НЕЗАЛЕЖНА ГАЗЕТА


     Вівторок, 23.04.2024


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 18 » Місто, яке надихає на творчість
13:41
Місто, яке надихає на творчість
Перший стипендіат першої в країні мистецької резиденції – поет, есеїст і перекладач з Німеччини Рон Вінклер приїхав до Чернівців за натхненням.
Стартував проект "Між­на­родна стипендія для пое­тів і перекладачів поезії” за меценатської підтримки твор­­чих особистостей. Чер­нів­ці першими в Україні та одні з перших у Східній Єв­ропі прийматимуть у себе літераторів, переважно з німецькомовних країн.
Стипендіатами стануть поети і перекладачі з Австрії, Німеччини, Швейцарії, Лю­ксембургу, Ліхтенштейну, а згодом – з Румунії, Польщі, Ізраїлю. Вони матимуть можливість чотири тижні жити і працювати у Чернівцях,  читати лекції, брати участь у літературних зустрічах, різноманітних мистецьких подіях – не лише на Буковині. При цьому – жодних зобов’язань, наголошують керівники Міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ, у рамках діяльності якої і запроваджено мистецьку резиденцію. Єдина обов’язкова вимога – згадувати про перебування у нашому місті при публікації створених тут текстів.
– Так споконвіків ведеться в Європі, коли поважні міста вважають за честь запросити до себе митців і таким чином на високому рівні презентувати себе у світовому культурологічному просторі, – розповідає відомий український письменник Юрій Андрухович, який кілька днів «тестовим стипендіатом» проживав у призначеній для прийому гостей квартирі-студії, розташованій в історичній частині міста. – Це саме той випадок, коли той, хто дає, все й отримує. Чернівці, які давно присутні в культурній німецькомовній пам’яті, – це потрапляння у «десятку». Бо це насправді фантастичне місто, ніби спеціально створене для митців. Ці дні я займався перекладом прози геніального швейцарського письменника, майже невідомого у нас, Роберта Вальзера. Мені добре тут працювалося.
Рон Вінклер з Німеччини вже встиг ознайомитися з Чернівцями.
– Гарне місто, гарні люди – красиві й усміхнені, – каже письменник. – Хочу завершити тут свою чергову поетичну збірку, а також пройнятися враженнями для наступних.
– Стипендія зорганізована за підтримки фонду Allianz Kulturstiftung (Німеччина) і не має аналогів в Україні, – зауважує директор Міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ Ірина Вікирчак. – Вона стане частиною мережі європейських літературних інституцій HALMA. Наша мета – промоція Чернівців та України в світі, взаємна інтеграція європейського та українського культурних просторів, становлення Чернівців як одного з центрів формування світового літературного процесу. Щороку ми плануємо приймати 8-10 закордонних поетів – і молодих, і вже маститих літераторів. Сподіваємося, що вони часто згадуватимуть наше місто, яке надихне їх на високу творчу ноту.  
Світлана ІСАЧЕНКО
Переглядів: 395 | Додав: Sunny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ПОШУК
Тег
Чернівці 11-томний словник Інститут мовознавства Академія наук Василь Клічак Просвіта Тлумачний словник української мови НОВИНИ СВІТУ НОВИНИ УКРАЇНИ НОВИНИ ЧЕРНІВЦІ НОВИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Прокуратура КРИМІНАЛ НОВИНИ БУКОВИНИ 9 травня інваліди війни військовий госпіталь ветерани День Перемоги Михайло Папієв вибори міський голова Мельник мер Новодністровськ Панчишин результати голосування
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту
Copyright Svoboda © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz