Дослідження останніх років показали, що вплив цього вітаміну на організм значно ширший, ніж вважали раніше. Як подолати його дефіцит, який спостерігається у холодну пору року? Вітамін D не тільки надходить у наш організм з їжею, але й синтезується в шкірі, і цим він відрізняється від інших вітамінів, які людина виробляти не може. Але щоб утворилася його достатня кількість, у наших широтах потрібно перебувати на сонці не менше шести годин з відкритим обличчям та руками. Зрозуміло, що це можливо тільки влітку. Тож у холодну пору року можна говорити про проблему дефіциту вітаміну D, вирішувати яку слід через правильний раціон. Є серйозні дані про те, що він попереджає розвиток дуже багатьох хвороб, зокрема 16 видів раку. Йдеться про профілактику раку грудей, простати, товстої кишки, підшлункової залози, стравоходу, яєчників, матки, сечового і жовчного міхурів, шлунка, прямої кишки, нирок тощо. Вчені припускають, що вітамін D зменшує утворення судин, що живлять пухлину кров'ю, пригнічує гени, які прискорюють розмноження пухлинних клітин, і стимулює імунітет. Плюс до всього вітамін D захищає від обох типів цукрового діабету, хвороб серця і товстого кишечнику, гіпертонії, туберкульозу та розсіяного склерозу. І ще він полегшує перебіг хвороб суглобів. Рекомендована щоденна доза – 400 МО (міжнародних одиниць). Найбільше дефіцит вітаміну D загрожує людям старшим 45 років, тому що з віком його всмоктування в кишечнику порушується. Тому їм слід споживати не менше 800 МО вітаміну D на день. Адже за хронічної нестачі вітаміну D може виникнути остеопороз – слабкість кісткової тканини, через яку часто бувають переломи. Сир твердий (30 г) – 12 МО Яловича печінка (100) – 30-50 МО Яловичина (100 г) – 20 МО Жовток 1 яйця – 20 МО Свинина (100 г) – 20-50 МО Молоко (1 стакан) – 100 МО Сардини (30 г) – 250 МО Сьомга (90 г) – 360 МО Жир з печінки тріски (1 ч. л.) – 1360 МО