експертизу побутових лі­чи­льників. До речі, майже в кожному третьому виявляємо втручання з боку споживачів заради зміни метрологічних характеристик приладу.  
– Є галузь, де якість послуги – питання життя і смерті. Чи надійна техніка в наших поліклініках і лікарнях? 
– До недавнього часу в області, справді не було можливості забезпечити достовірність вимірювань у медицині, від яких напряму залежать наша безпека, життя та здоров’я. Однак, як я вже казав, ми постійно освоюємо нові напрямки роботи. Придбали новітнє обладнання і забезпечили область унікальними еталонами для вимірювання якості ультразвукових досліджень, потужності лазерного випромінювання, вихідних параметрів дефібриляторів, рентгенівських діагностичних апаратів. Лише за останній місяць наші спеціалісти призупинили експлуатацію трьох апаратів УЗД в медичних закладах області, параметри яких не відповідали нормам.
Закупили також набір еталонних лінз та призм для повірки діоптриметрів та інших пристроїв, що застосовують в діагностично-лікувальних установах краю для діагностування, лікування хвороб зору та виготовлення лінз для окулярів. 
– Леоніде Михайловичу, який, питається, сенс вимагати якість від вітчизняного виробника, якщо ринок заполонив низькопробний імпорт? 
– Так, у нас вже фактично відкриті кордони. Некон­трольована продукція невідомого походження, грубо кажучи, валить валом. У той же час переважна більшість країн посилює захист свого ринку, унеможливлюючи доступ низькопробних, а тим більше небезпечних товарів. Ми ініціювали зі свого боку низку пропозицій щодо термінового створення в державі технічних бар’єрів. 
Але не треба забувати, що Україна так само експортує свої вироби і повинна тримати рівень. Успішна інтеграція можлива тільки з якісними товарами, якісною харчовою продукцією. Нещодавні сирні й олійні війни з РФ – це якраз відгомони неконтрольованості ринку. Ми живемо без державного, метрологічного наг­ляду за стандартами. Рин­ковий нагляд лише починає поволі працювати. Але довго так тривати не може. Дек­ларації і закони про національні еталони та їх дотримання – життєво важлива умова стабільного суспільства. На відміну від нас, законодавство європейських країн регулює не відносини у сфері метрологічної діяльності, а законні одиниці вимірювання. Систему контролю і відповідальності важливо поновити. Принаймні не мож­на дозволяти, щоб технічні умови опускалися нижче технічного регламенту, який би регламентував показники безпеки. 
Світлана ІСАЧЕНКО
Переглядів: 459 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz