Навесні більшість овочів та фруктів минулого врожаю вже не містить достатньої кількості вітамінів, проте у них все ще є інші корисні для здоров’я речовини. Капуста. Після теплової обробки не втрачає, а примножує свої корисні властивості. При квашенні вміст вітаміну С в капусті збільшується втричі, а молочна кислота, що утворюється в процесі квашення, сприяє розщепленню і кращому засвоєнню білків. Помідори. Головна їхня цінність - у вмісті потужного антиоксиданту лікопіну, який краще вивільняється і засвоюється в обробленому стані (при запіканні і тушкуванні). Тому навіть сирі помідори радять посипати сіллю – так корисні речовини будуть краще засвоюватися. Морква. У вареному коренеплоді міститься втричі більше антиоксидантів, ніж у сирому. Бета-каротин, що міститься в моркві, організм може отримати тільки з вареного овочу. Буряк. Сирий буряк містить більше біологічно цінних речовин (антоціанів і флавоноїдів), але засвоюється гірше, ніж варений. Часник. Після термообробки кількість вітаміну С знижується, але підвищується вміст алліцина (речовини, що володіє бактерицидною дією і перешкоджає утворенню тромбів і холестеринових бляшок у судинах).